Vii­kon­lo­pun ko­ro­na­seu­ran­ta: Kaksi uutta tar­tun­taa La­pis­sa, Jy­väs­ky­läs­sä lähes 500 ka­ran­tee­niin, Marin kiistää va­leh­te­lun, mas­ki­sel­vi­tyk­sen tehnyt pro­fes­so­ri kiistää po­liit­ti­sen oh­jauk­sen

Jyväskylässä asetetaan lähes 500 ihmistä karanteeniin

Jyväskylässä arviolta lähemmäs 500 ihmistä asetetaan karanteeniin, kertoo Jyväskylän tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä. Taustalla on joukkoaltistuminen koronalle syyskuun lopulla järjestetyssä yksityistilaisuudessa, johon kerrotaan osallistuneen yli sata ihmistä.

Käsmä arvioi kaikkien tilaisuuteen osallistuneiden testitulosten valmistuneen. Hänen mukaansa noin kolmasosa tilaisuuteen osallistuneista on saanut koronatartunnan.

Marin kiistää valehtelun ja harhaanjohtamisen maskisuosituksessa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) puolustautuu hallitukselle ja terveysviranomaisille esitettyä kritiikkiä kohtaan kasvomaskien käyttöön liittyvässä suosituksessa.

– Tällä viikolla oppositiopoliitikot ovat syyttäneet minua valehtelusta ja hallitusta sekä terveysviranomaisia suomalaisten harhaanjohtamisesta. Väitteille ei ole katetta. Ne eivät yksinkertaisesti pidä paikkansa, Marin kirjoittaa Twitterissä.

Suomessa on viimeksi kuluneen vuorokauden aikana kirjattu 149 uutta varmistettua koronatartuntaa – Lapissa kaksi uutta tartuntaa

Suomessa on viimeksi kuluneen vuorokauden aikana kirjattu 149 uutta varmistettua koronatartuntaa. Määrä on selvästi pienempi kuin lauantaina ilmoitettu tartuntojen määrä, 269 kappaletta.

Pohjoisessa Suomessa rekisteröitiin neljä uutta tapausta. Kaksi pohjoisen tartuntaa on kirjattu Lapissa (nyt 128). Uudet tapaukset ovat THL:n kuntalistan mukaan Kolarissa ja Kittilässä.

Trumpin lääkäri: Trumpia ei enää voi pitää tartuntariskinä muille

Koronavirustartunnan saanut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei lääkärinsä mukaan enää voi levittää virusta muihin. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto AFP. Negatiivisesta koronatestistä ei kerrottu.

Kohutun mas­ki­sel­vi­tyk­sen tehnyt pro­fes­so­ri kiistää po­liit­ti­sen oh­jauk­sen

Epäluottamuslausetta ministeri Krista Kiurulle (sd.) esittänyt kokoomus syyttää tätä maskien käytön hyötyjen perustelujen ohjailusta keväällä. STM:n mukaan suositusta on tarkasteltu epidemiatilanteen muuttuessa. Emeritaprofessori Marjukka Mäkelä kertoo, että uutta tutkimusnäyttöä kasvomaskien hyödyistä ei ole saatu. STM:n kevään selvityksen aineistosta heinäkuussa tehty uusi analyysi puolsi maskien käyttöä, mutta Mäkelän mielestä se tehtiin tarkoitushakuisesti.

Matkat Ro­va­nie­mel­tä Hel­sin­kiin ro­mah­ti­vat alle vii­den­nek­seen koronan takia

Liikenne pääkaupunkiseudulle ei ole palautunut Uudenmaan sulun purkamisen jälkeen, selviää Telian paikkatiedoista. Lue koko juttu täältä.

EU-komissaarilla koronatartunta

EU:n tutkimuksesta ja innovaatioista vastaava komissaari Mariya Gabriel ilmoitti lauantaina saaneensa koronatartunnan. Hän on ensimmäinen komissaari, jolla on varmistettu tartunta.

Euroopan suurkaupunkien joukossa Bryssel on yksi pahiten koronasta kärsineistä Madridin ja Pariisin lisäksi. Asiasta kertoi STT.

Suomessa raportoitu 269 uutta koronatartuntaa

Suomessa on raportoitu 269 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä 2 272 tartuntaa, mikä on 1 252 tartuntaa enemmän kuin edeltäneiden kahden viikon aikana.

Uusista tartunnoista yksi on Torniossa. Eniten tartuntoja on Helsingissä, jossa on todettu tänään 74 tartuntaa ja Vaasassa, jossa uusia tartuntoja on 72.

Jyväskylässä kymmeniä uusia koronatartuntoja – Taustalla joukkoaltistus hengellisessa tilaisuudessa

Jyväskylässä on todettu eilisillan ja tämän aamun aikana 30 uutta koronatartuntaa, joiden taustalla on joukkoaltistuminen syyskuun lopulla järjestetyssä hengellisessä yksityistilaisuudessa. Asiasta kertoo STT.

– Tartuntamäärät tulevat vielä nousemaan, sillä kaikkien tilaisuuteen osallistuneiden tuloksia ei ole vielä saatu, kaupungin tiedotteessa sanotaan.

Yksityistilaisuuteen osallistui lapsiperheitä ja nuoria eri puolilta Jyväskylää. Kaupunki kertoo, että tilaisuuteen osallistui yli 100 ihmistä.

Trump kertoi olevansa "vapaa lääkityksestä"

Koronaviruksen saanut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi olevansa "vapaa lääkityksestä".

STT: n mukaan Trump esiintyi perjantaina ensimmäistä kertaa televisiohaastattelussa koronavirusdiagnoosinsa jälkeen. Fox Newsin toimittaja haastatteli presidenttiä virtuaalisesti etänä.

Katsojilta edellytetään maskin käyttöä lentopallo-otteluissa

Rovaniemeläiset lentopallojoukkueet Perungan Pojat ja Woman Volley kertovat Instagramissa, että ne tulevat tulee jatkossa edellyttämään kasvomaskien käyttöä ottelutapahtumissa. WoVo lupaa lisää päivitettyjä turvallisuusohjeita ennen seuraavaa  kotiottelua 14.10. Lauantaina WoVo kohtaa LiigaPlokin Pihtiputaalla.

Ravintoloiden lisätiukennukset voimaan moneen maakuntaan

Koronaepidemian kiihtymis- tai leviämisvaiheessa olevien alueiden ravintoloihin tulee voimaan lisätiukennuksia tämän viikonlopun aikana, kertoo STT.

Toistaiseksi tiukemmat rajoitukset koskevat Uuttamaata, Varsinais-Suomea, Pirkanmaata, Kanta-Hämettä, Pohjanmaata ja Etelä-Pohjanmaata.

Lauantai-iltana ravintoloiden tulee sulkea ovensa kello 24 ja lopettaa anniskelu samaan aikaan, sillä rajoituksia koskeva asetus astuu voimaan vuorokauden vaihtuessa sunnuntaiksi.

Käytännössä se merkinnee, että anniskelu lopetetaan lauantai-iltana jo aikaisemmin, jotta ravintola voidaan sulkea puoliltaöin.

Uusien rajoitusten mukaan anniskelu ravintoloissa loppuu sunnuntai-illasta alkaen kello 22 ja ravintolat suljetaan kello 23.