Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 7. päivän luukku tästä

Suun terveydenhuolto: Ro­va­nie­men kau­pun­gil­le vakava huo­mau­tus Lapin alue­hal­lin­to­vi­ras­tol­ta

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Venäjä aloitti ve­täy­ty­mi­sen Her­so­nis­ta mah­dol­li­ses­ti jo kolme viikkoa sitten, uskoo Bri­tan­nian puo­lus­tus­mi­nis­te­riö

Ministeriön mukaan vetäytyminen tuo Venäjälle merkittävän mainehaitan.

Venäjä vetäytyi Hersonin kaupungista Ukrainassa perjantaina. Kuvassa ukrainalaissotilaita Hersonin alueella.
Venäjä vetäytyi Hersonin kaupungista Ukrainassa perjantaina. Kuvassa ukrainalaissotilaita Hersonin alueella.
Kuva: STANISLAV KOZLIUK

Venäjä aloitti joukkojensa vetämisen Hersonista mahdollisesti jo kolme viikkoa sitten, kertoi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä lauantaina.

Venäjän kaupunkiin asettava hallinto kehotti 22. lokakuuta siviilejä jättämään kaupungin. Puolustusministeriön mukaan on realistista olettaa, että myös sotilaskalustoa ja siviiliasuihin pukeutuneita sotilaita on jättänyt kaupungin samassa yhteydessä kun noin 80 000 siviiliä siirrettiin kaupungista.

Koska Herson oli ainoa alueellinen pääkaupunki, jonka Venäjän joukot olivat helmikuussa alkaneen hyökkäyksen jälkeen saaneet haltuunsa, sieltä vetäytyminen tuo mukanaan merkittävän mainehaitan. Puolustusministeriön mukaan vetäytymisellä tunnustetaan julkisesti ne vaikeudet, joita Venäjän joukot ovat kohdanneet Dneprin länsirannalla.

Ukrainan joukot ovat todennäköisesti vallanneet laajoja alueita Hersonin maakunnasta Dneprin länsirannalta ja kontrolloivat suurta osaa itse kaupungista. Venäjä taas yrittänee edelleen evakuoida joukkojaan maakunnan muilta alueilta puolustusasemiin joen itärannalle.

Ministeri: Sota jatkuu edelleen

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba muistutti lauantaina, että sota Ukrainassa jatkuu edelleen vaikka ukrainalaisjoukot pääsivätkin perjantaina Hersonin kaupunkiin Etelä-Ukrainassa ja saavuttivat näin merkittävän voiton.

– Voitamme taisteluja, mutta sota jatkuu. Ymmärrän, että kaikki haluavat sodan loppuvan niin pian kuin mahdollista. Mekin haluamme sitä varmasti enemmän kuin kukaan muu, Kuleba sanoi puhuessaan Kaakkois-Aasian maiden kokouksessa Vietnamissa.

Kuleban mukaan Venäjä tuo kuitenkin edelleen uusia sotilaita ja kalustoa Ukrainaan, joten maa tarvitsee lisää tukea.

Venäjä kertoi perjantaiaamuna saaneensa päätökseen joukkojensa vetämisen pois Dneprjoen länsirannalta Hersonin alueella. Tämä tarkoittaa sitä, että Hersonin kaupunki ja muut merkittävät alueet ovat ukrainalaisjoukkojen hallussa ja että venäläisjoukot ovat nyt Dneprjoen itäpuolella.