Venäjä kertoo ha­vain­neen­sa en­sim­mäi­sen H5N8-lin­tuinf­luens­sa­tar­tun­nan ih­mi­ses­sä

Virus ei ainakaan vielä tartu ihmisestä ihmiseen.

Moskova

Venäjä kertoo vahvistaneensa ensimmäisen H5N8-tyypin lintuinfluenssatartunnan ihmisessä. Venäjän terveysviranomaisen Rospotrebnadzorin johtaja Anna Popova kertoi televisioidussa tiedotustilaisuudessa ilmoittaneensa tapauksesta Maailman terveysjärjestölle WHO:lle.

Lintuinfluenssatartunta on todettu seitsemällä siipikarjatilan työntekijällä Etelä-Venäjällä. Tilan linnuilla oli todettu H5N8-tyypin lintuinfluenssa joulukuussa.

Popovan mukaan aika näyttää, mutatoituuko virus vielä lisää. Hänen mukaansa mahdollisiin uusiin virusmuunnoksiin ehditään varautua hyvin, sillä virus ei vielä tartu ihmisestä ihmiseen.

Venäjä on valmis aloittamaan tartuntatestivälineiden kehittämisen lintuinfluenssan uutta muotoa varten, kertoi Vektor-tutkimuslaboratotion johtaja Rinat Maksjutov.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat yleisesti ottaen huonosti ihmiseen, eikä H5N8-viruksen ole tiedetty ennen tätä koskaan tarttuneen ihmiseen.

Viime viikolla kerrottiin, että H5N8-tyypin lintuinfluenssaa löytyi fasaanitarhalta Kanta-Hämeen Janakkalassa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun lintuinfluenssaa on päässyt Suomessa leviämään luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan.