Kolumni: Tulva näytti am­mat­ti­lai­sil­le ja pai­kal­li­sil­le voi­man­sa

Elokuvat: Aki Kau­ris­mäen pal­kit­tu elokuva saa en­si­esi­tyk­sen­sä So­dan­ky­läs­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Yh­dys­val­to­jen hal­lin­non säh­kö­pos­te­ja on va­koil­tu jopa kuu­kau­sia – te­ki­jöi­den us­ko­taan työs­ken­te­le­vän Venäjän hal­li­tuk­sel­le

Yhdysvaltojen kahden ministeriön sahköposteja on hakkeroitu ja vakoiltu jopa kuukausia. Maan hallinto on kommentoinut tietomurtoa niukasti, mutta tekijöiden uskotaan olevan Venäjältä.

Yhdysvaltain hallintoon kohdistetun tietomurron epäillään olevan laaja.
Yhdysvaltain hallintoon kohdistetun tietomurron epäillään olevan laaja.
Kuva: Oliver Contreras / POOL

Yhdysvaltojen kauppaministeriön ja valtiovarainministeriön sisäiset sähköpostiliikenteet ovat joutuneet hakkeroinnin kohteeksi. Reutersin lähteiden mukaan tekijöiden uskotaan työskentelevän Venäjän hallitukselle. Lähteet kertovat, että paljastuneen tietomurron pelätään olevan vasta jäävuoren huippu.

Tietomurto oli Reutersin lähteen mukaan niin vakava, että se johti kansallisen turvallisuuden neuvoston kokoontumiseen Valkoisessa talossa lauantaina.

Yhdysvaltojen viranomaiset ovat kommentoineet asiaa julkisuudessa niukasti. Kauppaministeriö on vahvistanut tietomurron yhteen sen virastoista, ja että se on pyytänyt kyberturvallisuusvirastoa CISA:a sekä keskusrikospoliisi FBI:tä tutkimaan asiaa.

Yhdysvaltojen hallinto ei ole kertonut julkisuudessa, kuka hyökkäyksen takana mahdollisesti on. Reutersin lähteiden mukaan hyökkäyksestä epäillään tällä hetkellä Venäjää.

Uutistoimiston lähteet myös kertovat, että tietomurron uskotaan liittyvän laajempaan kyberhyökkäyskampanjaan, joka oli myös vasta paljastuneen FireEye-hyökkäyksen taustalla. FireEye on yhdysvaltalainen tietoturvayhtiö, jolla on yhteistyösopimuksia Yhdysvaltain hallinnon kanssa.

Venäjän ulkoministeriö kommentoi epäilyjä Facebook-julkaisussaan yhdysvaltalaismedian uudeksi perusteettomaksi yritykseksi syyttää Venäjää Yhdysvaltojen virastojen tietomurroista.

Valtava tietomurto

Tietomurto on suuri haaste presidentiksi nousevan Joe Bidenin hallinnolle, sillä laajamittaisten hyökkäysten tutkinta voi kestää kuukausia tai vuosia. Tällä hetkellä viranomaiset selvittävät, mitä tietoja on varastettu ja mihin niitä käytetään.

Reutersin lähde luonnehtii hyökkäystä valtavaksi Yhdysvaltain hallintoon kohdistetuksi vakoilukampanjaksi. Toinen lähde kuvaa hyökkääjiä erittäin hienostuneeksi ja sanoo, että taustalla täytyy olla valtiollinen taho.

Uutistoimiston lähteiden mukaan hakkerit ovat vakoilleet sähköpostiliikennettä kuukausia.

On vielä epäselvää, kuinka laajasta tietomurrosta on lopulta kyse. FBI ja kansallinen turvallisuusvirasto NSA eivät ole vastanneet Reutersin kommenttipyyntöön.