kolumni: Il­mas­to­pää­tök­sis­sä me­ga­luo­kan ai­ka­tau­lu­vir­he

tähtijuttu: Yhden lähtö tarjosi toi­sel­le kodin – ta­voi­tim­me kolmen muut­ta­jan ketjun ja kur­kis­tim­me kuntien väes­tö­en­nus­tei­siin

pääkirjoitus: Tuu­li­voi­ma tar­vit­see tuek­seen sää­tö­voi­maa, jonka riit­tä­vyys on uhat­tu­na

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Voiko val­tuus­ton val­la­ta?

Huhtikuun kuntavaalit lähestyvät. Puolueet etsivät ja kysyvät kuntalaista ehdokkaaksi. Somessa toivotaan, että ”vanhat jäärät äänestetään pois”. Kuntalaiset toivovat muutosta päätöksentekoon tai virkamiesten toimintaan. Toiveet voivat olla ristiriitaisia: lisää palveluita, muttei enempää maksettavaa eli veroja. Yhtälöä ratkoessaan ja esityslistoja lukiessaan vanha valtuutettu miettii mitä sanoa, kun kuntalainen asiaa kyselee.

Se, mitä aikoo sanoa, kannattaa sanoa suoraan. Kuulijan ajatus katkeaa, jos puhe sisältää vierasperäisiä sanoja tai monimutkaisia kielikuvia, taivaita hipovia visioita tai perusteettomia väitteitä. Jotta äänestäjä voisi tehdä ratkaisunsa, hänen pitää saada oikeaa tietoa ehdokkaansa ajatusmaailmasta ja siitä, millaisiin arvoihin tämän toiminta perustuu. Ehdokkaana kannattaa kuunnella kuntalaista herkällä korvalla, koska siitä oppii paljon. Harmittaako kuntalaista maahanmuutto vai se, ettei jalkapalloa voi harrastaa, jos tiloja harrastukselle ei löydy?