Onnettomuus: SVT: Kii­ru­nas­sa ka­don­nut moot­to­ri­kelk­kai­li­ja löytyi kuol­lee­na

Pääkirjoitus: Kemin kohtalo osoit­taa, että kuntien ra­hoi­tus­poh­ja ri­kot­tiin sote-uu­dis­tuk­ses­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Yk­si­tyi­sen so­siaa­li­pal­ve­lu­alan lakot al­koi­vat – Lapissa kiinni 15 päi­vä­ko­tia

Ulpu Illikainen pakkaa lapselleen reppua mummolareissulle. Illikaisen 6-vuotias lapsi menee päiväkotilakon ajaksi mummolaan hoitoon.
Ulpu Illikainen pakkaa lapselleen reppua mummolareissulle. Illikaisen 6-vuotias lapsi menee päiväkotilakon ajaksi mummolaan hoitoon.
Kuva: Jussi Leinonen

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot toteutuvat tiistaista alkaen tietyissä päiväkodeissa ja hoivapalveluissa, kertoi valtakunnansovittelijan toimisto maanantaina. Sovittelussa ei päästy ratkaisuun.

Useat ammattiliitot ovat antaneet ilmoituksia lakoista yksityiselle sosiaalipalvelualalle. Yksityisissä päiväkodeissa lakot koskevat tiistaina ja keskiviikkona alkavia työvuoroja. Lapissa lakon piirissä on yhteensä 15 päiväkotia.

Mummolaan hoitoon

Rovaniemeläisen Ulpu Illikaisen 6-vuotias lapsi menee lakon ajaksi mummolaan hoitoon. Lapsi on Saarenkylän Pilke -päiväkodissa, jota lakko koskee. Ilman auttavia isovanhempia lapsi olisi jäänyt etätöissä olevan isän hoiviin.

– Ei tarvitse kuusivuotiaan itse pärjätä kotona, vaikka isä fyysisesti onkin paikalla, sanoo Illikainen.

Tieto lakosta tuli Illikaisen mukaan viime tipassa maanantaina.

– Tokihan meille tuli kyselyä, kun oli lakkovaroitus, että kuka tarvitsee hoitoa. Siinä oli kuitenkin ehdot, että molempien vanhempien pitää olla kriittisillä aloilla töissä.

Illikainen on lakon puolella, vaikka se vaatiikin perheiltä joustoa.

– Sanoin päiväkodin henkilöstölle, että ehdottomasti olen heidän puolellaan. Saisi nostaa heidän palkkaa, sen verran arvokasta työtä tekevät.

Päiväkoti on arjessa tärkeä

Rovaniemeläistynyt unkarilainen Franciska Donászi jää tiistaina opinnoistaan kotiin hoitamaan 3-vuotiasta lastaan. Lapsen käymä Touhula päiväkoti Korkalovaarassa on lakon vuoksi suljettu. Keskiviikkona töistä kotiin jää perheen isä.

Perheellä ei ole tukiverkkoja Rovaniemellä. Donászin perhe asuu Unkarissa ja puolison perhe pääkaupunkiseudulla. Näin ollen päiväkoti on heidän arjessaan tärkeä palvelu.

– Ei ole mikään tragedia, mutta tietenkin on vaikeaa, kun arkirutiini menee sekaisin. Lisäksi lapset tykkäävät olla päiväkodissa.

Donászi opiskelee Rovalassa kommunikaation ja viittomakielen ohjaajaksi. Hän on itsekin ollut työharjoittelussa päiväkodissa, joten ymmärtää alan ongelmat.

– Mielestäni heidän ei pitäisi saada vain enemmän palkkaa, vaan myös koko alaa tulisi kehittää. Tuntuu, että alan ongelma on isompi kuin vain palkka, Donászi pohtii.

Vanhempia tiedotettiin etukäteen

Lapissa Pilke-päiväkodeissa on noin 500 lasta.

– Meidän päiväkodit ovat lakon ajan kiinni. Rovaniemellä järjestetään yhdessä päiväkodissa keskitetysti hoitoa kriittisillä aloilla työskentelevien vanhempien lapsille, Pilke-päiväkotien Lapin ja Oulun alueiden aluejohtaja Piia Kekkonen kertoo.

Tornion, Keminmaan ja Kemijärven päiväkodeissa päivähoitoa ei voida järjestää.

– Vanhempia on tiedotettu lakon vaikutuksista etukäteen, jotta he osaisivat varautua tilanteeseen, Kekkonen sanoo.

Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa lakot alkavat tiistaina ja päättyvät lauantaina. Lakot koskevat näinä päivinä alkavia työvuoroja. Lakkojen piirissä on muun muassa Attendon ja Esperi Caren yksiköitä.

Ympärivuorokautisen palveluasumisen lakkokohteet ovat kohdennettuja eivätkä ne koske kaikkia yksityisen palveluasumisen yksiköitä. Lapissa ympärivuorokautisessa palveluasumisessa ei ole yhtään lakkokohdetta, vaan lakot kohdistuvat yksityisiin päiväkoteihin.

Sovittelu jatkuu perjantaina. Ensi viikolle on annettu lisää lakkovaroituksia.

Poiminta

Lapista lakkovaroituksen alla olevat päiväkodit

Touhula päiväkodit

Päiväkoti Touhula Korkalovaara, Rovaniemi

Päiväkoti Touhula Ounasvaara, Rovaniemi

Päiväkoti Touhula Sodankylä

Päiväkoti Touhula Tornio

Päiväkoti Touhula Vekarakylä, Rovaniemi

Päiväkoti Touhula Vekaravaara, Rovaniemi

Päiväkoti Touhula Vennivaara, Rovaniemi


Pilke päiväkodit

Pilke luontopäiväkoti Virta, Keminmaa

Pilke Kotola englantilainen leikkikoulu, Rovaniemi

Pilke Kotola Mäkiranta, Rovaniemi

Pilke Kotola Saarenkylä, Rovaniemi

Pilke Kotola Taikametsä, Rovaniemi

Pilke tiedepäiväkoti Kuukkeli, Rovaniemi

Pilke musiikkipäiväkoti Huvikumpu, Tornio

Pilke musiikkipäiväkoti Lounatuuli, Kemijärvi

Juttua päivitetty kauttaaltaan 22.5. klo 20.50.