Tulipalo: Oma­ko­ti­ta­lo kärsi pahoja vau­rioi­ta palossa Ra­nual­la - jäl­ki­sam­mu­tus­työt kes­tä­vät pit­käl­le iltaan

Pääkirjoitus: Ko­ti­mais­ta mar­ja-alaa ra­vis­tel­lut ri­kos­tut­kin­ta on valmis ja siirtyy nyt syy­te­har­kin­taan – mai­ne­hait­ta on jo varma, eikä sen kor­jaan­tu­mi­ses­ta ole takeita

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Vuoden yleis­lää­kä­ri on tor­nio­lai­nen Jukka Ron­kai­nen

Jukka Ronkainen toimii Tornion terveyskeskuksessa johtavana lääkärinä.
Jukka Ronkainen toimii Tornion terveyskeskuksessa johtavana lääkärinä.

Vuoden 2021 Vuoden yleislääkäri -tunnustuksen saa dosentti ja yleislääketieteen erikoislääkäri, johtava lääkäri Jukka Ronkainen Torniosta.

Suomen yleislääkärit GPF ry palkitsee vuosittain Vuoden yleislääkärin, jota kollegat ovat tunnustuksen saajaksi ehdottaneet. Perusteina valintaan voivat olla ahkeruus järjestötyössä, perusterveydenhuollon kehittämistyö, ura terveyskeskuslääkärinä, arvostus potilaiden ja kollegoiden keskuudessa, tutkimustyö perusterveydenhuollossa tai jokin muu.

Ronkainen on toiminut 1990-luvulta lähtien kliinisessä työssä Tornion terveyskeskuksessa ja nykyisin myös samassa paikassa johtavana lääkärinä. Perusterveydenhuollon ja yleislääkärin työn kehittämisessä Jukka on ollut aktiivinen koko uransa ajan.

Koronapandemia haastoi jokaisen yleislääkärin, mutta osaa meistä se kuormitti aivan erityisellä tavalla ja muutti konkreettisesti työn ja tekemisen sisältöä. Koronaepidemian aikana Jukka on toiminut kunnioitettavalla sinnikkyydellä näkyvästi julkisuudessa. Tornion ainoana virkalääkärinä hän on tuonut esille kansalliseen päätöksentekoon Tornionjokilaakson erityispiirteet koronaepidemian torjunnassa.

Uransa aikana Ronkainen on toiminut myös luottamusmiehenä, ja hän toimii edelleen Lääkäriliiton Oulun edunvalvontavaliokunnassa.

Yleislääkärin työn monipuolisuus, osaaminen, hoidon jatkuvuus ja pitkät potilas-lääkärisuhteet ovat olleet Jukalle aina tärkeitä. Hän on varsinainen moniosaaja, suoraselkäinen, rohkeasti suunsa avaava ja oikeudenmukaisuuden etsijä. Jukka on toiminut oman alueensa merkittävänä kansanterveyden edistäjänä ja vaalijana vaikeina vuosina ja isojen muutosten keskellä. Jukka edustaa monella tapaa sellaista ihailtavaa ja kunnioitettava yleislääketieteen ideaalia, joka toimii esikuvana meille kaikille yleislääkäreille