Rakentaminen: Bud­jet­ti paukkui rajusti yli: Lapin kes­kus­sai­raa­lan laa­jen­nus maksaa jopa 40 mil­joo­naa euroa ar­vioi­tua enemmän

Uutisanalyysi: Su­per­tap­pa­jia vai nälkään kuol­lei­ta poroja?

Kolumni: Kuka ha­luaa­kaan sopia työ­eh­dois­ta ja pal­kois­ta pai­kal­li­ses­ti ja kuka taas ei?

Mainos: Yhtä tuore kuin jär­ves­tä nos­tet­tu rautu. Tilaa Lapin Kansa 1kk 1 €. Klikkaa ti­laus­si­vuil­le.

Ylei­sö­luen­to herätti kiin­nos­tuk­sen ja monta tarinaa – Tutkija pyytää asuk­kail­ta muis­to­ja Sa­han­pe­räs­tä

Tältä näytti Sahanperän sahoineen vuonna 1943. Kuva on toimitettu Lapin Kansan Vanha kuva-sarjaan.
Tältä näytti Sahanperän sahoineen vuonna 1943. Kuva on toimitettu Lapin Kansan Vanha kuva-sarjaan.
Kuva: Aarne Uusipaavalniemi

Sahanperän muistot kiinnostavat alueesta valokuvanäyttelyn tehnyttä tutkija Monica Tennbergia. Sahanperän alue sijaitsee Rovaniemellä Ounasjoen varrella, ja siellä sijaitsevat muun muassa Arktikum ja Pilke.

Tutkimusprofessori Monica Tennberg Lapin yliopiston Arktisesta keskuksesta kutsuu Sahanperän nykyiset ja entiset asukkaat lähettämään kirjoituksia ja valokuvia alueeseen liittyvistä muistoistaan.

– Toivon kirjoituksia, jotka käsittelevät Sahanperää kotipaikkana ja arkielämää, ihmisiä, paikkoja ja tapahtumia siellä sotavuosista lähtien. Myös valokuvia sahanperäläisten kotialbumeista olisi hienoa saada kuvitukseksi, hän toteaa yliopiston tiedotteessa.

Luennolla kuuli monta tarinaa

Monica Tennbergin Sahanperän aluetta ja sen historiaa käsittelevän näyttely on esillä Lapin yliopiston Galleria Kopiossa 19.12. saakka. Avajaisten yhteydessä viime maanantaina järjestettiin yleisöluento aiheeseen liittyen.

– Paikalle saapuneet sahanperäläiset kertoivat mielenkiintoisia seikkoja ja tarinoita alueesta, mutta tilaisuudesta jäi sellainen tuntu, että vielä olisi lisää kerrottavaa ja tarinat olisi hyvä saada koottua yhteen artikkeliksi. Tapahtuman innoittamana toivon nyt kaupungin asukkailta kirjoituksia. Kirjoituskutsu liittyy tutkimushankkeeseeni Sahanperän alueesta ja sen kehityksestä, Tennberg sanoo.

Kirjoituksia ja valokuvia voi lähettää Tennbergille sähköpostitse tai kirjeenä. Vastausaikaa on 1.3.2020 saakka. Tennbergin mukaan kuvat palautetaan omistajalleen.

Yhteystiedot: monica.tennberg@ulapland.fi tai Monica Tennberg, Arktinen keskus, Lapin yliopisto, PL 122, 96101 Rovaniemi 1.3.2020 mennessä.