Mainos

Var­hais­kas­va­tuk­sen opet­ta­jat Heidi ja Emmi muut­ti­vat Hel­sin­gis­tä Ro­va­nie­mel­le – Hyppy tun­te­mat­to­maan kan­nat­ti

Etelässä ikänsä asuneet varhaiskasvatuksen ammattilaiset kertovat, millaista oli muuttaa Rovaniemelle ja mitä pohjoinen on parissa vuodessa opettanut.

Varhaiskasvatuksen opettajat Emmi Järvinen ja Heidi Vesalainen ystävystyivät työssään Rovaniemen kaupungin päiväkodissa.
Varhaiskasvatuksen opettajat Emmi Järvinen ja Heidi Vesalainen ystävystyivät työssään Rovaniemen kaupungin päiväkodissa.

Muuttokuorma oli ajettu yötä vasten Helsingistä Rovaniemelle. Parin viikon päästä alkaisivat uudet työt kaupungin päiväkodissa.

Heidi Vesalainen oli ensimmäistä kertaa Rovaniemellä. Uudessa kotikaupungissaan, josta hän ei tuntenut ketään muita kuin mukana muuttaneen kumppaninsa.

Mitähän tästä oikein tulee. Entä jos en tutustu kehenkään tai saa yhtään ystävää?

Näitä samoja kysymyksiä pohti vuotta myöhemmin samaan Saarenputaan päiväkotiin etelästä tullut Emmi Järvinen. Espoossa kasvaneelle Emmille muutto pohjoiseen oli yhtä lailla hyppy tuntemattomaan kuin Heidillekin.

Emmin ja Heidin huolet osoittautuivat nopeasti turhiksi. Pari vuotta muuton jälkeen elämä on rakentunut uusiin maisemiin.

– Nyt voisin sanoa, että mitä ihmettä sitä oikein jännitti. Elämä on yhtäkkiä niin vahvasti täällä, Heidi sanoo.

Kysyimme työpaikalla ystävystyneeltä kaksikolta, miten pohjoinen onnistui viemään junantuomien sydämet ja millaisia mahdollisuuksia Rovaniemen kaupunki on tarjonnut nuorille varhaiskasvatuksen ammattilaisille.

Työkavereiden lämmin vastaanotto ilahdutti

Nyt Heidi ja Emmi ihmettelevät, miten nopeasti alun jännitys kaikkosi. Aiempien tukiverkostojen jäätyä kauas etelään työkavereille muodostui tärkeä rooli uuden elämän rakentamisessa.

Työporukkaan oli Emmin mielestä helppoa päästä mukaan. Kaikki kyselivät kiinnostuneina kuulumisia ja pyysivät mukaan kahville tai lenkille.

– Oli ihanaa, kun otettiin niin hyvin vastaan. Kaikki kantoivat huolta, että miten etelän tyttö tänne sopeutuu, Emmi sanoo.

Rovaniemen kaupungin varhaiskasvatuksen opettaja Heidi Vesalainen pitää pohjoisen talvesta: "Etelässä on tottunut siihen, että syksyn tullen alkaa kotoiluvaihe. Täällä kaupunki herää eloon lumen ja valojen myötä."
Rovaniemen kaupungin varhaiskasvatuksen opettaja Heidi Vesalainen pitää pohjoisen talvesta: "Etelässä on tottunut siihen, että syksyn tullen alkaa kotoiluvaihe. Täällä kaupunki herää eloon lumen ja valojen myötä."

Vaikka varhaiskasvatuksen opettajan työ on sinänsä samanlaista eri puolilla Suomea, on työympäristöllä merkittävä vaikutus siihen, millaista jokapäiväinen arki on.

Heidille kontrasti aiempaan työympäristöön on kuin yö ja päivä: kantakaupungin sisäpiha vaihtui päiväkodin ja koulun yhteiseen isoon pihapiiriin luonnon helmassa. Pihan pellolta pääsee hiihtämään ja parin sadan metrin päässä virtaa Kemijoki.

Emmin mielestä Rovaniemellä ehdottomasti parasta on luonto: "Tällaisesta asvaltin kasvatistakin on kuoriutunut oikein sellainen luontoihminen. Täällä se luonto on osa arkea."

Lähiympäristön luonto on tullut nopeasti tutuksi, ovathan auringossa kimmeltävät lumiset erämaisemat vain lyhyen matkan päässä.

– Kaverit ovat ihmetelleet somessa, että taasko olen jossain tuntureilla vaeltamassa. Voi kuule, siltähän se näyttää, mutta kävin vain tunnin kävelyllä, Emmi sanoo nauraen.

Täällä ei pakkasrajoja tunneta! Espoosta Rovaniemelle muuttanut Emmi Järvinen rakastui Lapin luontoon ja sen tarjoamiin liikkumismahdollisuuksiin.
Täällä ei pakkasrajoja tunneta! Espoosta Rovaniemelle muuttanut Emmi Järvinen rakastui Lapin luontoon ja sen tarjoamiin liikkumismahdollisuuksiin.

Rovaniemen kaupungin varhaiskasvatuksen opettaja saa tukea

Varhaiskasvatuksen ammattilaisten työn merkitys näkyy usein pitkällä aikavälillä siinä, millaisia eväitä lapsi saa elämäänsä. Toisaalta työn onnistumiset näkyvät myös pienissä asioissa. Esimerkiksi siinä, miten lapset kohtaavat toisensa ja millaisella mielellä aamuisin tervehditään.

Emmin ja Heidin mielestä tärkeitä juttuja ovat hyvän ryhmähengen ja osallisuuden sekä lapsen itsetunnon tukeminen.

– Kun lapset oppivat kannustamaan ja rohkaisemaan toinen toisiansa, niin jokainen saa silloin loistaa tyylillään, Emmi lisää.

Emmi ja Heidi arvostavat työnantajassaan sitä, että varhaiskasvatuksen opettajat saavat työrauhan ja mahdollisuuden keskittyä omaan ryhmäänsä.

Kaksikon mielestä tämä on suuri etu etenkin vastavalmistuneille – varhaiskasvatustoiminnan suunnittelulle, kehittämiselle ja lasten kanssa toimimiselle jää riittävästi aikaa.

– Meillä on tosi hyvä pedagoginen johtaja, joka luo työntekijälle hyvät puitteet toteuttaa työtä, Heidi sanoo.

Heidi Vesalainen ja Emmi Järvinen opettavat 3–5-vuotiaita lapsia Saarenputaan päiväkodissa Rovaniemellä.
Heidi Vesalainen ja Emmi Järvinen opettavat 3–5-vuotiaita lapsia Saarenputaan päiväkodissa Rovaniemellä.

Emmin mielestä laadukkaat koulutukset, kehitysmyönteinen ilmapiiri ja päiväkodin johtajan kannustus ovat vahvistaneet omaa ammatillista kehittymistä monipuolisesti.

Heidi puolestaan on järjestänyt kaupungin työntekijöille koulutuskokonaisuuksia posiitivisesta pedagogiikasta ja osallisuudesta. Luennointi gradun ja työkokemuksen pohjalta on tuntunut isolta ammatilliselta edulta sekä tuonut lisämerkitystä omaan työhön.

– Kun muutin tänne, niin se oma ammatillinen kehittyminen pääsi oikein lentoon. Se on ollut ihan lottovoitto, ja tässä on ihan miettinyt, että apua mihin sitä on päässytkään, Heidi sanoo.

Verkkaisempi arki hurmasi

Työn ja uuden arjen rakentumisen lisäksi pohjoiseen muuttaminen on muuttanut Emmin ja Heidin ajatuksia tavoilla, joita he eivät osanneet odottaa.

Hektisestä menosta perhekeskeisempään ja verkkaisempaan tahtiin tottuminen vei aikansa. Emmi kertoo nauraen, kuinka hän aluksi kyseli mieheltään, että mitäs nyt tehdään. Vastaus oli, että ei tässä tarvitse koko ajan jotakin tehdä. Nyt vapaa-aikaa tuntuu riittävän enemmän.

– Kyllä Rovaniemi on jotenkin vienyt oman sydämen. Elämä on täällä kiireettömämpää ja yksinkertaisempaa, jollain tavalla myös sitä kautta onnellisempaa ja tasapainoisempaa, Emmi pohtii.

Samoin aiemmin tarkasti kalenteroitua elämää viettänyt Heidi on huomannut, etteivät tiukat aikataulut ehkä sopineetkaan hänelle niin hyvin.

– Täällä on löytänyt sellaisen rauhan ja oppinut arvostamaan sitä. Se on ollut ehkä tärkein opetus, mitä elämässä voi saada, Heidi sanoo lopuksi.

Hae töihin Rovaniemen kaupungin varhaiskasvatukseen! ≫

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Duunitorissa 11.5.2021.