Vii­kon­vaih­teen ko­ro­na­seu­ran­ta: Viisi uutta tar­tun­taa Län­si-Poh­jas­sa, ko­ro­na­ti­lan­ne voi lisätä kaa­mo­soi­rei­lua, Län­si-Poh­jas­sa uusia tar­tun­to­ja ja Suomen korkein il­maan­tu­vuus­lu­ku

Uusia koronavirustartuntoja 213, Lapin sairaanhoitopiirissä ei uusia tartuntoja

Suomessa on raportoitu 213 uutta koronavirustartuntaa, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedoista. Kahdessa viikossa on raportoitu 3 024 tartuntaa, mikä on 157 enemmän kuin edellisen kahden viikon aikana.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella uusia tartuntoja ei ole raportoitu, mutta Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin sunnuntaina viisi uutta tartuntaa.

Koronatilanne voi pahentaa kaamosoireilua

Koronatilanne voi lisätä tai pahentaa suomalaisten kaamosoireilua tänä vuonna, arvioi Ilmatieteen laitoksen tutkija Reija Ruuhela STT:n uutisessa.

– Tiettyjä kaamosoireilulta suojaavia tekijöitä rajoitetaan tällä hetkellä. On etätöitä, vähemmän sosiaalisia kontakteja, ja esimerkiksi ryhmäliikunnat saattavat olla tauolla, tai niihin ei uskalleta mennä. Näen suurena riskinä sen, jos ihmiset eivät jaksa ylläpitää aktiivista elämäntapaa, Ruuhela sanoo.

Ruuhela suosittelee nyt vaalimaan sosiaalisia kontakteja vaikkapa etänä ja liikkumaan ulkona valoisaan aikaan mahdollisuuksien mukaan.

Vieläkään ei ole selvää, miksi sikainfluenssarokote johti narkolepsiatapausten lisääntymiseen

Narkolepsia oli niin harvinainen haitta, ettei se tullut rokotetestauksessa esiin. Vastaavan tapahtumista esimerkiksi koronarokotteen kohdalla ei THL:n mukaan voida estää, kertoo STT.

Län­si-Poh­jan sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä todettiin lauantaina seit­se­män uutta ko­ro­na­vi­rus­ta­paus­ta – Il­maan­tu­vuus­lu­ku on nyt Suomen korkein

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu seitsemän uutta koronavirustapausta. Noin puolet tapauksista on todettu karanteenissa olevilta henkilöiltä.

Tornion lisäksi viime päivinä tapauksia on ollut myös Kemissä.

– Uusia tartuntaketjuja on käynnistynyt pienimuotoisistakin yksityisistä juhlista. Näitä tulee välttää, muistuttaa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri ja sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jyri J. Taskila.

Länsi-Pohjan tapausilmaantuvuus on edelleen noussut. Se on nyt 125,3/100 000 asukasta ja on Suomen korkein.

THL: Suomessa raportoitiin lauantaina 244 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on raportoitu 244 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahden viimeisen viikon tartuntoja on raportoitu 2 989, mikä on 169 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Tuona aikana raportoitiin 2 820 koronatartuntaa.

THL:n tilastoihin on kirjattu Rovaniemelle kaksi uutta tapausta. Lapin sairaanhoitopiirin päivystävän infektiolääkärin Marianne Korkalan mukaan Rovaniemellä ei kuitenkaan ole todettu uusia tartuntoja sitten maanantain.

– Voi olla kyse siitä, että THL:n tilastot päivittyvät hitaasti tai siitä, että testit on otettu jossain muualla kuin Rovaniemellä ja niitä ei ole vielä meille kirjattu.

Korkalan mukaan Lapin sairaanhoitopiirin alueella koronatilanne on rauhoittumaan päin.

Viikon ajalta tartuntoja on ollut 445 kappaletta enemmän kuin edeltävällä viikolla. Viimeisten seitsemän vuorokauden aikana on raportoitu 1 717 tartuntaa, kun edeltävänä seitsemänä päivänä tartuntoja todettiin 1 272.


Marin ke­hot­taa ko­ro­na­malt­tiin lu­paa­vis­ta ro­ko­te­uu­ti­sis­ta huo­li­mat­ta – "ro­ko­te­suo­jan saa­mi­ses­sa voi kestää vielä kauan"

Pääministeri Sanna Marin (sd.) peräänkuuluttaa suomalaisilta malttia noudattaa terveysviranomaisten ohjeita ja suosituksia koronarokotteeseen liittyvistä lupaavista uutisista huolimatta.

Marin muistutti SDP:n puoluevaltuustossa pitämässään puheessa, että vaikka toimiva ja turvallinen rokote saataisiin markkinoille pian, voi väestön kattavan rokottamisen ja rokotesuojan saamisessa kestää vielä kauan.

Marin sanoi, että viruksen leviämisen saaminen nopeasti hallintaan on välttämätöntä niin terveyden kuin taloudenkin näkökulmasta.