Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Yk­kös­pa­nee­li syö po­li­tii­kan us­kot­ta­vuut­ta

Istuvat kansanedustajat ovat ottaneet näissä eduskuntavaaleissa käyttöön Ykköspaneelin. Siinä istuvat kansanedustajat ilmoittavat ihmisille, alamaisille, miksi heidät pitää valita uudelleen Arkadianmäelle.

Äänestäjänä en ymmärrä, miksi kansanedustajat luovat tällaisen mallin: olemme ykkösiä, te muut ehdokkaat olette kakkosia tai jopa nelosia. Ykköspaneeli kiertää kunnissa ja kokoaa päättäjiä kuulemaan, kuinka hyviä he, istuvat kansanedustajat, ovat neljä vuotta olleet.

Kansanvallan toteutumisen kannalta vapaan ja inhimillisen vaalin perusta on tasavertaisuus, kaikki saavat mahdollisuuden. Te kaikki ehdokkaat olette yhdenvertaisia meille äänestäjille ja teillä tulisi olla samat lähtökohdat kuin istuvilla kansanedustajilla.

Kansanvallan perusta on vaaleissa tarjota mahdollisuus vaihtaa ja uudistaa eduskunta. Ripustautuminen epätoivoisesti valtaan – me olemme kansanedustajia, me teemme yhdessä uuden kauden – on äänestäjien petkuttamista ja uusien raikkaiden ehdokkaiden kampittamista.

Lappi tarvitsee uusia ja raikkaita kansanedustajaehdokkaita. Heitä, jotka haluavat aidosti muuttaa maailmaa ja luoda uutta. Heitä ei saa mukaan, jos istuvat kansanedustajat luovat Ykkösryhmän – me olemme parhaita, ottakaa meidät.

Vaalijärjestelmä perustuu vaaliliittoon, oman puolueen tai useamman koalitioon, ja kaikkien äänet ovat ryhmälle tarpeellisia. Millä istuvat kansanedustajat perustelevat oman puolueen 4. tai 5. luokan ehdokkaalle, että kannattaa kerätä minulle ääniä, olen ehdotonta Ykkösluokkaa.

Ehdokas panee vähäiset euronsa, suuret toiveensa ja ilonsa vaaleihin. Mitä tekevät istuvat Ykkösluokan kansanedustajaehdokkaat? He pitävät omia Ykkösluokan vaalipaneeleja, joihin ei ehdokasrahvas pääse. Oi aikoja, oi tapoja. Itse kieltäydyin viime vaaleissa ehdottomasti tällaisesta toiminnasta.

Kirjoittaja on entinen kansanedustaja.