Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Äänestäminen: En­nak­ko­ää­nes­tys päättyy tiis­tai­na – Lapissa pel­lo­lai­set ää­nes­tä­neet ak­tii­vi­sim­min, Ko­la­ris­sa eniten nuk­ku­via

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Ve­net­siaan ju­lis­tet­tiin hä­tä­ti­la tulvien vuoksi – Kovin tulva 50 vuoteen

Pormestarin mukaan vedenpaisumus on aiheuttanut satojen miljoonien vahingot.

Venetsia
Tulvavesi on noussut jopa 1,87 metriin.
Tulvavesi on noussut jopa 1,87 metriin.
Kuva: ANDREA MEROLA

Pohjois-Italian Venetsiaan julistettiin torstaina hätätila pahojen tulvien vuoksi. Lisäksi Italian hallitus määräsi 20 miljooonan euron hätäavun myöntämisestä kaupungille tulvatuhojen paikkaamiseksi.

Tulvaveden ennakoitiin nousevan yli 1,3 metriin, mikä riittää tuomaan vesimassat jälleen lillumaan Pyhän Markuksen aukiolle. Tiistaina tulvavesi nousi korkeimmalle tasolleen viiteen vuosikymmeneen, 1,87 metriin, ja vahingoitti muun muassa Pyhän Markuksen kirkkoa.

Lehtikioskia pitävä Stefano Gabbanoto, 54, sanoi avaavansa kioskinsa torilla, vaikka joutuneekin panemaan sen kohta kiinni.

– Tästä saan leipäni, joten mitä muutakaan voin tehdä.

Gabbanoto sanoi kuitenkin jatkavansa kioskin sulkemisen jälkeen kauppaa samalla paikalla myymällä turisteille kumisaappaita.

Venetsiassa asuu vain noin 50 000 ihmistä, mutta kaupungissa vierailee vuosittain liki 36 miljoonaa turistia.
Venetsiassa asuu vain noin 50 000 ihmistä, mutta kaupungissa vierailee vuosittain liki 36 miljoonaa turistia.
Kuva: ANDREA MEROLA

Dogen palatsin luona poseerannut hongkongilaispariskunta Jay Wong, 34, ja hänen morsiamensa Sabrina Lee, räpsivät kuvia ja videoita, vaikka Wong joutuikin myöntämään, että Lee vaikutti viluiselta.

– Reissu varattiin jo aikoja sitten, joten ei sitä voinut muuttaa. Tämä on silti ihan kiva kokemus. Vähän kuin seikkailu, Wong intoili.

Itävaltalainen turisti Cornelia Litschauer taas tunsi matkastaan ristiriitaisia tuntemuksia.

– Turisteille tämä on mahtavaa, ainakin on jotain nähtävää. Mutta samalla se on outoa. Ihmiset ottavat kuvia, kun kaupunki kärsii, hän sanoi.

Tulvajärjestelmää rakennettu vuosikaudet

Venetsian pormestarin Luigi Brugnaron mukaan tiistain tulva sai aikaan satojen miljoonien eurojen vahingot. Viranomaisten mukaan tulvavesi kasteli noin 80 prosenttia kaupungista.

Venetsiassa asuu vain noin 50 000 ihmistä, mutta kaupungissa vierailee vuosittain liki 36 miljoonaa turistia.

Venetsialaiset syyttävät korruptoituneita poliitikkoja siitä, että kaupungin suojaksi suunniteltu tulvajärjestelmä ei vieläkään ole toiminnassa. Projekti noin 80 tulvaportin rakentamiseksi aloitettiin jo vuonna 2003.

Viranomaiset ovat luvanneet asukkaille 5 000 euron avustuksen valtiolta, jos heidän kotinsa ovat vaurioituneet tulvissa. Ravintolanpitäjille ja kauppiaille taas on lupailtu 20 000 euron korvauksia.