PAUKKUPAKKASET: Pak­ka­nen alkaa ki­ris­tyä vii­kon­lop­pua vasten – it­se­näi­syys­päi­vä­nä hä­tyy­tel­lään monin paikoin -35:tä astetta

RAVINTOLARAJOITUKSET: Ro­va­nie­mel­lä tiu­kem­mat ra­vin­to­la­ra­joi­tuk­set vii­kon­lo­pus­ta alkaen – ko­ro­na­pas­sil­la ra­joi­tuk­sia ei tar­vit­se nou­dat­taa

Joulukalenteri: Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ri vie aikojen taakse

Mainos : Anna lah­jak­si pai­kal­li­sym­mär­rys­tä. Tutustu Lapin Kansan joulun ti­laus­tar­jouk­siin tästä.

Tilaajille

Voiko bio­kaa­su­lai­tos tulla Lap­piin? – Po­ten­tiaa­lia alus­ta­vien tie­to­jen mukaan on

Valio ja ST1 perustavat yrityksen, joka tuottaa lannasta uusiutuvaa biokaasua.

Valio ja ST1 perustavat yhteisyrityksen, joka tuottaa maitotilojen lannasta biokaasua. Lannan käsittelyä biokaasun koelaitosta varten Kempeleessä.
Valio ja ST1 perustavat yhteisyrityksen, joka tuottaa maitotilojen lannasta biokaasua. Lannan käsittelyä biokaasun koelaitosta varten Kempeleessä.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Valio ja ST1 kertoivat, että ne perustavat yhteisyrityksen, joka tuottaa maitotilojen lannasta ja maatalouden sivuvirroista uusiutuvaa biokaasua raskaan liikenteen polttoaineeksi. Biokaasun tuotannossa on kaksi vaihtoehtoa: Biokaasun tuottaa yksittäinen tila tai usean tilan yhteinen laitos. Toinen vaihtoehto on iso biokaasulaitos, johon lanta tuodaan lähietäisyydellä olevilta tiloilta. Isoja yksiköitä olisi aluksi 2–3.

Onko tässä vaiheessa tiedossa, onko Lapissa sijaitsevia maitotiloja tulossa tähän hankkeeseen mukaan, tutkija Robert Harmoinen Valiolta?

Valiolla on jo tällä hetkellä melko hyvä tietämys maitotilojen vuotuisista lantamääristä ja myös Lapissa on alustavien tietojen mukaan potentiaalia. Vielä on kuitenkin liian aikaista sanoa tarkempia tietoja tulevista laitoksista, sillä Valion ja ST1:n yhteistyössä ei ole vielä lähdetty etsimään biokaasun tuotantoon potentiaalisia maitotiloja.