kolumni: Päät­tää­kö kau­pun­ki vai mat­kai­lu­bis­nes siitä, montako ho­tel­lia Ro­va­nie­men kes­kus­taan mahtuu?

pääkirjoitus: Saa­me­lais­pa­lis­kun­tien enem­mis­tön lähtö Pa­lis­kun­tain yh­dis­tyk­ses­tä on kova isku po­rol­lis­ten edun­val­vo­jal­le – mitä läh­ti­jät vies­ti­vät teol­laan?

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Venäjä alkanut siirtää ydin­asei­ta Val­ko-Ve­nä­jäl­le, sanoi pre­si­dent­ti Lu­kas­hen­ka

Minsk/Moskova

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka sanoi torstaina, että Venäjä on alkanut siirtää ydinaseita Valko-Venäjälle. Lukashenka puhui asiasta toimittajille Moskovan-vierailunsa aikana.

Lukashenkan mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin oli allekirjoittanut siirtoa koskevan määräyksen keskiviikkona.

Aiemmin torstaina kerrottiin Venäjän ja Valko-Venäjän puolustusministerien allekirjoittaneen Minskissä sopimuksen Venäjän taktisten ydinaseiden sijoittamisesta Valko-Venäjälle. Asiasta uutisoivat Venäjän valtion uutistoimisto Tass, ja englanniksi siitä kertoi muun muassa Guardian.

Guardian siteerasi Tassia uutisoidessaan, että Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun mukaan aseiden sijoittaminen ei anna Valko-Venäjälle valtaa päättää niiden käytöstä. Lisäksi Shoigu oli sanonut kaikkien Valko-Venäjän ja Venäjän välisten toimenpiteiden olevan linjassa kansainvälisten velvoitteiden kanssa.

Venäjän presidentti Putin kertoi maaliskuussa suunnitelmasta sijoittaa taktisia ydinaseita Valko-Venäjälle.

Maanpaossa elävä valkovenäläinen opposition johtohahmo Svjatlana Tsihanouskaja sanoi torstaina Twitterissä, että ydinaseiden siirto Valko-Venäjän maaperälle vaarantaa paitsi valkovenäläisten hengen myös muodostaa uuden uhan Ukrainalle ja koko Euroopalle.

Valko-Venäjä on ollut Venäjän liittolainen Venäjän aloittamassa hyökkäyssodassa Ukrainassa, ja viime vuonna Venäjä hyökkäsi Ukrainan alueelle myös Valko-Venäjän maaperältä.

Venäjä on toistuvasti uhkaillut ydinaseilla Ukrainan sodan aikana. Venäjä ja Valko-Venäjä ovat myös pitäneet yhteisiä sotaharjoituksia Valko-Venäjällä.