Kolumni: Ro­va­nie­men kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pitää estää ve­ro­va­ro­jen kaap­paus lait­ta­mal­la kylien säätiö ruotuun

Sää: Lapissa vii­kos­ta on tulossa märkä ja ma­ta­la­pai­nei­nen – "Paras mah­dol­li­suus lumi- ja rän­tä­sa­tee­seen on Kä­si­var­res­sa"

pääkirjoitus: Putinin Venäjä on to­dis­ta­nut ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa ja häi­käi­le­mät­tö­myy­ten­sä jo useam­paan kertaan – Suomen on oltava valmis mihin tahansa

Yli­tor­niol­la oli kesän kylmin ja myös läm­pi­min paikka

Kesä oli ennätyksellisen lämmin Meri-Lapissa ja Tornionjoki-laaksossa.

Kulunut kesä oli poikkeuksellisen lämmin.
Kulunut kesä oli poikkeuksellisen lämmin.
Kuva: Jouni Porsanger

Kulunut, vuoden 2021 kesä oli poikkeuksellisen lämmin koko maassa. Niin myös Meri-Lapissa. Ilmatieteenlaitoksen meteorologi Eveliina Tuovinen kertoo, että Lounais-Lappi -lehden levikkialueen keskilämpötila oli tänä kesänä 15–16.

Kesän lämpöennätys mitattiin Ylitornion Meltosjärvellä. 4.7. mittari kohosi siellä 31,4 asteeseen. Kesän kylmimmät lukemat mitattiin niin ikään Meltosjärvellä: 24.8. siellä oli 2,6 astetta pakkasta.

Meltosjärvellä on hiekkaista maaperää, joka meteorologin mukaan edesauttaa mittarilukeman sahausta.

– Hiekkapohjainen alue lämpenee nopeasti, mutta lämpö ei varastoidu, Tuovinen toteaa.

Eniten hellepäiviä oli, yllätys yllätys, Meltosjärvellä. Hellepäiviä oli 18, ja määrä on poikkeuksellisen iso. Mittausaseman 58-vuotisen historian aikana hellepäiviä on kesässä keskimäärin kahdeksan kappaletta.

– Vuonna 2018 oli myös poikkeuksellisen lämmintä. Silloin hellepäiviä oli Meltosjärvellä 23, kertoo Tuovinen.

Muullakin Meri-Lapissa oli lämpimämpää kuin yleensä. Esimerkiksi hellepäiviä Kemi-Tornion lentoasemalla mitattiin kahdeksan kappaletta.

– Yleensä hellepäiviä on teidän alueellanne keskimäärin vain neljä vuorokautta. Se on kyllä aika vähän, mutta sellaista se on rannikolla, Tuovinen toteaa.

Tornion Torpin mittausasemalla hellepäiviä on keskimäärin viisi kesässä.

Tervolan mittausasema on melko uusi, eikä tilastotietoa ole ehtinyt paljon kertoa. Tänä kesänä asemalla mitattiin kuitenkin 14 hellepäivää. Eli ei tarvitse mennä kuin hiukan sisämaahan, niin helteistä saa nauttia suuremmalla varmuudella.

Kesän sademäärät olivat alueellamme melko tavanomaiset. Tornion Torpissa satoi 191, milliä ja Meltosjärvellä 162,9 milliä.

Näin muualla

Koko maassa kesä-elokuun keskilämpötila vaihteli maan eteläosan reilusta +18 asteesta Pohjois-Lapin noin +13 asteeseen. Maan etelä- ja keskiosassa kesä oli lukuisilla havaintoasemilla ennätyksellisen lämmin. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä kesän keskilämpötila, 18,9 astetta, on vuonna 1844 alkaneen mittaushistorian korkein. Maan pohjoisosassa kesä oli enimmäkseen harvinaisen lämmin eli yhtä lämmintä on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Koko maan keskilämpötilalla mitattuna päättynyt kesä oli 1900-luvun alusta alkavissa tilastoissa toiseksi lämpimin. Tätä lämpimämpi kesä oli vuonna 1937.

Kesän ylin lämpötila, 34,0 astetta, mitattiin 15. heinäkuuta Heinolan Asemantauksen havaintoasemalla. Alin lämpötila, −3,6 astetta, mitattiin 27. elokuuta Sallan Naruskan havaintoasemalla.

Hellepäiviä oli kesä-elokuussa 50, kun pitkän ajan keskiarvo on 33 hellepäivää kesässä. Yksittäisistä havaintoasemista eniten hellepäiviä oli kesä-elokuussa Kouvolan Anjalassa, 42 päivää. Toukokuun hellepäivät mukaan lukien hellepäiviä oli yhteensä 43. Anjalan havaintoasemalla mitattiin 18.6.–18.7. hellelukemia yhtäjaksoisesti 31 päivän ajan, mikä on vuodesta 1961 alkaen hellepäivätilastojen pisin yhtämittainen hellejakso.

Kesän sademäärä oli laajalti tavanomainen tai tavanomaista hieman suurempi, keskimääräistä vähäsateisempaa oli lähinnä maan kaakkoisosassa sekä Lapin luoteisosassa. Alustavien tietojen mukaan eniten sadetta kertyi Taivalkosken kirkonkylällä, missä kesä-elokuun sademäärä oli 315,6 millimetriä. Vähiten sadetta kertyi Enontekiön Kilpisjärven kyläkeskuksessa, 85,4 millimetriä.

Kesä-elokuussa maasalamoiden määrä jäi niukasti alle 130 000:een, mikä on noin 7 000 enemmän kuin keskimäärin. Varsinkin kesäkuun Aatu- ja Paula-rajuilmat nostivat koko kesän maasalamamäärän keskimääräistä suuremmaksi, vaikka loppukesä olikin salama-aktiivisuudeltaan vaisu.

Auringonpaistetunteja kertyi havaintoasemilla kesän aikana tavanomaista enemmän.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan elokuun keskilämpötila vaihteli etelärannikon noin +16 asteesta Keski- ja Pohjois-Lapin reiluun +10 asteeseen. Keskilämpötila oli suuressa osassa maata lähellä pitkän ajan keskiarvoa tai hieman sen alapuolella. Suurimmat poikkeamat olivat maan eteläosassa, missä keskilämpötila jäi paikoin noin puoli astetta keskiarvon alapuolelle.

Elokuun ylin lämpötila, 25,7 astetta, mitattiin kuun 13. päivänä sekä Kouvola Anjalan että Virolahti Koivuniemen havaintoasemilla. Tämä jäi myös kuukauden ainoaksi hellepäiväksi, kun tyypillisesti elokuussa on yhdeksän hellepäivää. Päättyneen elokuun ylin lämpötila jäi harvinaisen alhaiseksi, sillä viimeksi vuonna 2000 elokuun korkein lämpötila oli tämä vuoden elokuun korkeinta lämpötilaa alempi.