Lapin Kansa live: Arctic Volley kohtaa lii­gas­sa Jy­my­Vol­leyn – katso huip­pu­len­to­pal­loa suorana kello 18.30

Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen on lei­kat­ta­va lisää, jos se aikoo pysyä ta­voit­teis­saan

Yritykset: Iissä si­jait­see eri­koi­nen ki­vi­jal­ka­kaup­pa, joka tun­ne­taan ete­läs­sä asti – Yrit­tä­jä­si­sa­ruk­sil­la on edel­leen myyn­nis­sä 10 000 VHS-ka­set­tia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Val­mius­lain yksi so­vel­ta­mis­ase­tus jämähti pe­rus­tus­la­ki­va­lio­kun­taan – koskee muun muassa kou­lu­ruo­kai­lun jär­jes­tä­mis­tä kotona ole­vil­le

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä selvitti päätöksiä eduskunnassa.
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä selvitti päätöksiä eduskunnassa.
Kuva: Mauri Ratilainen

Valmiuslain kolmesta soveltamisasetuksesta yksi ei vielä torstaina läpäissyt perustuslakivaliokuntaa.

Asetus koskee kunnan väliaikaista mahdollisuutta luopua opetuksen järjestämisvastuusta. Kesken oleva käsittely ei kuitenkaan vaikuta siihen, että asetus on nyt jo voimassa.

Soveltamisasetuksessa keskustelutti muun muassa kouluruokailu, johon perustuslakivaliokunnalle lausunnon antanut sivistyslautakunta kiinnitti huomiota.

– Hallituksen taholta on julkisuudessa esitetty rajaus, että kunnilla ei ole velvollisuutta järjestää kouluruokailua kotona opiskeleville lapsille. Kunnat voivat tämän mukaan kuitenkin oman harkinnan mukaan järjestää kouluruokailua myös muille lapsille, mutta se lisää lasten lähikontaktien määrä ja siitä koituvaa riskiä, sivistysvaliokunta totesi.

Eväspussitkin ongelma

Sivistysvaliokunnan mukaan ruokailun pois jättäminen voi syventää lapsiperheiden köyhyyttä. Valiokunta piti tärkeänä, että perustuslakivaliokunta vielä arvioi, miten opetuksen maksuttomuuteen kuuluvaa kouluruokailuoikeutta on mahdollista rajata poikkeusoloissa.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan perustuslakivaliokunnassa puhuttiin muun muassa eväspusseista, mutta siinä ongelmana olisi jonottaminen.

– Niille, jotka ovat lähiopetuksessa, ruokailu on järjestettävä, hän sanoi.

Ojala-Niemelän mukaan asiaan halutaan vielä käyttää aikaa.

– Tällä ei ole niin välitön kiire, kun kyse on asetuksen jälkitarkastuksesta. Mietintö menee ensi viikolle, hän sanoi.

Perustuslakivaliokunnasta suureen saliin etenee soveltamisasetus terveydenhuollon hoitotakuun rajoittamisesta ja sosiaalihuollon palvelutarpeen arvioinnista poikkeamisesta.

– Sitten kun kriisi on päällä, voidaan muuttaa toimintoja niin, että hoidetaan lähinnä vain akuutteja tapauksia, perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) sanoi

Toinen perustuslakivaliokunnan hyväksymä soveltamisasetus liittyi terveydenhuollon, sosiaalitoimen, pelastustoimen, hätäkeskusten ja poliisin henkilökunnan vuosilomiin, ylitöihin ja irtisanomisaikoihin.

– Näillä pyritään ohjaamaan työvoiman käyttöä kriisitilanteessa, selvitti Häkkänen.

Kaksi soveltamisasetusta etenevät eduskunnan suureen saliin tänä iltana.