Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Venäjä taitaa tai­de­ryös­te­lyn

Venäjän armeija tuhoaa Ukrainassa museoita ja ryöstää kansallisaarteita. Vertailukohdetta pitää hakea 2. maailmansodasta, kun Natsi-Saksa ryösti Euroopan museoita valloittamissaan maissa.

Putinin toiminta on osa julmaa kansanmurhaohjelmaa, johon kuuluu ukrainalaisen identiteetin tuhoamista ja kansan kollektiivisen muistin häivyttäminen. Kyse on valtiollisesti organisoidusta, asiantuntijajohtoisesta toiminnasta. Niin teki aikoinaan Stalin, ja nyt Putin, jonka joukot ovat tuhonneet yli 30 museota ja vaurioittaneet yli 500 kulttuurilaitosta.

Ukrainan ex-apulaispuolustusministeri Hanna Maliar ilmaisi asian: ”Venäjä ryöstää museoidemme kansallisaarteita, tunkeutuu ihmisten koteihin, varastaa wi-fi-laitteita ja kaltoinkohtelee kansalaisiamme. Se on toivotonta sivistyneisyyden takapajuisuutta.”

Venäjä tuhosi keväällä 2022 Mariupolin draamateattarin, vaikka sen eteen ja katolle oli kirjoitettu valtavan kokoisilla tikkukirjaimilla "lapsia". Iskussa kuoli 600 ihmistä, jotka olivat hakeutuneet suojaan pommituksilta.

Kun Ukrainan armeija pakotti venäläiset vetäytymään marraskuussa 2022 Hersonista, paljastui kaupungin taidemuseon laajamittainen ryöstöoperaatio. Venäjä oli rahdannut kuorma-autoilla Krimin niemimaalle ”turvaan” 11 000 taide-esinettä, kolme neljäsosaa teoksista.

Ryöstäjät olivat ammattilaisia, sillä he olivat osanneet valita kohteeksi arvokkaimmat teokset. Kyseessä on satojen miljoonien eurojen menetys, osa teoksista on mittaamattoman arvokkaita. Neuvostoaikainen taide ei ryöstäjiä kiinnostanut, Leniniä esittävät teokset oli jätetty koskemattomiksi. Niin katoaa mainen kunnia kommunismin patriarkaltakin.

Hersonin alueella venäläiset varastivat Venäjää 1700-luvulla hallinneen Katariina Suuren rakastajan, prinssi Potjomkinin paikallisen katedraalin kryptassa säilytetyt luut. Kun brittiläinen Venäjän historian tuntija, kirjailija Simon Sebag-Montefiore kuuli hautarauhan häpäisystä, hän totesi, että Katariina ja Potjomkin olisivat halveksineet kaikkea mitä Putin joukkoineen Ukrainassa tekee.

Hersonin alueen historiallisesta museosta vietiin arvokkaimmat arkeologiset esineet ja historialliset aarteet. Vain asiantuntijat pystyvät näin valikoivaan varastamiseen. Venäläiset ovat kaikkiruokaisia ryöstelyssään. Vetäytyessään Hersonista he varastivat viime töikseen eläintarhasta pesukarhut ja riikinkukot.