Päivien lyheneminen: Mi­nuut­ti mi­nuu­til­ta kohti kaa­mok­sen sineä –  katso ani­maa­tios­ta miten päivä lyhenee nyt Lapissa

Kolumni: Ennen ko­din­hoi­ta­jat rien­si­vät hätiin, kun perhe joutui pulaan – nyt apua saa vain jos osaa vaatia

Palkinnot: Lapin Kansa on vuoden Mes­tis-me­dia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Va­sem­mis­to­lii­ton Li An­ders­son il­moit­tau­tui mukaan pre­si­dent­ti­ki­saan

Andersson toivoo, että presidentinvaalien yhteydessä käydään keskustelua siitä, minkälainen Nato-maa Suomi jatkossa on.

Ehdolle presidentiksi asettuva Li Andersson toivoo, että vaalien yhteydessä käydään keskustelua siitä minkälainen Nato-maa Suomi jatkossa on.
Ehdolle presidentiksi asettuva Li Andersson toivoo, että vaalien yhteydessä käydään keskustelua siitä minkälainen Nato-maa Suomi jatkossa on.
Kuva: MAURI RATILAINEN

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ilmoittautuu presidenttikisaan. Hän kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa.

Vasemmistoliiton odotetaan vahvistavan ehdokkaansa puoluevaltuuston kokouksessa lokakuussa.

Andersson sanoi viime kuussa harkitsevansa ehdokkuutta ensi vuoden presidentinvaaleissa. Hän sanoi toivovansa, että myös muut ehdokkuudesta mahdollisesti kiinnostuneet vasemmistoliittolaiset harkitsisivat asiaa.

Tähän mennessä muita kiinnostuneita ei ole ilmaantunut.

Andersson toivoo, että presidentinvaalien yhteydessä käydään keskustelua siitä, minkälainen Nato-maa Suomi jatkossa on.

Lisäksi hän toivoo, että ilmastokriisiin liittyvät teemat nousevat esille. Andersson totesi myös, että jos hänet valitaan presidentiksi, hän haluaa nostaa esille niiden äänen, joiden ääni yhteiskunnassa kuuluu heikoimmin.

RKP ei aseta ehdokasta

Eduskuntapuolueista SDP:n odotetaan valitsevan EU-komissaari Jutta Urpilaisen ehdokkaakseen marraskuussa. Muut puolueet ovat jo tehneet asiassa ratkaisunsa.

Tähän mennessä lähes kaikki eduskuntapuolueet ovat joko valinneet oman ehdokkaan tai ilmoittaneet tukevansa valitsijayhdistyksen ehdokasta. Ainoastaan RKP on päättänyt olla asettamatta ehdokasta lainkaan.

Perussuomalaisten presidenttiehdokas on eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho. Kristillisdemokraatit puolestaan ovat asettaneet ehdokkaakseen puolueen puheenjohtajan Sari Essayahin. Liike Nytin ehdokkaana on puheenjohtaja Harry Harkimo.

Kokoomuksen on määrä valita virallisesti ehdokkaansa lokakuun ylimääräisessä puoluekokouksessa. Puoluehallitus esittää ehdokkaaksi Alexander Stubbia.

Keskustalla ja vihreillä ei ole virallisesti omaa ehdokasta. Keskusta on kuitenkin ilmoittanut tukevansa kisassa Suomen Pankin pääjohtajaa Olli Rehniä. Vihreät taas on ilmoittanut tukevansa puolueen kansanedustajaa ja entistä ulkoministeriä Pekka Haavistoa.

Sekä Rehn että Haavisto pyrkivät presidentiksi kannattajayhdistysten kautta. Myös Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola on ehdolla kannattajayhdistyksen kautta.

Myös keskustakonkari Paavo Väyrynen kerää valitsijayhdistyksen kannattajakortteja. Lisäksi useat pienpuolueiden edustajat kokoavat nimiä asettuakseen ehdolle valitsijayhdistysten kautta.