Äänestys: Mikä on Sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma – äänestä ja osal­lis­tu ar­von­taan

Yrit­tä­jil­tä ruusuja ja risuja el­py­mis­ra­has­tol­le: EU:n jät­ti­pa­ke­tis­sa lai­no­jen ja tukien suhde epä­ta­sa­pai­nos­sa

Suomen Yrittäjät antaa Euroopan komission ehdottamalle elpymisrahastolle ensin ruusuja.

– On Suomen etu, että EU pysyy yhtenäisenä ja vahvana, yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen kommentoi.

Mutta sitten seuraa risuja.

– Nykyinen hahmotelma lainan ja tukien suhteesta on epätasapainossa. Koko rahaston pitäisi olla lainapohjainen, hän jatkaa.

Euroopan komissio esittää 750 miljardin euron elpymisrahastoa, jolla tuetaan koronaepidemiasta eniten kärsineiden alueiden ja alojen elpymistä. Kuvituskuva.
Euroopan komissio esittää 750 miljardin euron elpymisrahastoa, jolla tuetaan koronaepidemiasta eniten kärsineiden alueiden ja alojen elpymistä. Kuvituskuva.
Kuva: OLIVIER HOSLET

Komissio esittää 750 miljardin euron elpymisrahastoa, jolla tuetaan koronaepidemiasta eniten kärsineiden alueiden ja alojen elpymistä. Jako menee niin, että 500 miljardia euroa olisi tukea ja 250 miljardia euroa lainoja.

– On virheellistä väittää, että yhtenäisyys säilyy vain, jos annettava apu on avustusluontoista. Pitkällä aikavälillä on ensiarvoisen tärkeää, että apu on lainamuotoista, ja että se sisältää vaatimuksia rakenteellisista uudistuksista.

Ei rakenneta lentohiekkaan

Kuismasen mukaan on syytä pitää kiinni budjettirajoiteajattelusta.

– EU:n toimivuuden kannalta olisi vaarallista, jos vastikkeettomia avustuksia aletaan jakaa merkittävissä määrin.  Ei ole syytä rakentaa lentohiekan päälle.

Kuismasen mukaan koronakriisi on osoittanut sen, että EU:n sisämarkkinoiden toimintaan tulisi kiinnittää nopeasti huomiota.

– Kriisin varjolla, ja osittain perustellusti, komissio on höllentänyt valtiontukisäännöksiä. On pidettävä huolta, että höllennykset jäävät väliaikaisiksi. Suomalaisten yritysten ja työntekijöiden etu on reilu ja tasapuolinen kilpailu.