Pääkirjoitus: Ay-lii­ke ja hal­li­tus ovat ajau­tu­neet jää­rä­päi­syyt­tään pat­ti­ti­lan­tee­seen, mistä kum­man­kin on vaikea pe­rään­tyä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Rikos: Vä­ki­val­tai­nen ve­lan­pe­rin­tä Ro­va­nie­mel­lä toi 37-vuo­tiaal­le nai­sel­le reilut kaksi vuotta van­keut­ta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Vuokrat nou­si­vat eniten Turussa – Vuok­ra­tur­van mukaan vuok­ra-asun­to­pu­laa ei enää ole edes kas­vu­kes­kuk­sis­sa

Suurista kaupungeista vapaarahoitteiset vuokrat ovat vuoteen 2015 verrattuna nousseet eniten Vantaalla, Turussa, Tampereella ja Helsingissä.

Tampereella Uros-areenan kylkeen on rakennettu Topaasi-tornitalo. Arkistokuva.
Tampereella Uros-areenan kylkeen on rakennettu Topaasi-tornitalo. Arkistokuva.
Kuva: SINI LUKKA

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat vuodessa eniten Turussa, jossa nousua kertyi 1,6 prosenttia vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä. Muista vuokratilaston kärkikaupungeista Keravalla vuokrat nousivat 1,5, Espoossa 1,4, Vantaalla 1,4. ja Porvoossa 1,4 prosenttia, kertoo Tilastokeskus.

Suurista kaupungeista vapaarahoitteiset vuokrat ovat vuoteen 2015 verrattuna nousseet eniten Vantaalla, Turussa, Tampereella ja Helsingissä. Pienintä vuokrien nousu on ollut Seinäjoella, Riihimäellä, Hämeenlinnassa, Kotkassa ja Lahdessa. Pääkaupunkiseudulla vuokrat ovat nousseet runsaat 8 prosenttia ja muualla Suomessa 6,3 prosenttia prosenttia vuodesta 2015.

Vuokra-asuntoja välittävän Vuokraturvan mukaan asuntosijoittamisen suosio on kasvattanut vuokra-asuntojen tarjontaa niin paljon, että edes suurimmissa kasvukeskuksissa ei enää kärsitä vuokra-asuntopulasta. Koko 2000-luvun piinannut ongelma voidaan katsoa kokonaan selätetyksi. Tuoreet luvut ja markkinahavainnot ovat yhtiön mukaan varsin selkeitä.

Vuokra-asuntojen tarjontaa ovat kiihtyvässä tahdissa kasvattaneet niin asuntosijoittamisesta innostuneet yksityishenkilöt, eläkeyhtiöt, kotimaiset asuntosijoitusyhtiöt ja -rahastot kuin varsinkin viime vuosina kansainväliset asuntorahastotkin, Vuokraturva kertoo.  Vuokrattujen asuntojen määrä on Suomessa kasvanut Tilastokeskuksen mukaan 25 prosentilla ja 182 000 asunnolla vuodesta 2000.

"Vuokra-asuntomarkkinoiden tasapaino on samalla parantunut ja vuokralaisen asema helpottunut. Toisaalta päätään nostava vuokra-asuntojen ylitarjonta vähentää asuntosijoittamisen lyhyen tähtäimen kiinnostavuutta. Asuntosijoittamisen suosion kasvu tuntuu kuitenkin kantavan, koska pitkällä tähtäimellä suurimpien kaupunkien väestönkasvuennusteet lisäävät vettä myllyyn.", Vuokraturva kertoo tiedotteessaan.

Yrityksen mukaan suurimmistakin kaupungeista kamppailee merkittävän vuokra-asuntojen ylitarjonnan kanssa. Ongelmallisin tilanne on vuokranantajan kannalta 120 000 asukkaan Lahdessa, jossa vuokra-asuntojen tarjonta on vilkkaan rakentamisen myötä kasvanut niin suureksi, ettei vähäinen väestönkasvu ole riittänyt pitämään kysyntää tarjonnan tasalla.