Vii­kon­lo­pun ko­ro­na­seu­ran­ta: Ko­la­ris­sa on voinut al­tis­tua kau­pas­sa ko­ro­nal­le, mi­nis­te­riö käyn­nis­tää en­nak­ko­tes­ti­to­dis­tuk­sen val­mis­te­lun, uusia tar­tun­to­ja Lapin mo­lem­mis­sa sai­raan­hoi­to­pii­reis­sä, Levin tar­tun­ta­ry­päs ei ole kas­va­nut enää sun­nun­tai­na

-

Su 14.3. kello 18.54 Kolarin S-Marketissa on voinut altistua koronalle

Kolarin S-marketissa on voinut altistua koronavirukselle lauantaina 13. maaliskuuta kello 12–13 välillä, tiedottaa Kolarin kunta. Kunta kehottaa hakeutumaan koronatesteihin pienimmissäkin flunssan kaltaisissa oireissa.

Lapin sairaanhoitopiiri kertoi aiemmin sunnuntaina, että Kolarissa on todettu yksi uusi, matkailuun liittyvä koronavirustartunta.

Su 14.3. kello 18.05 Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee mallin ennakkotestitodistuksesta

– Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee mallin ennakkotestitodistuksesta sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausuman mukaisesti, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kirjoitti Twitterissä.

Vastaava malli tuotiin eduskunnalle viime syksynä, mutta se ei tuolloin edennyt.

– Suomella on ollut tiukka rajakontrolli pandemian ajan ja maahantuloa on rajoitettu huomattavasti. Sen voidaan katsoa olevan yksi syy sille, että tautitilanteemme on pysynyt hallinnassa moniin muihin maihin verrattuna.

– Rajojen terveysturvallisuudessa on vieläkin parannettavaa, sillä vaikka aluehallintoviranomaisilla ja kunnilla on voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti jo mahdollisuus laajasti testata ihmisiä rajoilla, silti näitä työvälineitä ei ole käytetty riittävästi. Hallituksen tahto on, että jokainen maahantulija testataan, Kiuru jatkoi.

Su 14.3. kello 15.39 Lapin sairaanhoitopiirissä 2 uutta tartuntaa lauantain jälkeen

Lapin sairaanhoitopiirissä on sunnuntaina todettu kaksi uutta koronatartuntaa: toinen Inarissa ja toinen Kolarissa. Molemmat liittyvät tämän hetkisen tiedon mukaan matkailuun. Lisäksi Levillä todettiin kaksi tartuntaa, mutta ne olivat vanhoja positiivisia tuloksia, eli niissä näkyi aiemmin sairastettu tauti.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu viikonlopun aikana yhteensä 7 uutta tartuntaa. Lauantaina uutisoitiin viidestä tartunnasta Levin eri tartuntaketjuissa. Ketjut eivät ole enää sunnuntaina poikineet uusia tartuntoja.

Lapin sairaanhoitopiirin alueen viikonlopun kokonaissaldo on 32 tapausta sunnuntai-iltapäivän tietojen perusteella. Aiempina viikkoina tapauksia oli 28 ja 41. Tällä viikolla Lapin sairaanhoitopiirin tapauksista valtaosa liittyi Leviin.

Luvut voivat vielä tarkentua.

Su 14.3. kello 15.37 Länsi Pohjassa neljä uutta tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu viikonlopun aikana neljä uutta koronatartuntaa. Näistä yksi on ulkopaikkakuntalaisella.

Jos sunnuntai-iltana ei enää uusi tartuntoja tule, viikon saldoksi jää seitsemän tartuntaa, mikä on vähemmän kuin edellisviikkoina (9 ja 12 tartuntaa).

Su 14.3. kello 13.48  Koronarokotekattavuus on nyt 10,7 prosenttia

Suomessa koronarokotteen on saanut yli 596 600 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Luku on noussut eilisestä noin 10 000:lla.

Kaksiosaisen rokotteen toisen annoksen saaneita on reilut 86 300.

Rokotekattavuus Suomessa on ensimmäisen annoksen osalta nyt 10,7 prosenttia ja toisen annoksen osalta 1,5 prosenttia.

Yli puolet kaikista rokotteen saaneista on vähintään 70-vuotiaita. Yli 70-vuotiaista ainakin ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 341 000.

Su 14.3. kello 13.20. Suomessa on todettu peräti 863 uutta koronavirustartuntaa

Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päivittäin ilmoittamista tartuntaluvuista.

Sunnuntain tartuntalukema on huomattavan korkea viime aikojen pahentunut tautitilannekin huomioiden. Lauantaina THL raportoi 691 uudesta tartunnasta.

Tautitapausten määrä on selvässä kasvussa. Kahden viimeisen viikon aikana Suomessa on havaittu 8 988 tartuntaa, kun edeltäneen kahden viikon aikana tartuntoja oli 6 974.

Epidemian aikana Suomessa on nyt todettu kaikkiaan 66 869 koronavirustartuntaa.

Lauantai

La 13.3. kello 13.45. Levillä viisi uutta tartuntaa useassa ketjussa

Koronatartuntojen määrä Levillä kasvaa edelleen. Perjantaina jälkeen alueella on todettu viisi uutta tartuntaa. Levillä on todettu tämän viikon aikana jo 21 uutta tartuntaa, kertoi Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas lauantaina iltapäivällä.

Uusia altistuksia on ainakin majoitusliike Villa Gurussa 3.–7. maaliskuuta. Broas kehottaa kaikkia  paikassa tuolloin asioineita hakeutumaan koronatesteihin, vaikka heillä ei olisi lainkaan oireita.

Matkailukeskuksessa on useita ketjuja, joita ei ole vielä saatu kiinni, vaan niiden jäljitys jatkuu. Ainakin osa Levin viimeaikaisista tartunnoista liittyy yksityisesti järjestettyihin juhliin ja kokoontumisiin.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu tällä viikolla kaikkiaan 30 tartuntaa. Perjantain jälkeen muualla Lapissa ei ole todettu uusia tartuntoja.

La 13.3. kello 12.00. Suomessa 691 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on todettu 691 uutta koronavirustartuntaa. Suomen tartunnat ovat nousussa ja edellisen 14 vuorokauden aikana on todettu yhteensä 8 736 uutta tartuntaa.

La 13.3. kello 11.55. Marin Ykkösaamussa: Jos virusmuunnos leviää, tarvitsemme ennemmin lekaa kuin ruuvimeisseliä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on arvioinut hallitukselle tällä viikolla, että maskipakolla ei saavutettaisi merkittävää lisähyötyä koronaviruksen torjunnassa, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd.) Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Marin kommentoi Ykkösaamun haastattelussa myös mahdollisia liikkumisrajoituksia. Hän sanoi, että toimien pitäisi olla välttämättömien ja oikea-aikaisten ohella myös vaikuttavia.

– Terveysviranomaisten viesti on pikemminkin ollut se, että kun muuntovirus leviää, tarvitsemme ennemmin kunnon isoa työkalua, lekaa, emme niinkään yksittäistä ruuvimeisseliä, jolla sitten pistemäisesti säätelisimme eri paikkoja, Marin sanoi.

Hän lisäsi, että jos virusmuunnos leviää vauhdilla, tarvetta ei olisi puuttua vain kauppakeskuksissa ja yksittäisissä yrityksissä tapahtuviin kontakteihin, sillä iso osa tartunnoista tapahtuu muissa sosiaalisissa tilanteissa ihmisten kesken.

– Jos muuntovirus leviää vauhdilla ja ihmiset eivät vapaaehtoisesti vähennä kontaktejansa, meidän pitäisi pystyä puuttumaan hyvin laajasti kaikkiin näihin kontakteihin.

Hän sanoi, että mahdollisten rajoitusten valmistelu on yhä käynnissä eikä siksi kommentoinut, millaisia rajoituksia voisivat olla. Hän korosti, ettei hallitus ole vielä tehnyt päätöksiä vaan asiaan varaudutaan tarpeen niin vaatiessa.

THL ei usko maskipakon auttavan

Marinilta kysyttiin, miksi Suomessa ei ole maskipakkoa. Hän vastasi, että THL:ltä on tiedusteltu hallituksen neuvotteluissa tällä viikolla, kuinka paljon maskipakko toisi lisää työkaluja. Hänen mukaansa terveysviranomaisilta saatu arvio ei ollut "kovin valoisa".

– He katsoivat, että maskipakko olisi ehkä enemmän tässä vaiheessa kosmeettinen kysymys kuin vaikuttava toimi, Marin vastasi.

Marin myös totesi, ettei usko, että valvontaviranomaisten resurssit riittäisivät maskipakon valvontaan. Niin sanottuja maskipakkoja on otettu tai ollaan ottamassa käyttöön eri alueilla joukkoliikenteessä.

– Sisätiloissa maskin käyttöä suositellaan ja onneksi monet sitä myös edellyttävät, mutta sitten se, kuinka vaikuttava se olisi, millä tavalla sitä valvottaisiin ja ketä siitä sakotettaisiin, niin enpä usko, että meillä sellaiseen riittäisi edes valvontaviranomaisten resurssit.