Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Vie­ras­la­jien haitat tulisi ar­vioi­da pai­kal­li­ses­ti – Ro­va­nie­men rut­to­juu­ret ovat kult­tuu­ri­his­to­riaa

Ruttojuuri peittää rantatörmää Rovaniemen Koskenrannassa.
Ruttojuuri peittää rantatörmää Rovaniemen Koskenrannassa.
Kuva: Elli Alasaari

Vieraslajien hävittämistä vaaditaan koko maassa. Etsin paikallisia ohjeita eri viranomaisten verkkosivuilta, mutta en löytänyt. Onko vieraslajeista alueellisia haitta-arvioita? Voiko kasvi olla jossain jopa hyödyllinen tai paikallisesti arvokas?

”Kansalaistottelemattomana” kyseenalaistan vieraslajien hävittämisen ilman paikallisten asiantuntijoiden kuulemista ja laajaa uhan tai haitan määrittelyä. Tässä esimerkkejä.

Pohjanlahden hiekkarantoja täyttävä ja haitallisena hävitettävä kurtturuusu kasvoi Rovaniemellä Toripuistikossa kaupungin kauneimpana liikenteen jakajana vuosikymmeniä. 1980-luvulla työpaikkani, Lapin maaseutukeskus, sijaitsi kadun päässä. Ihailin ruusua, se ei levinnyt mihinkään, oli hyvä kasvi pörriäisille. Menetimme kestävän, kauniin kasvin ja Jätkänkynttilän reitti kauniin kesänäkymän.

Etelän ruttojuuri on kasvanut maassamme ainakin Naantalin luostarin perustamisesta lähtien,1400-luvun lopulta. Ruttojuuri oli merkittävä lääkekasvi. Hämeenkyrön pappilan ruttojuurikasvusto on vanha. Frantsilan luomuyrttitilan emäntä, Virpi Raipala-Cormier, kertoi lehtien alla leikityn jo 70 vuotta sitten. Kasvi ei ole valloittanut kylää eikä viljelyksiä.

Rovaniemellä Kemijokirannan ruttojuurilla on kulttuurihistoriallinenkin merkitys. Lapin sodassa poltetun Rovaniemen vaarallisia raunioita puskettiin jokirantaan valleiksi ja peiteltiin maakerroksella. Rakentui Lainaanrannan rantareitti.

Maavalli oli ruma, osin liikkuva ja tarvitsi vedenpinnan vaihteluja sitovaa kasvillisuutta. Ruttojuuri vahvojen juurten ja peittävien lehtien ansiosta sopi paikalle. Kasvi ei vuosikymmeninä valloittanut kaupunkia eikä peitä jokinäkymää, kasvaa sateen ja lämmön mukaan, väliin rehevänä tai vaisummin.

Lue lisää: Julia Tuo­vi­sen ja Tai Nguye­nin pihaa riivaa rut­to­juu­ri – sin­ni­käs vie­ras­la­ji on val­lan­nut myös Ro­va­nie­men pa­raa­ti­pai­kan

Lupiini on karussa ympäristössä kaunis pilkahdus, se tuskin leviää karulla tien varrella. Typpeä sitovana ja tuottavana syväjuurisena lupiini parantaa maata, lisää maaperän pieneliöiden määrää ja edistää veden imeytymistä syvemmälle.

Netin hakusana lupiini tuo hävitysohjeita, kasvin hyvät puolet ovat niiden alle hautautuneita. Kertooko tämä ajan yksisilmäisyydestä?

Innokkaille kasvien hävittäjille suosittelen pujontorjuntatalkoita lasten leikkipaikkojen lähelle. Pujokin on hyödyllinen kasvi kasvituholaisten torjunnassa, mutta kukkivana sen siitepölyn allergiavaikutus on paha. Pujo ei häviä kuin paikallisesti.

Toivon vieraslajien torjunnasta keskustelua, laajaa haittojen ja riskien arviointia.