Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Ze­lens­kyi: He­li­kop­te­rin maa­han­syök­sy ei ollut on­net­to­muus, sillä so­ta-ai­kaan ei tapahdu on­net­to­muuk­sia – turma vaati Uk­rai­nan si­sä­mi­nis­te­rin hengen

Ainakin 14 ihmistä sai surmansa kopteriturmassa lähellä Kiovaa. Kuolonuhrien joukossa Ukrainan sisäministeri ja sisäministeriön muuta johtoa.

Kiova/Helsinki
Ukrainan sisäministeriä kuljettanut helikopteri putosi maahan Brovaryn kaupungissa, lähellä Kiovaa.
Ukrainan sisäministeriä kuljettanut helikopteri putosi maahan Brovaryn kaupungissa, lähellä Kiovaa.
Kuva: SERGEY DOLZHENKO

Helikopterin maahansyöksy ei ollut onnettomuus sillä sota-aikaan ei tapahdu onnettomuuksia, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Maailman talousfoorumille Sveitsin Davosissa puhuneen Zelenskyin mukaan sodalla on useita ulottuvuuksia, ja hän tähdentää jokaisen kuoleman olevan seurausta sodasta.

Ainakin 14 ihmisen on kerrottu saaneen surmansa lähellä Kiovaa tapahtuneessa kopteriturmassa. Kuolonuhrien joukossa oli myös Ukrainan sisäministeri Denys Monastyrskyi.

Videoyhteyden välityksellä puhunut ukrainalaispresidentti aloitti puheensa käsitellen keskiviikkoista tragediaa ja sanoi kopteriturman uhrien menettäneen henkensä sodan vuoksi. Hän pyysi Davosissa olevia yhtymään minuutin hiljaisuuteen uhrien muistoksi.

Puheen jälkeen Zelenskyiltä kysyttiin, kokeeko hän olonsa turvalliseksi omassa maassaan. Ukrainalaispresidentti sanoi, ettei ole tällaisesta huolissaan.

Kuolonuhrien joukossa lapsi

Keskiviikkona iltapäivästä CNN ja BBC kertoivat etsintä- ja pelastusoperaatioiden päättyneen. Ukrainalaisviranomaisten mukaan turmapaikalta löytyi 14 kuollutta, mukaan lukien yhdeksän kopterissa ollutta.

Viranomaiset ehtivät jo aiemmin ilmoittaa kuolleiden määräksi 18, mutta korjasivat myöhemmin uhreja olevan 16 ja tämän jälkeen 14. Aiempien tietojen mukaan kuolleista kolme olisi ollut lapsia, mutta viranomaiset ovat kertoneet sittemmin, että yksi lapsi olisi saanut surmansa kopterin maahansyöksyn vuoksi.

Turma sattui Brovaryn kaupungissa parisenkymmentä kilometriä koilliseen Ukrainan pääkaupungista Kiovasta.

Ihmiset toivat kukkia turmapaikalle.
Ihmiset toivat kukkia turmapaikalle.
Kuva: SERGEY DOLZHENKO

Myös loukkaantuneiden määrää on päivitetty hieman alaspäin päivän mittaan. Keskiviikkona iltapäivästä pelastuspalvelu kertoi BBC:n mukaan, että turmassa olisi loukkaantunut 25 ihmistä, joista 11 on lapsia.

Vahvistamattomien tietojen mukaan kopteri olisi ennen maahansyöksyään osunut rakennukseen, jossa sijaitsi päiväkoti. Päiväkodissa oli turman tapahtumahetkellä henkilökuntaa ja lapsia. Kopterin putoaminen sai myös aikaan tulipalon.

Paikan päällä ollut uutistoimisto AFP:n toimittaja näki hiiltyneen helikopterin rakennuksista pudonneen romun seassa sekä roottorilapojen murskaaman auton.

Sosiaalisessa mediassa jaetussa, heti turman jälkeen kuvatussa videossa näkyy suuri tulipalo ja kuuluu vaimeita uhrien huutoja.

Ukrainan poliisijohtaja sisäministerin tehtäviin

Sisäministerin lisäksi kopterissa oli useita muita sisäministeriön johtoon kuuluneita. Kyydissä oli muun muassa varasisäministeri Jevhen Jenin, joka sai CNN:n ja BBC:n mukaan niin ikään surmansa keskiviikkona.

CNN:n mukaan ukrainalaisviranomaiset ovat julkistaneet kaikkien helikopterin putoamisen yhteydessä kuolleiden sisäministeriöön kuuluneiden nimet. Kaikkiaan turmassa kuoli uutiskanavan mukaan kuusi sisäministeriössä toiminutta ja kolme helikopterin miehistöön kuulunutta henkilöä.

Ukrainan pääministerin Denys Shmyhalin mukaan Ukrainan poliisijohtaja Ihor Klymenko toimii virkaa tekevänä sisäministerinä helikopteriturman jälkimainingeissa.

– Hallitus on nimittänyt Ihor Klymenkon varasisäministeriksi ja Ukrainan poliisijohtajaksi, Smyhal kertoo Telegram-viestipalvelussa.

– Hallitus on lisäksi antanut hänen vastuulleen sisäministerin tehtävät, pääministeri jatkaa.

Klymenkon nimittämisestä kertoo englanniksi muun muassa CNN. Hänen on määrä johtaa ministeriötä, kunnes ministeriölle saadaan nimettyä uusi pysyvä johtaja.

Ukrainan presidentinkanslian mukaan kopteri oli pudotessaan matkalla etulinjaan Itä-Ukrainassa.

Putoamisen syystä ei heti tapahtuman jälkeen ollut tietoa.

Mikkonen: Suomen tuki jatkuu vahvana

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) välitti keskiviikkona surunvalittelut Ukrainalle ja kopteriturmassa kuolleiden omaisille.

– Haluan esittää Suomen puolesta syvimmät osanottoni uhrien perheille ja koko Ukrainan kansalle. Suomen tuki Ukrainalle jatkuu vahvana näinä haastavina aikoina, Mikkonen sanoo tiedotteessa.

Sisäministeriön tiedotteen mukaan Mikkonen oli tavannut Monastyrskyin viimeksi viime viikolla vierailulla Ukrainassa.

– Ministerit keskustelivat tapaamisessa Suomen Ukrainaan toimittamasta siviilipuolen materiaaliavusta, maan pelastustoimen tilanteesta sekä Ukrainasta Suomeen tulleiden sotapakolaisten auttamisesta, tiedotteessa kerrotaan.

EU:n ulkosuhteista vastaava Charles Michel lähetti heti turman jälkeen surunvalittelunsa ja kuvasi kuollutta sisäministeriä "suureksi EU:n ystäväksi".

Saksan sisäministeri Nancy Faeser puolestaan tarjosi surunvalittelujen lisäksi Ukrainalle Saksan apua turman syiden selvittämisessä. Saksan liittokansleri Olaf Scholz esitti niin ikään surunvalittelunsa.

– Me suremme kanssanne, EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen viesti Ukrainalle Twitterissä ja kutsui tapahtunutta tragediaksi.

"Tuska on sanoinkuvaamaton"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvaili tapahtunutta "kauhistuttavaksi tragediaksi".

– Tuska on sanoinkuvaamaton, Zelenskyi sanoi.

Smyhalin mukaan Monastyrskyin ja hänen seurueensa kuolema oli kova isku Ukrainalle.

– Valtava menetys hallitukselle ja koko maalle. Syvin osanottoni kaikkien uhrien perheille. Olen määrännyt viranomaisia perustamaan välittömästi erikoisryhmän turman olosuhteiden yksityiskohtaista selvittämistä varten, Shmyhal kirjoitti Telegram-viestipalvelussa.

Monastyrskyi, 42, oli koulutukseltaan juristi. Hän oli kahden lapsen isä. Monastyrskyi nimitettiin Ukrainan sisäministeriksi toissa vuonna.

Venäjän ja Ukrainan joukot taistelivat Brovaryn hallinnasta heti sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan helmikuussa. Venäläiset vetäytyivät alueelta huhtikuussa.