pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Vuo­ka­tis­sa todettu joulun tie­noil­la jo kuusi ko­ro­na­tar­tun­taa – ter­veys­vi­ran­omai­set oikovat villejä huhuja al­tis­tu­nei­den mää­räs­tä

Kainuun sote muistuttaa kasvomaskin käytöstä sekä muista ohjeista ja määräyksistä.
Kainuun sote muistuttaa kasvomaskin käytöstä sekä muista ohjeista ja määräyksistä.
Kuva: Jussi Leinonen

Vuokatin alueella on todettu joulun tienoilla yhteensä kuusi koronatartuntaa ulkopaikkakuntalaisilla henkilöillä.

Asiasta kertoo tiedotteessaan Kainuun sote, joka kertoi joulupäivänä yhdestä tartunnan saaneesta henkilöstä. Hän oli ennen oireiden ilmaantumista liikkunut laajasti 21.12 alkaen Sotkamon, Vuokatin ja Katinkullan alueella ja yhteys edelliseen alueella sairastuneeseen on mahdollinen.

Nyt ilmenneet tautitapaukset liittyvät pääosin toisiinsa. Yhdistävänä tekijänä voidaan Kainuun soten mukaan pitää Katinkullan matkailualuetta. Karanteeniin on asetettu yhteensä noin 20 henkilöä.

Alueella liikkuvilta on tullut runsaasti Koronavilkku-hälytyksiä. Hälytyksen saaneita ohjeistetaan välttämään kontaktia toisten ihmisten kanssa ja noudattamaan suojaus- ja hygieniaohjeita sekä hakeutumaan testiin matalalla kynnyksellä.

Tarkkoja lukuja ei altistuneista ei ole, mutta joissain yhteyksissä esiintyneet tiedot tuhansista altistuneista ovat Kainuun soten mukaan virheellisiä. Alueella olevan suuren asiakasmäärän vuoksi kattava altistuneiden jäljitys ei ole mahdollista.

Jouluna Kainuun keskussairaalan drive in -testaus palvelee päivittäin klo 8–19. Ajan voi varata soittamalla numeroon 040 165 0020. Oireettomana ei lähtökohtaisesti ole tarpeen hakeutua testaukseen. Lisätietoja saa verkkosivuilta https://sote.kainuu.fi/koronainfo.

Matkailijoiden syytä välttää kontakteja

Kainuun sote muistuttaa, että varotoimista on huolehdittava kaikissa tilanteissa. Lähikontaktit on syytä rajoittaa vain välttämättömiin, eikä sukulaisvierailuja tai vastaavia tapaamisia pidä nyt tehdä.

Kasvomaskia pitäisi käyttää kaikissa tilanteissa, joissa ei voi noudattaa turvavälejä.

Alueella matkailevien odotetaan toimivan vastuullisesti ja noudattavan ohjeita ja määräyksiä. Kainuun sote painottaa, että matkailuyritysten, ravintoloiden ja muiden palvelutuottajien on myös edellytettävä asiakkailta korostetusti ohjeiden noudattamista.

Paikallista väestöä puolestaan kehotetaan välttämään matkailukohteissa asiointia sesongin kiireisimpään aikaan, jotta viruksen leviämistä alueelle voidaan hidastaa.

Koronavilkku-sovelluksen käyttämistä suositellaan vahvasti, samoin kuin asiakaskäyntien seuraamiseen tarkoitettujen menetelmien käyttämistä ravintoloissa ja vastaavissa palveluissa. Ravintoloissa on voimassa kiihtymisvaiheen mukaiset tiukennetut rajoitukset.