Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Yrit­tä­jyy­del­lä vah­vem­pi Lappi

Äskettäin julkistettiin EK:n tekemä Kuntaranking-tutkimus. Se mittaa Suomen eri seutukuntien vetovoimaisuutta yritystoiminnan näkökulmasta. Tutkimus perustuu laajaan, noin 2000 yrityksen kyselyyn sekä aluekohtaisiin kuntatalous- ja yrittäjyystilastoihin. Alueen sijoitukseen vaikuttivat kuntapäätösten yrityslähtöisyys, alueen julkiset yrityspalvelut sekä alueen yritysten mahdollisuudet osallistua palveluiden tuottamiseen eli julkiset hankinnat.

Lapista Rovaniemen seutukunta sijoittui 25 seutukunnan joukossa sijalle 18 ja Kemi-Tornion seutukunta sijalle 20. Siis huonoimman kolmanneksen joukkoon.

Miksi yrittäjyys on niin tärkeätä? Yrittäjyys on talouden moottori ja kasvun luoja. Yrittäjä tuo toimeentulon itselleen ja yrityksen henkilökunnalle. Yritys maksaa toiminnastaan yhteisöveroa valtiolle ja kunnalle, sen henkilökunta maksaa tuloveroa ja ostoksistaan arvonlisäveroa ja muita veroja. Näillä verotuloilla valtio ja kunnat puolestaan pääosin rahoittavat hyvinvointipalvelut ja palkan henkilökunnalleen. Näin talous pyörii ja luo vaurautta koko yhteiskuntaan.

Yrittäjyyttä pitää siis kaikin keinoin edistää. Minä haluan vaalia, että yhteisövero säilyy kilpailukykyisellä tasolla kilpailijamaihimme verrattuna. Listaamattomien yritysten nykyinen verojärjestelmä on hyvä ja toimiva. Se kannustaa yrityksiä vakavaraisuuteen, lisäämään nettopääomaansa. Se palkitsee myös yrittäjää ottamastaan riskistä. Viilauksia voidaan tehdä mutta järjestelmä pitää säilyttää. Ja kolmantena tärkeänä asiana, luvitusta pitää nopeuttaa.

Kunnilla on tärkeä rooli yrittäjyyden edistäjänä. Kunta kaavoittaa yritysalueet, myöntää rakennus- ja ympäristöluvat. Tätä prosessia on yksinkertaistettava. Yritykset on saatava helpommin mukaan julkisiin hankintoihin. Reilut pelisäännöt! Ja kolmantena, kunnan on tärkeätä panostaa laadukkaisiin yrityspalveluihin. Vuoropuhelu ja yhteistyö jo olemassa olevien ja uusien yritysten kanssa on tärkeätä.

Näitä asioita minä ajan!

Riitta SavukoskiKansanedustajaehdokas, kokoomus