
Maahanmuuttovirasto (Migri) on valmis ottamaan vastaan Kreikasta tulevia alaikäisiä turvapaikanhakijoita kesken koronakriisin, jos virasto saa toimeksiannon. Asiasta kertoo Lännen Medialle Migrin vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen.
Hallitus päätti helmikuussa, että Suomeen voidaan ottaa vastaan 175 turvapaikanhakijaa Välimeren maista. Sisäministeriön johtava asiantuntijan Kukka Krügerin mukaan turvapaikanhakijoiden siirtomahdollisuutta Kreikasta selvitetään, vaikka rajat ovat kiinni.
Nuutisen mukaan vastaanottokapasiteetti saadaan kuntoon noin kuukaudessa. Kreikasta saapuvat turvapaikanhakijat olisivat alaikäisiä yksin tulleita lapsia tai mahdollisesti yksinhuoltajaäitejä lapsineen.
– Olemme varautuneet siihen, että noin kuukaudessa pystytään tuottamaan 100 alaikäispaikkaa turvapaikanhakijoille, Nuutinen sanoo.
Turvapaikanhakijoille on tarkoitus tehdä koronatestit mahdollisimman lähellä lähtöhetkeä. Testin täytyisi olla negatiivinen, jotta siirto Suomeen on mahdollinen.
Minkä ikäisiä tulijat ovat?
– Se jää tietysti nähtäväksi, että kuinka paljon me voimme asettaa toiveita ja ehtoja tässä tilanteessa, Nuutinen pohtii.
Migriin on tarkoitus palkata koordinaattori, joka alkaa valmistelemaan turvapaikanhakijoita koskevaa ohjelmaa.
– Haku on jo päättynyt, mutta valittavaa henkilöä ei ole vielä päätetty.
Onko vaikeaa varmistua siitä, että tulijat ovat oikeasti alaikäisiä?
– Emme pysty varmistamaan sitä aukottomasti, Nuutinen arvioi.
Hallitus päätti torstaina muuttaa EU:n turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (Asylum, migration and integration fund, AMIF) kansallista toimeenpano-ohjelmaa. Muutos tarvitaan, jotta turvapaikanhakijoiden vastaanotto Välimeren maista Suomeen voidaan rahoittaa.
Sisäministeriön erityisasiantuntijan Iikka Saunamäen mukaan AMIF-rahaston toimeenpano-ohjelmaa muutetaan siten, että sen varoja voidaan käyttää 175 turvapaikanhakijan siirrosta aiheutuviin kuluihin.
– Turvapaikanhakijoiden siirroista vastaanottojärjestelmälle aiheutuviin kustannuksiin käytetään EU-rahoitusta. Summa on enintään 12 miljoonaa euroa, Saunamäki sanoo.
Maahanmuuttovirasto (Migri) on hakemassa EU-komissiolta AMIF-rahaston hätäapumekanismin kautta noin miljoona euroa, joten yhteensä turvapaikanhakijoiden vastaanotossa varaudutaan enintään 13 miljoonan euron kuluihin.
Suurimmat kustannukset aiheutuvat vastaanottopalveluista, matkakustannuksista, majoituksista ja erilaisista palveluista.