Pääkirjoitus: Kylien ke­hit­tä­mis­sää­tiön al­ku­pää­omas­ta on tehtävä eri­tyis­ti­lin­tar­kas­tus, to­tuu­den sel­vit­tä­mien on kaik­kien etu

kolumni: Päi­vä­kir­ja: Re­ser­vi­läis­toi­min­ta tuo so­pi­vas­ti jän­ni­tys­tä ta­sai­seen arkeen

Ve­ne­paik­ko­jen vuok­riin huima korotus Ro­va­nie­mel­lä – paikkaa jo­not­taa 164 ve­nei­li­jää

Lainaanrannan laiturit odottavat veneilykesää lumen alla.
Lainaanrannan laiturit odottavat veneilykesää lumen alla.
Kuva: Jussi Leinonen
"Kaupunkilaiset kyselevät meiltä kesäisin, miksi jotkut paikat saavat olla tyhjillään tai vähällä käytöllä."

Venepaikan Rovaniemen kaupungilta vuokranneet voivat yllättyä, kun saavat kesän korvalla laskun paikasta. Venepaikan vuokra on nimittäin noussut lähes 70 prosenttia eli 138 eurosta 228 euroon.

Isoon korotukseen on useita syitä, sanoo virkistyspalveluista vastaava metsätalousinsinööri Kari Lukkarinen Rovaniemen yhdyskuntatekniikasta. Hänen mukaansa vuokra on tähän saakka ollut melko alhainen ja se on ehkä houkutellut pitämään laituripaikkaa vuokralla, vaikka sille ei olisi niin tarvettakaan.

– Venepaikoista on pula, ja kaupunkilaiset kyselevät meiltä kesäisin, miksi jotkut paikat silti saavat olla tyhjillään tai vähällä käytöllä. Varsinkin viime kesänä tällaista palautetta tuli todella paljon.

Vuokrankorotuksen toivotaan osaltaan vaikuttavan siihen, että vähällä käytöllä olevia venepaikkoja vapautuu paikkaa jonottaville. Muita keinoja puuttua venepaikkojen käyttöön kaupungilla ei Lukkarisen mukaan ole, jos vuokrat on maksettu asianmukaisesti.

Venepaikkojen vuokrasopimukset ovat toistaiseksi voimassa, joten paikan voi pitää niin kauan kuin haluaa. Venepaikkoja onkin vapautunut vuosittain vain kymmenkunta. Jotkut ovat luopuneet paikastaan, kun eivät enää tarvitse sitä, mutta joitakin vuokrasopimuksia kaupunki on irtisanonut maksamattomien vuokrien takia.

Vuokrilla kompensoidaan kustannuksia

Toinen syy vuokrankorotukseen on kaupungin talous. Kaupungin linjana on, että maksuja ja taksoja korotetaan tänä vuonna lähes kautta linjan talouden tasapainottamiseksi.

Kari Lukkarinen muistuttaa, että vuokrat myös jonkin verran kompensoivat kustannuksia, joita veneilyn mahdollistaminen aiheuttaa kaupungille. Laitureita ja veneenlaskupaikkoja on huollettava ja korjattava säännöllisesti ja toisinaan on tehtävä myös isompia muutostöitä. Esimerkiksi Ounaspaviljongilla tehtiin pari vuotta sitten valaisinremontti, joka maksoi useita tuhansia euroja.

Kustannuksia syntyy myös veneilyreittien ylläpidosta.

– Tulvat tuovat siihen oman lisänsä. Esimerkiksi viime kesänä Kemi- ja Ounasjoella hävisi iso määrä poijuja, ja vaati paljon työtä saada poijut kohdalleen, Lukkarinen sanoo.

Uusi laituri suunnitteilla

Kaupungilla on yhteensä 270 vuokrattavaa venepaikkaa kuudessa eri paikassa. Venepaikoille olisi paljon enemmän tarvitsijoita, sillä paikkaa jonottaa tällä hetkellä 164 veneilijää.

– Rovaniemelle tarvittaisiin yhteensä kahdeksan uutta parinkymmenen paikan laituria, jotta kaikki jonottajat saisivat paikan, Lukkarinen sanoo.

Ensi kesänä tilanteeseen on luvassa jonkin verran parannusta, sillä kaupunki suunnittelee yhden uuden laiturin rakentamista. Laituriin tulisi 24–26 paikkaa.

– Asian valmistelu on vielä kesken, mutta toivon, että tämä toteutuu. Laiturin hankintaan ja rakentamiseen on varattu rahaa talousarviossa.

Venepaikkoja on lisätty viimeksi vuonna 2015, jolloin rakennettiin laituri Koivikkopuistoon.

Laituripaikkojen lisäksi kaupunki vuokraa veneille rantapaalupaikkoja, joita on yhteensä 142. Rantapaalupaikkojen vuokrat nousivat nyt viidellä eurolla: vuokra on 45–50 euroa vuodessa.

Kaupunki hoitaa myös veneenlaskuluiskia, joita on yhteensä 47.

Tausta

Venepaikat Rovaniemellä

Rovaniemellä on kaksi kaupungin venesatamaa, jotka sijaitsevat Ounaspaviljongilla ja Lainaanrannassa.

Ounaspaviljongilla on kuusi laituria ja Lainaanrannassa kaksi laituria.

Lisäksi Ylikylässä, Koivikkopuistossa, Salmijärvellä ja Keinuvuopajalla on yksittäiset laiturit.

Laitureissa on yhteensä 270 venepaikkaa. Kaikki laiturit ovat kameravalvottuja.

Kaupunki vuokraa myös rantapaalupaikkoja, joita on 142.