Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­koe­ro­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Var­tiuk­sen ra­jan­yli­tys­pai­kal­le tullut tänään 28 Suomeen pyr­ki­vää ihmistä – ra­ja­var­tio­ase­man pääl­li­kön mukaan lisää on tulossa

Helsinki
Arkistokuva Vartiuksen raja-asemalta.
Arkistokuva Vartiuksen raja-asemalta.
Kuva: Juha Neuvonen

Vartiuksen rajanylityspaikalle Kuhmoon on tullut tänään 28 Suomeen pyrkivää ihmistä, kerrottiin Kainuun rajavartiostosta STT:lle hieman ennen puolta kahta iltapäivällä. Kaikki aikovat todennäköisesti hakea Suomesta turvapaikkaa, arvioi Vartiuksen rajavartioaseman päällikkö, kapteeni Jouko Kinnunen.

– Somalialaisia on tullut tänään eniten. Joukossa on sekä miehiä että naisia aika lailla tasajaolla. Lapsia ei ole tullut yhtään, Kinnunen kertoi STT:lle.

Hänen mukaansa maahan pyrkijöitä on tulossa lisää. Seuraavat kymmenen ihmistä olivat jo lähestymässä rajanylityspaikkaa puoli kahden aikaan.

– Turvapaikanhakijoiden kokonaisluku on Vartiuksen rajanylityspaikalla nyt kolmelta vuorokaudelta 51.

– Seuraavat kymmenen tulijaa ovat näköpiirissä ja hyvin lähellä valtakunnanrajaa. Tämän päivän lukema on siis nousemassa noin 40:een jo näillä tiedoilla. Tahti näyttää olevan tällä hetkellä kiihtyvä.

Tekijä: Lea Remes

Suomeen pyrkivät ihmiset ovat tänään tulleet Vartiuksen rajanylityspaikalle polkupyöriä ja potkulautoja taluttaen. Puoli kahteen mennessä noin kymmenellä saapujalla oli ollut mukanaan potkulauta, Kinnunen kertoi.

Hänen mukaansa he ovat kuitenkin saapuneet tällä tavalla vain noin sadan metrin matkan Venäjän rajalta Vartiuksen rajanylityspaikalle. Venäjän puoleiselle rajanylityspaikalle, Lyttään, heidät on Kinnusen mukaan tuotu ensin autolla.

Hän arvioi, että keliolosuhteet ovat tällä haavaa Kuhmossa "hyvin heikot" potkulautailuun.

Liikenne on vilkastunut päivän mittaan. Vielä aamukahdeksan aikaan Kainuun rajavartiosto kertoi viestipalvelu X:ssä, ettei uusia turvapaikanhakijoita saapunut yön aikana Vartiuksen rajanylityspaikalle. Kuusamon raja-asema on viikonloppuna kiinni.

Eilen yhteensä 220 turvapaikanhakijaa

Suomen itärajan rajanylityspaikoille saapui eilen yhteensä 220 turvapaikanhakijaa, kertoo Rajavartiolaitos viestipalvelu X:ssä.

Eilen saapuneista turvapaikanhakijoista suurin osa eli 163 ihmistä tuli Kaakkois-Suomen rajavartioston rajanylityspaikoille.

Määrä oli yli kuusinkertainen edeltävään päivään verrattuna. Torstaina Kaakkois-Suomen ylityspaikoille tuli 26 turvapaikanhakijaa.

Kainuun rajavartioston mukaan sen alueella sijaitsevalle Vartiuksen rajanylityspaikalle saapui perjantaina yhteensä viisi turvapaikanhakijaa. Neljä naista ja yksi mies ylittivät rajavartioston mukaan rajan Venäjältä Suomeen polkupyörillä.

Kainuun rajavartioston apulaiskomentaja Tomi Tirkkonen sanoi STT:lle, että Venäjän rajaviranomaiset saattoivat pyöräilevät ihmiset rajalle Venäjän rajanylityspaikalta kävellen heidän mukanaan.

Neljä rajanylityspaikkaa suljettiin

Hallitus päätti tällä viikolla sulkea perjantain ja lauantain välisenä yönä neljä rajanylityspaikkaa puuttuakseen Venäjän hybridivaikuttamiseksi epäiltyyn turvapaikanhakijoiden kasvaneeseen määrään.

Vaalimaan, Nuijamaan ja Imatran rajanylityspaikat Kaakkois-Suomen rajavartioston alueella sulkeutuivat keskiyöllä. Lisäksi Pohjois-Karjalan rajavartioston Niiralan-rajanylityspaikka sulkeutui sen talviaikataulujen mukaisesti neljä tuntia aiemmin perjantaina.

Itärajan ylittäminen ei ole mahdollista näiden neljän rajanylityspaikan kautta kolmeen kuukauteen.

Kansainvälisen suojelun hakeminen keskitetään Kainuun Vartiuksen ja Lapin Sallan rajanylityspaikoille.