Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Mainos: Lapin Kansan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Va­rus­mie­hil­le mah­dol­li­suus ottaa ko­ro­na­ro­ko­te pal­ve­luk­sen aikana

Suomessa raportoitiin keskiviikkona 126 uutta tartuntaa.

Helsinki
Vapaaehtoiset koronarokotukset koskevat heinäkuussa palvelukseen astuvia ja aiemman saapumiserän varusmiehiä, jotka jatkavat palveluksessa
Vapaaehtoiset koronarokotukset koskevat heinäkuussa palvelukseen astuvia ja aiemman saapumiserän varusmiehiä, jotka jatkavat palveluksessa
Kuva: Jussi Leinonen

Puolustusvoimat tarjoaa asepalvelusta suorittaville mahdollisuuden ottaa koronarokotteen. Puolustusvoimien mukaan rokotusten ensimmäinen annos annetaan heinäkuussa ja toinen syksyllä.

Vapaaehtoiset rokotukset koskevat heinäkuussa palvelukseen astuvia ja aiemman saapumiserän varusmiehiä, jotka jatkavat palveluksessa. Jo aiemmin rokotetut voivat myös saada Puolustusvoimilta toisen annoksen.

Uusia koronavirustartuntoja raportoitiin Suomessa keskiviikkona 126. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä 1 604 tartuntaa, mikä on 1 129 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Tuolloin raportoitiin 2 733 uutta tartuntaa kahdessa viikossa. Yhteensä Suomessa on pandemian alusta lähtien raportoitu runsaat 93 000 koronatartuntaa.

THL kertoi keskiviikkona viidestä uudesta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvästä kuolemantapauksesta Suomessa. Luku kattaa kuolemantapaukset edellisiltä seitsemältä päivältä.

Virukseen liittyviä kuolemia on raportoitu Suomessa yhteensä 964. Sairaalahoidossa on 58 ihmistä, joista seitsemän on tehohoidossa.

THL: Kahdella eri valmisteella rokottaminen tehokasta

Alustavien tutkimustulosten mukaan eri rokotevalmisteiden käyttäminen ensimmäisellä ja toisella rokotuskerralla tuottaa tehokkaan puolustusvasteen koronavirusinfektiota vastaan, THL kertoi keskiviikkona.

Tutkimuksissa ilmeni, että antamalla Astra Zenecan rokotteen saaneelle henkilölle mrna-rokote voidaan saada aikaan vähintään yhtä hyvä puolustusvaste kuin kaksi adenovirusvektorirokotetta antamalla.

Suomessa käytettyjä mrna-rokotteita ovat Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteet. Astra Zenecan rokote on adenovirusvektorirokote.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut 48,3 prosenttia suomalaisista ja Suomessa asuvista eli noin 2,68 miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen on saanut 11,5 prosenttia eli noin 638 000 ihmistä.