Kolumni: Ro­va­nie­men kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pitää estää ve­ro­va­ro­jen kaap­paus lait­ta­mal­la kylien säätiö ruotuun

pääkirjoitus: Tuu­li­voi­ma tar­vit­see tuek­seen sää­tö­voi­maa, jonka riit­tä­vyys on uhat­tu­na

YK:n pää­sih­tee­ri António Gu­ter­res vaati val­tioi­den joh­ta­jia ju­lis­ta­maan il­mas­to­hä­tä­ti­lan

Lauantain ilmastokokoukseen oli hyväksytty puhumaan yli 70 valtiota, jotka olivat lupautuneet kiristämään ilmastotavoitteitaan.

António Guterresin mukaan 38 valtiota on julistanut ilmastohätätilan. Arkistokuva.
António Guterresin mukaan 38 valtiota on julistanut ilmastohätätilan. Arkistokuva.
Kuva: OMER MESSINGER / POOL

YK:n pääsihteeri António Guterres vetosi valtioiden johtajiin, jotta nämä julistaisivat ilmastohätätilan siihen asti kunnes maat ovat saavuttaneet hiilineutraaliuden.

– Voiko kukaan enää kieltää, että olemme kohtaamassa dramaattisen hätätilan, Guterres sanoi ilmastokokouksen avauspuheenvuorossa.

Guterresin mukaan 38 valtiota on julistanut ilmastohätätilan.

Yli 70 valtion johtajat kokoontuivat lauantaina virtuaaliseen kokoukseen, jossa oli tarkoitus kiristää ilmastositoumuksia. Kokouksen olivat järjestäneet YK, Britannia ja Ranska. Se pidetään Pariisin ilmastosopimuksen viisivuotispäivänä.

Guterres: elvytysrahat lainattu tulevilta sukupolvilta

Guterresin mukaan koronaelvytyksellä on mahdollisuus nopeuttaa siirtymistä vähähiiliseen yhteiskuntaan, mutta varoitti, että se ei ole tapahtumassa riittävän nopeasti.

– Tähän mennessä G20-ryhmän valtiot ovat käyttäneet puolet enemmän elvytysrahoista toimialoilla, jotka liittyvät fossiilisten polttoaineiden tuotantoon ja kulutukseen kuin vähähiiliseen energiaan.

Guterresin mukaan tätä ei voi hyväksyä, koska koronaelvytykseen tarkoitetut valtavat rahasummat ovat ikään kuin lainattu tulevilta sukupolvilta.

– Emme voi käyttää näitä varoja lukittautumalla toimintatapoihin, jotka kuormittavat tulevia sukupolvia valtavilla veloilla rikkinäisellä planeetalla.

Boris Johnson peräsi yhteistyötä

Britannian pääministeri Boris Johnson kertoi kokouksessa, että valtioiden tulisi tehdä yhteistyötä, jotta esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden käyttöä voitaisiin vähentää ja muuttaa maanviljelyksen toimintatapoja vähäpäästöisemmiksi.

– Samaan aikaan voimme luoda satoja tuhansia jopa miljoonia työpaikkoja ympäri maailman, kun toivumme yhdessä koronaviruspandemiasta, Johnson sanoi.

Kiinan presidentti Xi Jinping kertoi omassa puheenvuorossaan, että Kiina lisää tuuli- ja aurinkoenergiansa määrää 1 200 gigawatilla vuoteen 2030 mennessä. Maa aikoo myös kasvattaa muiden kuin fossiilisten polttoaineiden osuutta primaarienergiankulutuksessaan 25 prosenttiin samalla ajanjaksolla.

Kokoukseen ei osallistunut monia suuria päästöjä aiheuttavia maita, kuten Australia, Saudi-Arabia ja Venäjä, koska näiden ilmastotavoitteita ei pidetty tarpeeksi kunnianhimoisina. Puhumaan hyväksyttiin maat, jotka olivat valmiita tekemään uusia kunnianhimoisia sitoumuksia päästöjen vähentämiseksi.