Politiikka: "Työe­lä­mäs­sä voidaan tehdä paljon mie­len­ter­vey­den tu­ke­mi­sek­si"- mi­nis­te­ri vie­rai­li Me­ri-La­pis­sa

Jääkiekko: Ruotsin mestari Luulaja piti RoKille op­pi­tun­nin: maalit 11–0, tor­jun­nat 13–71

Kolumni: Onko Lapilla edes­sään ener­giae­vak­kou­den aika?

Ve­ro­hal­lin­to: Pää­mi­nis­te­rin ate­ria­etu on ve­ron­alais­ta tuloa – Marin joutuu kor­jaa­maan esi­täy­tet­tyä ve­ro­il­moi­tus­taan

Verohallinnon lausunnon mukaan pääministerin ateriaetuus virka-asunnolla Kesärannassa ei ole verovapaata tuloa. Valtioneuvoston kanslia kertoo, että pääministeri Sanna Marin (sd.) korjaa esitäytettyä veroilmoitustaan.

Valtioneuvoston kanslia pyysi Verohallinnolta lausuntoa julkisuudessa nousseen keskustelun jälkeen, ja lausunto toimitettiin perjantaina kanslialle.

Tuloverolain mukaan pääministerin tehtävään liittyvä asuntoetu siihen kuuluvine palveluineen ei ole veronalaista tuloa. Epäselvyyttä oli kuitenkin siitä, onko myös julkisuuteen noussut ateriaetu tällainen etuus, josta ei tarvitse maksaa veroa.

Valtioneuvoston kanslia kertoo laativansa uuden ohjeistuksen Kesärannan ravitsemispalveluista.

Etu ollut keskimäärin 845 euroa kuukaudessa

Valtioneuvoston kanslian nykyisen ohjeen mukaan pääministerin virka-asuntoon kuuluviin palveluihin sisältyvät virka-asunnon ylläpitoa ja turvallisuutta koskevat palvelut. Ohjeessa todetaan, että palveluihin kuuluu lisäksi "pääministerin asumiseen liittyviä muita palveluita".

Kanslia on tulkinnut Kesärannan palveluista annettua ohjeistusta siten, että virka-asuntoon voidaan tilata aamiaistarvikkeita sekä kylmänä toimitettavia aterioita, joiden kulut maksetaan valtion varoista.

Käytäntö on kanslian mukaan vakiintunut ja ollut käytössä vuodesta 2007 saakka. Kaikki pääministerit eivät ole etua kuitenkaan käyttäneet tai ovat asuneet Kesärannassa eripituisia jaksoja.

Ateriaedun käyttö nousi julkisuuteen viime viikolla, kun Iltalehti kertoi, että Marinin perheen käyttöön on hankittu aamiaistarvikkeita noin 300 eurolla kuussa. Samalla lehti kertoi, ettei sille oltu heti tuolloin annettu ateriaetua koskevaa päätöstä pyynnöstä huolimatta.

Maanantaina valtioneuvoston kanslia kertoi, että Marin on käyttänyt etua viime vuoden tammikuun ja tämän vuoden toukokuun välisenä aikana yhteensä 14 363,20 euroa eli keskimäärin 845 euroa kuukaudessa. Summalla on hankittu aamiaistarvikkeita ja kylmänä toimitettuja aterioita.

Kanslia perusteli Iltalehdelle kerrottua suurempaa summaa sillä, että se oli vastannut tietopyynnön rajauksen mukaisesti.