
Veitsiluodon kalapaikalla on vilskettä. Tällä kertaa kaloja oli narraamassa muiden kalastajien lisäksi Syväkankaan koulun 5 A-luokkalaiset. Kuumana kesäpäivänä kalat olivat varovaisia, mutta makeavesialtaalta Kattilanlahteen lähtevän puron varressa alkoi tapahtua, kun Kasper Tuominen suuntasi purolle.
– Tällainen hauki otti Mepsiin. Annan kalan kaverille, jonka perhe laittaa sen ruuaksi.
Hauella oli painoa arviolta liki kaksi kiloa.

– Olen saanut tätäkin isomman hauen mereltä kesämökkimme läheltä, kokenut kalamies kertoi.
Kasperin ja kumppaneiden kalareissun onnistuminen ensi kesänä Veitsiluodon kalapaikalle Veitsiluodon Kalamiesten opastuksella ei ole yhtään varmaa. Jos Stora Enso sulkee paperi- ja sellutehtaan koneet, niin se ei enää tarvitse tuotantoonsa makeaa vettä. Tällä hetkellä vesi pumpataan Lautiosaaressa sijaitsevasta Kemijoen pumppaamosta putkea ja Vähä Ruonaojaa myöten Veitsiluodon kalapaikkaan. Kalapaikasta lähtee makeavesi tehtaalle sekä puro Kattilalahteen.
– Jos vettä ei tule, niin Veitsiluodon Kalapaikan pinta laskee 1,8 metriä. Tästä tulee haiseva mutakuoppa. Veden tulolla on vaikutusta myös Kattilalahden vedenpintaan, makeavesialtaalla nuoria kalastuksen saloihin opettaneet Veitsiluodon Kalamiesten Tapani Halttu ja Terho Pekkinen kertovat.
Jos pumppu vaikenee, niin luonnollisesti myös kaivetusta kanavasta loppuu vesi. Kalastajat tietävät, että makeavesikanavalla on vuosikymmeniä elänyt vahva harjuskanta.

Kova työ takana
Veitsiluodon Kalamiehet ovat tehneet vuosikausia talkootöitä kalapaikan eteen. Rannoilla on laavuja, kota, polttopuita, kalastuslaituri liikuntarajoitteisiakin varten, vessoja ja veneen vuokrausta. Jos veden tulo lakkaa, niin Veitsiluodon Kalamiesten pitää laittaa mietintämyssy päähän, miten Veitsiluodon Kalapaikan tulevaisuus saataisiin turvattua.
Veitsiluodon Kalamiehet ovat olleet yhteydessä Stora Enson johtajiin ja kyselleet, miten heidän kalapaikan käy. Vastausta he eivät saaneet.
– Vastausta kyselyymme ei voi kertoa ennen kuin yt-neuvottelut ovat päättyneet, Veitsiluodon Kalamiesten sihteeri Jari Vesaluoma sanoo.
Veden pumppaaminen Kemijoesta ei ole halpaa lystiä. Vuosiarvioissa puhutaan kuusinumeroisista luvuista, kun tehdas on tuotannossa.
– Ei millään yksittäisellä yhdistyksellä ole rahaa pitää pumppua käynnissä. Jos Stora Enson toiminta lakkaa niin toivomme, että paikalle tulisi uusi toimija, joka huolehtii entiseen tapaan veden tulosta tarvittaessa tehtaalle ja altaalle. Keskustelemme asiasta myös Kemin kaupungin edustajien kanssa, Vesaluoma sanoo.
Uhkakuvista huolimatta Veitsiluodon Kalamiehet ovat jatkaneet kalojen istutuksia ja polttopuiden tekemisiä normaaliin tapaan. Toukokuun lopulla altaaseen laitettiin 300 kiloa pyyntikokoisia kirjolohia. Ne ovat ottaneet hanakasti kiinni uistimeen, perhoon, matoon ja tahnaan.

Veitsiluodon
kalapaikka
Veitsiluodon Kalamiesten ylläpitämä kalastuspaikka.
Luonnonkalastus kalastuspaikka Stora Enson Veitsiluodon tehtaiden kupeessa.
Kalastajien lisäksi alue on lintubongareiden, retkeilijöiden ja kuntoilijoiden suosiossa.
Altaan ympäri kiertää noin viiden kilometrin pituinen luontopolku.
Veitsiluodon Kalamiehet ovat rakentaneet kalapaikalle kodan, laavuja ja laitureita.
Yhdistys järjestää altaalla noin kolmekymmentä kalastustapahtumaa vuodessa.
Kalalajisto on runsas. Saaliiksi voi saada ahvenia, harjuksia, haukia, kirjolohia, nieriöitä, siikoja, särkiä tai taimenia.
Kalastus vaatii erityisluvan.
Veitsiluodon kalapaikka valittiin Vuoden lähikalastuspaikaksi 2020.