Yh­dys­val­lois­sa pääs­tiin viimein sopuun ko­ro­na­tu­ki­pa­ke­tis­ta kuu­kau­sien väännön jälkeen – kong­res­si ää­nes­tää mas­sii­vi­ses­ta 900 mil­jar­din avus­tuk­ses­ta maa­nan­tai­na

Tukipaketti sisältää muun muassa korotetun työttömyystuen sekä miljardien tuen pienyrityksille.

Kongressin demokraatti- ja republikaanijohtajat ovat kiistelleet tukipaketista kuukausia. Nyt laaditusta tukipaketista on jätetty pois kiistanalaisimmat kohteet mahdollisille koronatuille.
Kongressin demokraatti- ja republikaanijohtajat ovat kiistelleet tukipaketista kuukausia. Nyt laaditusta tukipaketista on jätetty pois kiistanalaisimmat kohteet mahdollisille koronatuille.
Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Yhdysvaltojen kongressin republikaani- ja demokraattijohtajat pääsivät sunnuntaina sopuun 900 miljardin dollarin koronatukipaketista, jota maassa on odotettu kuukausia. Kongressin edustajainhuoneen ja senaatin odotetaan äänestävän paketista maanantaina.

Kyseessä olisi toiseksi suurin elvytyspaketti Yhdysvaltojen historiassa. Maaliskuussa kongressi hyväksyi 2,3 biljoonan dollarin tukipaketin koronapandemian hoitoon.

Pandemian leviäminen kiihtyy Yhdysvalloissa. Tällä hetkellä maassa todetaan jopa yli 214 000 uutta tartuntaa päivässä. Yli 317 000 amerikkalaista on kuollut.

– Vihdoin ja viimein olemme saavuttaneet puolueiden välisen läpimurron, jota maa on tarvinnut, senaatin enemmistöjohtaja, republikaanien Mitch McConnel sanoi senaatille.

Republikaani- ja demokraattijohtajien mukaan avustuspaketille on tarpeeksi tukea, jotta se saadaan läpi sekä kongressin demokraattijohtoisessa alahuoneessa edustajainhuoneessa että republikaanijohtoisessa ylähuoneessa senaatissa.

Presidentti Donald Trump kannattaa esitystä tukipaketista, Valkoisen talon tiedottaja Ben Williamson sanoi.

Apua työttömyyteen, vuokrien maksuun ja terveydenhuoltoon

Tukipaketin myötä yksityishenkilöille myönnettäisiin 600 dollarin avustus ja työttömyyskorvausta korotettaisiin 300 dollarilla viikossa.

Lisäksi paketista irrotettaisiin miljardeja muun muassa pienyritysten tukemiseen, ruoka-apuun, rokotteiden jakeluun ja terveydenhuoltoon. Sillä myös pidennettäisiin keskeytystä ulosotoissa ja jaettaisiin tukea vuokrien maksuun 25 miljardin dollarin edestä.

– Kuka tahansa joka ajattelee, että tämä esitys on riittävä, ei tiedä mitä Amerikassa on meneillään, senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer sanoi lehdistötilaisuudessa.

Schumer sanoi ajavansa lisätukien myöntämistä sen jälkeen, kun presidentiksi nouseva Joe Biden on astunut virkaansa 20. tammikuuta.

Republikaanit ja demokraatit ovat kiistelleet tukipaketista kuukausia.

Nyt laaditusta tukiesityksestä on jätetty pois kaksi neuvottelujen kiistanalaisinta elementtiä – republikaanien ajaman yritysten suojelun koronaan liittyviltä syytteiltä sekä demokraattien ajaman tuen osavaltioille ja paikallishallinnoille.

Tukipaketista on kuitenkin Schumerin mukaan epäsuoraa apua osavaltioille ja paikallishallinnoille, koska sillä myönnetään miljardien avustusta kouluille, koronatestaamiseen ja muihin kuluihin.