Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

pääkirjoitus: Lapilla on Poh­jo­lan lin­nak­kees­sa tärkeä rooli

Van­ha­nen Ylellä: Riihi muut­tu­nut hal­li­tus­neu­vot­te­lui­den kal­tai­sek­si – "Jos täällä ei jotain pää­te­tä, sitten tulee kiire"

Valtiovarainministerin mukaan hallituspuolueet ovat yhtä mieltä siitä, ettei paluu valtion menokehyksiin onnistukaan ensi vuonna. Hän kuitenkin puolusti kehysjärjestelyä voimakkaasti "valttina maailman luottomarkkinoilla".

Vanhanen toisti eilen sanomansa kannan, että pieni tauko on ehkä hyvästä neuvotteluille.
Vanhanen toisti eilen sanomansa kannan, että pieni tauko on ehkä hyvästä neuvotteluille.

Hallituksen puoliväliriihi on muuttunut luonteeltaan hallitusneuvotteluiden kaltaiseksi, arvioi valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) Ylen Ykkösaamussa.

Hän toisti keskustan esillä pitämän näkemyksen siitä, että neuvotteluissa kiikastavat kysymykset valtion velkaantumisesta ja talouskasvun aikaansaamiseksi tarvittavista toimenpiteistä.

Vanhanen käsitteli Ylen haastattelussa erityisesti valtion menokehyksiä. Kyse on suomalaisessa politiikassa 2000-luvulla vallinneesta sanattomasta sopimuksesta, jonka mukaan hallituspuolueet päättävät vaalikauden alussa raamit julkisille menoille.

Viime vuonna kehysten seurannasta luovuttiin koronaepidemian vuoksi, ja Suomi velkaantui voimakkaasti. Vanhasen mukaan hallituspuolueet ovat samoilla linjoilla siitä, että paluu kehyksiin ei onnistu myöskään ensi vuonna, vaikka alun perin on sovittu niin.

– Kaikki tunnistavat, että ensi vuonna kehyksen pitää vielä olla korkeammalla. Kyse on siitä, millä aikatauluilla ja millä päätöksillä lähdetään keskellä parasta noususuhdannetta laskemaan kehyksen alkuperäiseen tasoon, hän sanoi.

Ensi vuodeksi on Vanhasen mukaan tulossa pakollisia menoja, kuten Veikkauksen tulojen romahduksen kompensointi järjestöille ja koronakriisistä johtuva EU-lisäbudjetin kohonnut maksuosuus.

Vanhasen mukaan kehyskurin harjoittaminen on auttanut Suomen luottoluokituksen hyvää asemaa.

– Nyt pitää luoda uskottava näkymä siihen, miten suomalaiseen kruununjalokiveen, kehykseen, kyetään palaamaan. Se on meidän valtti tuolla maailman luottomarkkinoilla, Vanhanen sanoi.

Tauko kertoo tilanteen vakavuudesta

Vanhasen mukaan vaalikauden puoliväliin osuvasta kehysriihestä on tullut aidosti viiden puolueen välinen neuvottelu, ei ministeriöiden välinen neuvottelu.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi eilen, että keskiviikkona alkanut riihi jatkuu viikonloppuna hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken.

Vanhanen toisti eilen sanomansa kannan, että pieni tauko on ehkä hyväksi neuvotteluille. Hän kuitenkin lisäsi, että tauko kyllä kertoo jotain tilanteen vakavuudesta. Vanhasen mukaan riiheen kannattaa käyttää se aika, mitä tarvitaan.

Kahden hallituksen pääministerinä toimineen Vanhasen mukaan ilmassa on ehkä myös kulttuurieroa siitä käsityksestä, mikä on puoliväliriihen rooli hallituskaudella.

– Puoliväliriihi on aidosti se paikka, jossa pitää pysähtyä ja katsoa, mitä oikeita tuloksia on saatu [hallitus]ohjelmaa toteuttamalla tähän mennessä ja mitä on vielä tehtävissä kahden vuoden aikana, Vanhanen sanoi.

Hän sanoi, että hallitus ei voi jättää asioita loppuvaalikauteen, jos se haluaa niiden menevän eduskunnassa läpi.

– Jos täällä ei jotain päätetä vaan päätetään myöhemmin, sitten tulee kiire.

Päivitetty kauttaaltaan kello 11.54.