Festivaali: Si­me­rock jul­kai­si nipun ar­tis­ti­kiin­ni­tyk­siä – ­Behm, Kuumaa ja Rosa Coste mukana ensi kesän fes­ti­vaa­leil­la

Tuulivoima: Itä-Lap­piin voi nousta maan suurin tuu­li­puis­to, jos tut­ka­on­gel­miin löytyy rat­kai­su

Kolumni: Vai­kein­ta on vas­taan­ot­taa

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Var­pu-tyt­tä­ren pal­kin­to läm­mit­ti uimari Matti Matts­so­nin mi­ta­li­tun­nel­miin jo viik­ko­ja ennen Tokion olym­pia­lai­sia

Matti Mattsson tuuletteli Tokiossa railakkaasti 200 metrin rintauinnin olympiapronssia, joka tuli Suomen ennätysajalla 2.07,13.
Matti Mattsson tuuletteli Tokiossa railakkaasti 200 metrin rintauinnin olympiapronssia, joka tuli Suomen ennätysajalla 2.07,13.
Kuva: EPA

Matti Mattssonilla on tyypillisesti nuorten urheilijoiden lajissa uinnissa kilpailuetu. Perhe. Vaimon ensihoitajan palkka on pitänyt Mattssonin pinnalla taloudellisesti tiukimmilla hetkillä, ja uinti pysyy väkisinkin sijallaan kahden lapsen perheessä.

Kannustusjoukot Maiju, Varpu ja Aarni ovat tukena, meni kisoissa niin tai näin.

Mattsson, 28, kertoo esimerkin keväältä. Hän oli jäänyt Budapestin EM-kisoissa neljänneksi.

– Kun pääsin kotiin, Varpu oli tehnyt minulle mitalin, koska en saanut sitä kisoista, Mattsson muistelee.

– Kotona on se kannustus, oli tulos mikä tahansa. Se on iso henkinen apu.

Siitä ei henkinen valmennus juuri parane, vaikkei nelivuotias Varpu ihan esimerkiksi Tokion olympiapronssin merkitystä vielä ymmärrä, alle vuoden ikäisestä Aarnista puhumattakaan.

– Varpu huomaa, kun ihmiset haluavat kuvata minua ja kysyy, miksi kuvia halutaan, Mattsson kertoo.

Isä sai selittää myös sitä, kun hän käväisi pudottamassa aloituskiekon Porin Ässien liigaottelussa.

– Varpu, kysyi, miten tuonne voi päästä. Sellaisia olen yrittänyt lapselle kertoa. Että millä lailla sinne sitten päästään, Mattsson naurahtaa.

Tokion kisoissa Mattsson mainitsi toistuvasti perheensä. Kiitosta saa myös valmentaja Eetu Karvonen, jonka avulla hän korjasi uintiuransa suuntaa Rion 2016 olympialaisten jälkeen.

– Kummankaan ei ole tarvinnut koskaan korottaa ääntään toiselle. Olemme aikuisia ihmisiä ja molemmilla on sama päämäärä, Mattsson sanoo valmennussuhteesta.

Keskinäistä kunnioitusta kuvaa se, että Mattssonin puheeseen livahtaa toistuvasti ”Eetun kanssa”.

– Vuodesta 2018 on Eetun kanssa treenattu altaassa pelkästään aamuisin ja se on toiminut, Mattsson kertoo tavastaan harjoitella vain kerran päivässä.

Ratkaisu palautti säihkeen altaan kaakeleihin.

– Olen nauttinut harjoitusarjesta sen ajan, kun Eetun kanssa on tehty yhteistyötä. Meillä on tietty pilke silmäkulmassa, kun tehdään sitä arkityötä, Mattsson jatkaa.

Karvonen antoi Tokiossa jatkon urheilijan vastuulle.

– Matti saa tulla hallille, kun huvittaa. Odotan siellä, valmentaja ilmoitti.

Tauko venyi kuuteen viikkoon, ja ruuvia aletaan kiristää varovaisesti Pariisin 2024 kisoihin päättyvällä olympiadilla.

– Syksy on menty normaalia rennommin, mutta vaimolle olen jo sanonut, että joulun jälkeen alkaa armoton tykitys, Mattsson kertoo.

– En tiedä, odottaako sitä enää niin innolla kuin ennen, mutta on kiva lähteä tekemään, kun vauhdin saa päälle. Joku intohimo itsensä rääkkäämiseen löytyy edelleen.

Mattson uskoo, että hänellä on kokemuksen ansiosta myös malttia.

– Suomalaisella on usein sellainen ongelma, että ruuvia pistetään hiukan vielä kireämmälle, kun tulee menestystä. Että jos tulisi vielä kovempi menestys seuraavana vuonna. Itse tein tämän virheen 2013 MM-mitalin jälkeen.

Kaksikko tähtää toki parempaan. Olympiafinaali osoitti, että jopa maailmanennätys on Mattssonin pitkien vetojen ulottuvilla.

– Muutaman kymmenen kertaa olen katsonut finaaliuintia. Pelkästään toisesta käännöksestä lähtee kolme kymmenystä pois, kun se onnistuu.

Lähtö on 197-senttisen porilaisen toinen kehityskohde.

– Siitä voisi saada hiukan pois, mutta menee varmaan hetki ennen kuin se kantaa hedelmää, kun olen kymmenen vuotta startannut yhdellä tyylillä.

Yhteisvoimin sekin onnistuu.

Taustaa

MM-pronssia jo 2013

Porilainen rintauimari Matti Mattsson saavutti päämatkallaan 200 metrillä MM-pronssin Barcelonan kisoissa 2013.

Hän karsiutui Rion 2016 olympialaisissa loppukilpailusta, mutta sijoittui Tokion 2021 olympialaisissa kolmanneksi Suomen ennätysajalla 2.07,13.

Euroopan mestaruuskilpailuissa hän on sijoittunut 200 metrin rintauinnissa neljänneksi 2021 Budapestissa ja viidenneksi 2016 Lontoossa.

Seura Porin Uimaseura, valmentaja Eetu Karvonen.