Pääkirjoitus: Työ­pe­räis­tä maa­han­muut­toa tar­vi­taan lisää, ja sen vas­tus­ta­mi­nen on vaa­ral­lis­ta po­pu­lis­mia

Korot: Ra­hoi­tus­vas­ti­ke seit­se­män­ker­tais­tuu – lainan ly­hen­tä­mi­nen ja korkea korko nos­ta­vat asu­mis­ku­lu­ja hui­mas­ti ke­vääl­lä

Jääkiekko: Ro­Ki-maa­li­vah­ti Cody Porter lai­nal­le Tap­pa­raan

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Viesti sopii Suomen am­pu­ma­hiih­to­mie­hil­le – "Meillä on varaa pa­ran­taa"

Jopa viides sija oli Kontiolahden maailmancup-avauksessa hilkulla.

Kontiolahti
Tero Seppälä (oik.) lähettää Olli Hiidensalon ankkuriosuudelle, jolla Hiidensalo taisteli loppusuoralla viidennestä sijasta. Tshekkiankkuri oli kuitenkin vahvempi.
Tero Seppälä (oik.) lähettää Olli Hiidensalon ankkuriosuudelle, jolla Hiidensalo taisteli loppusuoralla viidennestä sijasta. Tshekkiankkuri oli kuitenkin vahvempi.
Kuva: KIMMO BRANDT

Suomen miesampumahiihtäjät ovat viime kausina väläytelleet iskukykyään maailmancupin viesteissä. Tuorein osoitus viestipotentiaalista saatoiin torstaina Kontiolahden 4x7,5 kilometrillä, kun Suomen nelikko ylsi maailmancupin avausviestissä kuudenneksi.

Parempaankin olisi periaatteessa ollut varaa.

Hyvään vireeseen kauden alussa vertynyt ankkuri Olli Hiidensalo ahnehti viitostilan tavoittelussaan kenties liikaakin ja puristi tavoittamansa tshekkihiihtäjän rinnalle. Tshekin ankkuri Jonas Marecek kuitenkin vastasi ja rutisti loppuriuhtaisussa 0,2 sekuntia edelle.

– Jos olisin tiennyt tilanteen paremmin, en olisi yrittänyt vetää hänestä heti ohi tavoittaessani. Vaikka tshekki oli liikkeellä pökkelöpolvilla, hänellä oli voimia puristaa eroon viimeisillä 50 metrillä, Hiidensalo myönsi.

Suomen nelikon Jaakko Ranta, Tuomas Harjula, Tero Seppälä ja Hiidensalo saldo ampumapaikoilla oli 1+12 merkintää. Kauden seuraavassa cup-viestissä parannuslistalle nousee ainakin Seppälän kolmannen osuuden pystypaikalta laukoma sakkokierros.

– En ole sakkorinkiä viestissä vähään aikaan ampunut. Nyt se tuli kierrettyä kotiyleisön edessä, terävästi hiihtänyt Seppälä naurahti.

Parantamisen varaakin jäi

Torstain kilpailun voitti ylhäisessä yksinäisyydessään Norjan yhteensä seitsemän varapatruunaa ampumapaikoilla käyttänyt kvartetti Vetle Sjåstad Christiansen, Sturla Lägreid Holm, Tarjei Bö ja Johannes Thingnes Bö.

Norja, kuten toiseksi sijoittunut Saksa ja kisan kolmonen Ranska sekä avausosuuden Peppe Femlingin katastrofaalisen ammunnan takia kymmenenneksi romahtanut Ruotsi ovat muita viestimaita karussa. Nelikon jälkeen seuraavat sijat ovat jaossa muille, kun Venäjä ja Valko-Venäjä ovat Ukrainan sotatilanteen takia kilpailukiellossa.

Norjalle runsaat kaksi ja puoli minuuttia hävinnyt Suomi tappelee uskottavasti sijoista 1–4 eteenpäin.

– Sijoituimme noin korkealle tuollaisella ammunnalla! Siinä meillä on varaa parantaa, ankkuri Hiidensalo vahvisti.

– Emme ole minun aikanani noin hyvin maailmancupissa sijoittuneet. Aika kauas taaksepäin pitää mennä, että Suomi löytyy tuloksissa noin korkealta, hän lisäsi.

Suomi oli edellisen päävalmentajansa Jonne Kähkösen valmennuskaudella seitsemäs Anterselvan cup-viestissä tammikuussa 2021.

Päävalmentajalla aihetta hymyyn

Kunniaa Kontiolahden kelpo sijoituksesta kuuluu varmasti ampuneille kahdelle ensimmäiselle viestilenkille Rannalle (0+3) ja Harjulalle (0+2).

– Olen muutaman kerran päässyt aloittamaan viestissä, vaikka Tuomas (Harjula) on useimmiten avannut. Avausosuus sopii minulle, sanoi Ranta ja kehui hiihtovauhtiaan.

– Suksilla oli hyvä päivä.

Toissa kauden maailmancup-avauksen normaalimatkan 14. sijallaan säväyttänyt Harjula epäonnistui tiistain 20 kilometrillä, mutta viestissä kulki jo eri malliin.

– Omasta osuudesta jäi hyvä mieli. Ammunta oli henkilökohtaisessa kisassa kankeaa, mutta nyt kulki paremmin. Hiihtokin oli hyvää, erot kärkeen maltillisia, Harjula selvitti.

Suomen uusi norjalaisvalmentaja Erik Bartlett Kulstad on saanut majoukkueessa liki lentävän lähdön.

– Olen kuudenteen sijaan hyvin tyytyväinen. Tämä oli pojilta tiiminä hieno suoritus, Kulstad hykerteli.