Vii­kon­lo­pun ko­ro­na­seu­ran­ta: Levillä on voinut al­tis­tua ko­ro­nal­le useissa pai­kois­sa, sun­nun­tai­na 620 uutta tar­tun­taa Suo­mes­sa, ku­lu­neen viikon tar­tun­nois­ta kol­man­nes ul­ko­paik­ka­kun­ta­laisil­ta Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä

-

14.28. Levillä on voinut altistua koronalle useissa paikoissa torstain, perjantain ja lauantain aikana

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa sunnuntain aikana.

Kittilässä Levin Burger Kingin työntekijällä on todettu koronavirus. Levillä on voinut altistua koronalle useissa paikoissa torstain, perjantain ja lauantain aikana. Ravintolassa töissä olleet on asetettu karanteeniin.

  • Torstaina 25.2. Levin Burger King -ravintolassa on voinut altistua kello 13–22.
  • Perjantaina 26.2. Levin Burger King -ravintolassa on voinut altistua kello 12–21.
  • Lauantaina 27.2. Levin S-Marketissa ja Alkossa on voinut altistua kello 14–14.30 ja 18–18.30.
  • Lauantaina 27.2. Levin Bar Ihkussa on voinut altistua kello 21.30–23.

Lievissäkin oireissa sairaanhoitopiiri suosittelee hakeutumaan testiin.

Rovaniemellä on todettu neljä koronavirustartuntaa. Tapauksista kolme liittyy Rovaniemen MM-ralleihin. Neljäs tartunta on todettu ulkomaalaiselta henkilöltä.

Suo­mes­sa 620 uutta ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa, kertoo THL

Suomessa on sunnuntaina raportoitu 620 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Valtaosa niistä on pääkaupunkiseudun kaupungeissa: HUS-alueella uusista tartunnoista on yli 400.

Suomessa on nyt rekisteröity nyt kaikkiaan 57 672 koronatartuntaa epidemian alettua.

Lauantain koronauutisia:

19.03. Uusi ko­ro­na­ta­paus Ro­va­nie­men Vaa­ran­lam­men kou­lul­la – 24 ka­ran­tee­niin

Rovaniemen Vaaranlammen koulun yhdellä ensimmäisen luokan oppilaalla on todettu koronavirustartunta lauantaina. Koronavirukselle altistuneita on ajalla 24.2–25.2 yhteensä 24. Koronatartunta liittyy aiempaan 26.2. todettuun tartuntaketjuun.

Altistuneet oppilaat ja henkilökunnan jäsenet jäävät kahdeksi viikoksi karanteeniin, ja terveydenhuollosta ollaan altistuneisiin yhteydessä. Rehtori hoitaa tiedottamisen koulun henkilöstölle ja huoltajille.

Rovaniemen kaupunki muistuttaa, että koronatestiin tulee hakeutua matalalla kynnyksellä, jos on pieniäkään koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Rovaniemellä todettiin lauantaina yhteensä kolme koronavirustartuntaa.

18.42. Broas: Kolmannes Lapin sairaanhoitopiirin tartunnoista ulkopaikkakuntalaisilta

Vielä pitää jaksaa, vaikka se käy raskaaksi.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas ennen kaikkea kiittää lappilaisia ja matkailijoita siitä, että Lapissa koronatilanne on säilynyt hyvänä näinkin pitkään.

– Lapissa on toimittu vastuullisesti. Testeihin on menty herkästi ja maskeja on käytetty.

– Vaikka tuntuu siltä, että koronatilanne väsyttää, taudin leviäminen on pienistä teoista kiinni, Broas kertoo.

Perjantaina Lapin sairaanhoitopiirin alueelle tuli suositus välttää yli kuuden hengen kokoontumisia ja yksityistilaisuuksia. Sosiaalisten kontaktien välttämisen lisäksi Broas peräänkuuluttaa turvavälejä, suojamaskien käyttöä ja omasta käsi- ja yskimishygieniasta huolehtimista.

Lapin kunnissa koronatilanteet ovat erilaiset. Silti kunnat tekivät yhteisesti koordinaatioryhmässä päätöksen siitä, että rajoitukset ovat koko sairaanhoitopiirin alueella samat.

Viime ja tällä viikolla tartunnoista kolmannes on todettu ulkopaikkakuntalaisilta. Tällä viikolla suuria joukkoaltistumisia ei ole ollut montaa ja iso osa tartunnoista on todettu perhealtistumisten kautta.

Broas muistelee, että viime vuonna hiihtolomalla syntyneet koronatartunnat näkyivät Lapissa vasta viikon parin päästä lomien loppumisesta.

– Ottaen huomioon, kuinka paljon ulkopaikkakuntalaisia Lapissa on, tilanne on hyvä. Mutta se elää.

Muuntoviruksen leviäminen pääkaupunkiseudulla on tehnyt koronatilanteen ennustettavuudesta haastavampaa.

– Sululla pyritään siihen, ettei pääkaupunkiseudun koronatilanne leviäisi nyt muualle Suomeen.

Lue myös: Hiih­to­lo­ma menee stres­sa­tes­sa ja op­pi­lai­ta voi taas kadota – REDUn opet­ta­ja Johanna Riskilä ei toivo etä­opis­ke­lun jat­ku­van pää­tet­tyä pi­dem­pään: "Ei se ole silti sama asia, kuin että pää­si­sit te­ke­mään sen itse kou­lul­la"

14.55. Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa lauantaina

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu kahdeksan uutta tartuntaa perjantain jälkeen. Tapaukset ovat Rovaniemellä, Kittilässä ja Pellossa. Sairaanhoitopiirin erikoistuva lääkäri Marianne Korkala infektioyksiköstä kertoo, että kuluneen viikon aikana tartuntoja on todettu yhteensä 33.

Rovaniemellä on todettu kolme tartuntaa. Yksi niistä on ulkopaikkakuntalaiselta, ja tapaus liittyy Rovaniemen MM-ralleihin. Yksi tartunta on todettu jo karanteenissa olleelta henkilöltä. Kolmannen tartunnan jäljitys on edelleen kesken.

Kittilässä on todettu kolme tartuntaa henkilöiltä, jotka ovat olleet karanteenissa jo valmiiksi. Yksi heistä on ulkopaikkakuntalainen.

Pellossa on todettu myös kaksi tartuntaa jo valmiiksi karanteenissa olevilta henkilöiltä.

Suomessa on raportoitu 645 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 7 045 tartuntaa, mikä on 1 909 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Viimeisten seitsemän vuorokauden aikana on raportoitu 3 767 tartuntaa. Tämä on 489 enemmän kuin edeltävien seitsemän päivän aikana.

Yhteensä Suomessa on nyt todettu yhteensä 57 052 koronatartuntaa.

Perjantain koronauutisia:

19.49: Muonion kunta valmistautuu tiukempien rajoitusten käyttöönottoon

Muonion kunta valmistautuu osana varautumissuunnittelua tiukempien rajoitusten käyttöönottoon, mikäli tautitilanne muuttuu tai sairaanhoitopiirissä määritellään yhteisiä linjauksia alueelle.

Muonion kunta korostaa tiedotteessaan, että kunnan osalta kyse on ennakoinnin ja toimenpiteiden sopivan tasapainon löytämisestä. Linjauksessa on kunnan mukaan syytä huomioida Lapin maakunnassa vierailevien runsas määrä, virusmuunnoksen leviämisen mahdollisuus ja tartuntariski.

Kunta ei toistaiseksi sulje julkisia tiloja, mutta korostaa kunnan omistamien harrastustilojen käyttäjiä koronasuositusten noudattamisesta.

Kunnassa on voimassa vahva maskisuositus ja laaja etätyösuositus. Aikuisten ryhmäharrastukset keskeytetään 14. maaliskuuta saakka. Yleisötapahtumat siirretään myöhempään ajankohtaan. Kunta on alkanut valmistelemaan lukion etäopetukseen siirtymistä hiihtolomien jälkeen.

Kuntakeskustan osayleiskaavan luonnos ja siihen liittyvä yleisötilaisuus on siirretty koronarajoitusten vuoksi. Tilaisuuden piti alunperin olla 1. maaliskuuta, mutta se on siirretty 3. toukokuuta pidettäväksi. Nähtävillä oloaikaa on myös pidennetty 31. toukokuuta asti.

16.25: Sallassa 579 henkilöä saanut ensimmäisen koronarokotteen

Sallassa 579 henkilöä on saanut ensimmäisen koronarokoteannoksensa ja 186 henkilöä on saanut kaksi rokotetta. Yhden rokoteannoksen saaneiden osuus on noin 16,5 prosenttia väestöstä.

Sallan kunta tiedottaa, että kaikki halukkaat tulevat saamaan rokotteen. Rokotustahti määräytyy saatavuuden mukaan ja rokotukset toteutetaan viipymättä erien saavuttua.

16.00: Vaaranlammen koulun oppilaalla koronatartunta

Rovaniemen Vaaranlammen koulun kolmannen luokan oppilaalla on todettu koronavirustartunta perjantaina 26. helmikuuta.

Koronavirukselle altistuneita on 23.–25. helmikuuta välisenä aikana yhteensä 66.

Altistuneet oppilaat ja henkilökunta on asetettu 14 vuorokauden karanteeniin ja heihin ollaan yhteydessä terveydenhuollosta.

15.26: Yksityiset yritykset ottavat koronatestejä Levin alueella

Kittilän kunnassa otetaan koronavirustestejä terveyskeskuksessa noin 50 päivässä. Sen lisäksi yksityisillä Levin alueella toimivilla lääkäriasemilla on mahdollisuus ottaa testejä. Yksityisten yritysten palvelua on otettu kunnan oman palvelun rinnalle Levin alueelle, jotta testaukseen voisi hakeutua viivytyksettä pienimmistäkin oireista.

Kittilän kunnassa on voimassa laaja etätyösuositus ja kasvomaskien käytön edellytys aikuisille ja oppilaille kuudennesta luokasta ylöspäin. Yläkouluissa valmistaudutaan siirtymään etäopetukseen hiihtolomaviikon jälkeen.

15.17: Koronarokotukset laajenevat Rovaniemellä

Koronarokotukset laajenevat Rovaniemellä. Aiempien ryhmien lisäksi rokotusajan voivat nyt varata ne 50–69-vuotiaat tyypin 2 diabeetikot, joilla on sairauteensa lääkehoito.

Rokotuksissa edetään rokotteiden saatavuuden mukaan.

14.26 Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu viisi uutta tartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu torstain jälkeen viisi uutta koronatartuntaa.

Kaksi tartunnoista todettiin Rovaniemellä. Toinen viruksen saaneista on ulkopaikkakuntalainen. Toinen tapaus taas liittyy torstain tartuntoihin, joiden lähde ei ole tiedossa.

Lisäksi eilisen jälkeen on todettu yksi tartunta Kittilässä, yksi Kolarissa ja yksi Pellon vanhassa tartuntaketjussa.

14.16 Tornion Moderna-rokotukset viivästyvät

Tornion kaupunki tiedottaa, että Modernan rokotetoimitukset viivästyvät.

Kaupunki pyytää niitä yli 80-vuotiaita torniolaisia kotihoidon asiakkaita, jotka suinkin pystyvät käymään Rajalla-kauppakeskuksen rokotuspisteessä läheistensä tuella, varaamaan ajan rokotukseen keskiviikkona 17. maaliskuuta.

Saatavissa oleva Pfizer-BioNTechin RNA-rokote ei kestä kuljetusta koteihin.

14.01 Alueellinen työryhmä suosittaa etäopetusta ja laajaa etätöihin siirtymistä

Tänään kokoontunut alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittaa tämän hetken tilannekuvan perusteella, että toisen asteen oppilaitokset ja korkeakoulut työskentelisivät etäopetuksessa hiihtolomien jälkeen kaksi viikkoa eli 15.–28. maaliskuuta. Ylioppilaskirjoitukset hoidettaisi normaaliin tapaan.

Myös laajempaa etätöihin siirtymistä suositetaan, jos se on mahdollista. Kasvomaskisuositukset ovat voimassa aiempien suositusten mukaisesti sisätiloissa kaikilla 12-vuotiaasta alkaen silloin, kun turvavälejä ei voida pitää.

Aiemman suosituksen mukaisesti yli 16-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta on edelleen keskeytetty.

Koordinaatioryhmä muistuttaa, että kaikissa asiakastiloissa tulee noudattaa tartuntatautilain mukaisesti turvavälejä, huolehtia käsihygieniasta sekä pintojen tehokkaasta puhdistamisesta ja suosittaa kasvomaskien käyttöä.

Lisäksi henkilöliikenteessä suositetaan kasvomaskien käyttöä ja hyvää käsihygieniaa.

Koordinaatioryhmä suosittaa, että yli kuuden henkilön yksityistilaisuuksia ja kokoontumisia vältettäisiin.  Lapin aluehallintovirasto päättänee ensi viikolla julkisia kokoontumisia koskevan rajoituksen.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella ei ole täällä hetkellä nähtävissä sairaalakuormitusta lisäävää kehitystä, tartuntojen jäljitys ja tartuntaketjujen sulkeminen toimii hyvin. Myös riskiryhmien koronarokotukset ovat edenneet hyvin.

13.30 Rovaniemi suosittelee kuuden hengen rajaa kokoontumisille

Lapin sairaanhoitopiiri on edelleen koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Asia todettiin perjantaina alueellisen koronatyöryhmän kokouksessa.

Valtioneuvosto suosittelee kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueille kuuden hengen kokoontumisrajoitusta. Siitä päättää aluehallintovirasto.

Rovaniemen kaupunki julkaisi perjantaina suosituksen välttää yli kuuden hengen yksityistilaisuuksia. Saman suosituksen ilmaisi jo Suomen hallitus torstaina.

Rovaniemen kaupungin mukaan sen alueella ei ole myöskään nyt perusteita tilojen sulkemiselle. Tartuntatautilaki antaa mahdollisuuden sulkea esimerkiksi kauppakeskusten yleisiä tiloja sekä liikunta- ja muita harrastustiloja.

Rovaniemen kaupungin häiriötilanteen johtoryhmä kävi läpi myös sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeen ja totesi, että kyseiset toimet ovat Rovaniemellä pääosin jo käytössä: laaja maskisuositus, etätyösuositus, korkeakoulujen etäopetus sekä yli 16-vuotiaiden ryhmäharrastusten tauotus.

Johtoryhmä päätti pitää nykyiset suositukset voimassa toistaiseksi. Harrastustoiminnan tauotuksen ikärajan alentamista arvioidaan tulevissa kokouksissa erikseen.

Mitä tulee hiihtoloman jälkeiseen kahden viikon etäopetusjaksoon yläkouluissa ja lukioissa, siitä päättää sivistyslautakunta.

Häiriötilanteen johtoryhmä kokoontuu seuraavan kerran maanantaina.

10.35 Länsi-Pohjassa yksi uusi tartunta

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu torstain jälkeen yksi uusi koronavirustapaus. Tartunnanjäljitys on vielä kesken.

10.30 Posiolla alkavat 75–79-vuotiaiden rokotukset

75–79-vuotiaat voivat soittaa koronarokoteajanvaraukseen ja tiedustella aikaa rokotukselle ensi maanantaista lähtien Posiolla. Ajanvaraus avautuu kello 9 numerossa 040 801 2371.

Posiolla on tähän mennessä annettu noin 620 rokoteannosta. Rokotetut ovat infektiopotilaita hoitavaa henkilökuntaa, ikäihmisten palveluasumisyksiköiden henkilökuntaa ja asukkaita ja osa kotona asuvista yli 79-vuotiaista.

Lisäksi on rokotettu alle 70-vuotiaita vakavalle koronavirustaudille voimakkaasti altistavia sairauksia sairastavia riskiryhmäläisiä.

Kunnan tiedotteen mukaan rokotusmyönteisyys on ollut ilahduttavaa ja rokotuksista on kieltäytynyt vain yksittäisiä ihmisiä.