Veit­si­luo­don paperi- ja sel­lu­tuo­tan­to lak­kau­te­taan hei­nä-syys­kuus­sa

Stora Enso suunnittelee lakkauttavansa Veitsiluodon tehtaan.
Stora Enso suunnittelee lakkauttavansa Veitsiluodon tehtaan.
Kuva: Jussi Leinonen

Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut Veitsiluodon tehtaiden henkilöstön kanssa suunnitelmasta lopettaa sellun ja paperin tuotanto pysyvästi. Pörssiyhtiö suunnittelee myös Ruotsissa sijaitsevan Kvarnsvedenin tehtaan sulkemista.

Suunnitelmien mukaan tehtaat suljettaisiin jo tänä vuonna heinä–syyskuussa ja ne vaikuttaisivat suoraan peräti 670 henkilöön Suomessa ja 440 henkilöön Ruotsissa.

Tehtaiden sulkemissuunnitelmien taustalla on paperin kysynnän heikkeneminen. Kysyntä on Euroopassa laskenut yli vuosikymmenen ajan.

Ylitarjontaa paperista

Tätä kehitystä on edelleen kiihdyttänyt koronaviruspandemia, joka on johtanut muutoksiin kuluttajien käyttäytymisessä.

Paperimarkkinoilla on yhtiön mukaan ylitarjontaa, joka on johtanut historiallisen alhaisiin hintoihin ja haastanut monien paperitehtaiden kustannuskilpailukyvyn. Sekä Kvarnsvedenin että Veitsiluodon tehtaat ovat tappiollisia, eikä niiden kannattavuuden uskota saavuttavan tyydyttävää tasoa tulevaisuudessakaan.

– Tämä on raskas uutinen Stora Ensolle ja kollegoillemme Veitsiluodossa ja Kvarnsvedenissa. Työntekijämme tehtailla ovat erittäin päteviä ja ovat tehneet kaikkensa erittäin vaikeissa olosuhteissa. Koko paperiliiketoimintamme kilpailukyvyn parantamiseksi meidän on mukauduttava markkinaolosuhteisiin, mikä valitettavasti tarkoittaa kannattamattomien tehtaiden sulkemista. Kuten viime vuonna kerroimme, olemme päivittäneet strategiaamme ja muokkaamme liiketoimintaamme kiihtyvän kasvun ja arvon saavuttamiseksi. Keskitymme pakkauksiin, rakentamisen ratkaisuihin ja biomateriaalien innovaatioihin, joissa näemme vahvaa kasvupotentiaalia, sanoo Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky.

– Olemme tutkineet useita vaihtoehtoja tehtaiden taloudellisen tilanteen parantamiseksi. Mikään näistä vaihtoehdoista ei kuitenkaan ole osoittautunut toteuttamiskelpoiseksi tehtaiden kustannuskilpailukykyisen tulevaisuuden varmistamiseksi. Mikäli tehtaat päätetään sulkea, teemme tiivistä yhteistyötä yhdessä Stora Enson muiden toimipaikkojen, Kemin ja Borlängen kaupunkien ja muiden sidosryhmien kanssa tukeaksemme työntekijöiden uudelleen työllistämistä ja kouluttamista sekä käymme keskusteluja myös vaihtoehtoisten käyttötapojen löytämiseksi tehdasalueille, sanoo Stora Enson Paper-divisioonan johtaja Kati ter Horst.

Stora Enso investoi vasta Ouluun, jossa paperikone muutettiin kartonkikoneeksi. Mikäli kartongintuotantoa pitää lisätä, näillä näkymin toinen kone tehdään Ouluun, ei Veitsiluotoon.

Kati ter Horstin mukaan myöskään pelkkää sellua ei kannata Veitsiluodossa valmistaa ilman isoja investointeja.

Suunnitellut tehtaiden sulkemiset vähentäisivät Stora Enson paperintuotantokapasiteettia 35 prosenttia noin 2,6 miljoonaan tonniin vuodessa. Stora Enson paperiliiketoiminnan liikevaihto laskisi noin 600 miljoonaa euroa vuodessa ja konsernin operatiiviseen EBITDAan odotetaan noin 35 miljoonan euron vuotuista parannusta. Suunniteltujen sulkemisten jälkeen Paper-divisioonan osuus konsernin liikevaihdosta olisi hieman yli 10 prosenttia.

Saha jatkaa saarella

Kemin Veitsiluodon tehtaan kolmen paperikoneen vuotuinen tuotantokapasiteetti on yhteensä 790 000 tonnia.

Kaksi paperikoneista tuottaa päällystämätöntä hienopaperia (WFU) toimistokäyttöön, ja yksi paperikone päällystettyjä laatuja pääasiassa aikakauslehtiin mutta myös pakkaussovelluksiin. Tehdasalueella on myös sellutehdas (360 000 t/a), hiomo, arkittamo ja saha. Suunniteltu tehtaan sulkeminen vaikuttaisi enintään 670 henkilöön, joista 530 työskentelee Paper-divisioonassa ja 140 kunnossapitoyhtiö Eforassa.

Veitsiluodossa kannattavuuden eteen on tehty töitä viime vuosina.

Esimerkiksi vuosi sitten tehdas alkoi valmistaa uutta tuotetta: painettavaa pakkauspaperia.

Veitsiluodon saarella toimintaansa jatkaisi vielä Veitsiluodon saha Wood Products -divisioonassa. Saha työllistää noin 50 henkilöä.

Veitsiluoto työllistää myös lukuisia alihankkijoita.

– Otamme yhteyttä alihankkijoihimme, on liian aikaista kommentoida, miten tämä vaikuttaa niihin, ter Horst toteaa.

Stora Enso pyrkii myymään viidenkymmenen prosentin osuutensa satamaoperaattori Kemi Shipping Oy:stä.

– Olen varma, että löydämme ostajan osuudellemme, ter Horst arvioi.

Työministeri Tuula Haatainen kertoi Twitterissä, että työministeriö käynnistää välittömästi rakennusmuutostoimien valmistelu aluetalouden ja irtisanottavien työntekijöiden tukemiseksi.

Keskitymme pakkauksiin, rakentamisen ratkaisuihin ja biomateriaalien innovaatioihin, joissa näemme vahvaa kasvupotentiaalia.