Tulipalo: Oma­ko­ti­ta­lo kärsi pahoja vau­rioi­ta palossa Ra­nual­la - jäl­ki­sam­mu­tus­työt kes­tä­vät pit­käl­le iltaan

Pääkirjoitus: Ko­ti­mais­ta mar­ja-alaa ra­vis­tel­lut ri­kos­tut­kin­ta on valmis ja siirtyy nyt syy­te­har­kin­taan – mai­ne­hait­ta on jo varma, eikä sen kor­jaan­tu­mi­ses­ta ole takeita

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Venäjän ter­ro­ri­ta­vat vanhat tutut

Ymmärtääksemme Venäjän toimia Ukrainassa niitä tulee verrata Venäjän hirmutekoihin Suomessa isonvihan aikana 1700-luvun alussa. Butšan verilöyly vertautuu täysin Pohjois-Pohjanmaan, Raahen, Oulunsalon, Tornion ja Kemin tapahtumiin. Venäjän armeijan tavat ovat yhtä raakoja ja ihmisarvosta piittaamattomat.

Kun tutkii Venäjän terroria Ukrainassa 2022–23, samat kidutuksen, sadismin ja mielivallan keinot ovat käytössä, jotka kohdistuivat Suomeen isonvihan aikana. Venäläinen terrori ei ole vuosisatojen saatossa muuttunut miksikään.

Tornioon venäläiset kasakat tekivät 1714–1716 seitsemän hävitysretkeä ja myöhemmin vielä kuusi lisää. Niiden vuoksi Tornion kaupungilla ja asukkailla oli ongelmia sodan suhteen suuremmassa määrin kuin monella muulla Suomen seudulla.

Sotasaalista tavoittelevat kasakat kiduttivat pieksemällä, polttamalla ja paistamalla ihmisiä. Äitejä ja isiä kidutettiin pikkulasten nähden ja päinvastoin. Heitä roikotettiin kivuliaasti ranteista kädet selän takana, palellutettiin hangessa, kärvennettiin tulella tai paistettiin uunissa.

Professori Kustaa H. J. Vilkunan mukaan ”kidutuskuvauksia on paljon ja ne ovat hyvin autenttisia. Naisia raiskattiin tai otettiin pitkäaikaisiksi seksiorjiksi.”

On laskettu, että Suomesta kuljetettiin isonvihan aikana 200 000–300 000 ihmistä vankeina Venäjälle. Butšan verilöylyssä venäläiset polttivat ruumiita peittääkseen kidutuksen jäljet. Lapsia pakkoviedään Venäjälle. Kovin ovat menetelmät samat kuin 1700-luvulla meillä päin.

Toivon että nekin, jotka eivät ole juuri perehtyneet venäläisten raakalaisten tekoihin, ymmärtäisivät ukrainalaisten tilanteen. Siellä on menossa raaka, ihmisarvoista välittämätön sota. Siviileitä tuhotaan armotta.

Siksi kaikki tuki Ukrainan kansalle on tarpeen. Myös ymmärrys tänne pakoon tulleita kohtaan tulee olla horjumaton.