"Vapaa sek­suaa­li­suus, kan­sain­vä­li­nen avoi­muus ja kestävä ke­hi­tys" – Virpi Suu­ta­rin rak­kaus­elo­ku­va Alvar ja Aino Aal­los­ta en­si-il­taan syk­syl­lä

Aino ja Alvar Aalto tekivät töitä tasavertaisina yhdessä. Aino kuoli syöpään. Myöhemmin Alvarin rinnalla työskenteli puoliso Elissa.
Aino ja Alvar Aalto tekivät töitä tasavertaisina yhdessä. Aino kuoli syöpään. Myöhemmin Alvarin rinnalla työskenteli puoliso Elissa.
Kuva: Aallon perikunta

Rovaniemeläislähtöisen elokuvaohjaaja Virpi Suutarin elokuva Alvar ja Aino Aallosta julkaistaan ensi syksynä.

Elokuva nimeltään Aalto on rakkaustarina ja kuvaus aikaansa edellä olleesta taiteilijapariskunnasta Alvar ja Aino Aallosta sekä heidän teoksistaan ympäri maailmaa.

Osa tarinaa on myös Aallon myöhempi puoliso Elissa.

Suutari on kertonut elokuvasta, että taustalla on hänen oma voimakas lapsuuskokemuksensa Alvar Aallon suunnittelemasta Rovaniemen kirjastosta. Matka Aaltojen tarinaan ja tuotantoon on ollut ohjaajalle mielenkiintoinen.

– Alvarin ja Ainon tasa-arvoinen kollegiaalisuus, vapaa seksuaalisuus, kansainvälinen avoimuus ja kestävän kehityksen ajatukset ovat ajankohtaisempia kuin koskaan, Suutari sanoo.

Elokuvassa vieraillaan monissa Suomen Aalto-kohteissa Helsingissä, Imatralla, Jyväskylässä, Rovaniemellä, Seinäjoella ja Säynätsalossa sekä Venetsian Paviljongissa, Viipurin kirjastossa ja Cambridgessa.

Aalto-elokuva on myyty jo useisiin maihin ja se saa elokuvateatterilevityksen muun muassa Japanissa. Aallon ovat tuottaneet Timo Vierimaa, Virpi Suutari ja Martti Suosalo Euphoria Filmille.

Ensi-ilta 4.9.2020