pääkirjoitus: Voiko mat­kai­lus­sa olla ta­voit­tee­na pelkkä kasvu?

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus

Valtio ei voi paikata huonoa ta­lou­den­pi­toaan elä­ke­jär­jes­tel­män avulla, eläk­keis­tä on pää­tet­tä­vä kol­mi­kan­tai­ses­ti

Pääkirjoitus // 15.5.2023

Hallitusneuvottelujen kolmas viikko käynnistyy Helsingin Säätytalolla maanantaina. Vaikka neuvottelijat ovat viikonlopun voineet myötäelää Käärijän Suomeen luomassa hurmoksessa, edessä olevia kivuliaita päätöksiä he eivät pakoon pääse.

Kuuden miljardin säästöurakka on viime aikoina esille tulleiden sote-järjestelmän kasvavine rahantarpeineen pikemminkin kasvanut, ei helpottanut. Kokoomus on korostanut suorien säästötoimien lisäksi rakenteellisia uudistuksia. Niitä haetaan esimerkiksi työttömyysturvajärjestelmän uudistamisesta. Kokoomus haluaisi lyhentää työttömyysturvan kestoa ja porrastaa sen niin, että korvaus olisi työttömyyden alkuvaiheessa suurempi. Korvaustaso alenisi työttömyyden pitkittyessä.

Näin työttömät saataisiin nopeammin takaisin työelämään. Uudistus kannustaisi työttömiä nykyistä järjestelmää nopeammin takaisin työelämään.

Hallitusneuvottelijoiden kannattaa suosiolla jättää eläkejärjestelmän uudistukset kolmikantaan.
Hallitusneuvottelijoiden kannattaa suosiolla jättää eläkejärjestelmän uudistukset kolmikantaan.

Vaalien alla käydyissä keskusteluissa esille nousi myös eläkejärjestelmän kautta tavoiteltavat säästöt. Esillä on ollut muun muassa määräaikainen eläkkeiden indeksikorotuksista luopuminen tai ainakin tinkiminen.

Nyt eläkkeitä nostetaan automaattisesti vuosittain. Elinkustannusindeksin eli käytännössä inflaation painoarvo on 80 prosenttia. Loput korotuksesta määräytyy palkkojen nousun perusteella.

Eläkkeisiin tehtiin vuoden alussa peräti 6,8 prosentin korotus. Se on suurempi kuin palkansaajien neuvottelemat korotukset. Ensi tammikuussa edessä on luultavasti myös kovat korotukset eläkkeisiin.

Valtiovarainministeriö (VM) esitti omassa säästöohjelmassaan heikennyksiä myös eläkkeiden karttumiseen. Nyt esimerkiksi työttömyysjakson ajalta kertyy eläkettä. VM olisi valmis poistamaan sen. Monet kokoomuspoliitikot ovat myötäilleet VM:n linjauksia.

Eläkkeiden indeksikorotukset, eläkkeiden karttumisen pelisäännöt ja kaikki muut eläkejärjestelmään kuuluvat asiat on Suomessa päätetty niin sanotuissa kolmikantaisissa neuvotteluissa. Niissä osapuolina ovat työntekijät, työnantajat ja valtio.

Tämä pohjaa siihen, että eläkevarat ovat karttuneet työntekijöiden ja työnantajien maksamista eläkemaksuista. Ne eivät ole osa valtiontaloutta.

Valtio on hoitanut omaa talouttaan jo pitkään huonosti. Se ei saa lähteä paikkaamaan kassaansa eläkevaroista.

Jos eläkejärjestelmän kestävyys itsessään on uhattuna, muutoksia pitää tehdä. Eläkeuudistuksia on Suomessa tehty tasaisin väliajoin.

Niitä ei ole tehty hallitusneuvotteluissa, vaan kolmikantaisesti valmistellen. Asioista on päätettävä niiden kesken, joiden varoista on kysymys.

P.S.

Puoli Suomea jännitti myöhään lauantai-iltana televisiosta vantaalaisen Jere Pöyhösen Euroviisumenestystä. Käärijä-nimellä esiintynyt rap-artisti jäi lopulta toiseksi. Ruotsin Loreen voitti mammuttimaiseksi spektaakkeliksi paisuneen laulukilpailun jo toisen kerran. Käärijä oli selvä yleisön suosikki.

Cha cha cha herätti myös Suomessa valtavaksi paisuneen ilmiön viisuviikonloppuna. Kirkasta vihreää tuli vastaan joka nurkan takaa.

Vastakkainasettelu oli Suomessa ohi ainakin yhden viikonlopun ajan.