Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Vallan kam­ma­rit

Nyt on pyrkyä vallan kammareihin! Suomessa on virallistettu puoluejärjestelmä. Puolueille myönnetään vuosittain puoluetukea niiden saaman edustajamäärän suhteessa. Tällä rahalla on tarkoitus tukea puolueitten lehdistöä ja puolueen sanoman levittämistä. Sanomalehdistö on kärsinyt kovasti digitalisaatiosta ja paperilehdet ovat kohta harvinaisia. Siksi pitää etsiä uusia kanavia, missä voi sanomaansa levittää. Mietin vain, miten puolueisiin kuulumattomat niin sanotut ”sitoutumattomat” rahoittavat toimintansa? Uskon niin, ettei valtaan yrittävistä sitoutumattomista kukaan ole niin ylivertainen, että pääsee eduskuntaan pelkästään näyttämällä naamaansa ja kehumalla itseään? Sellainen ei nykyaikana toimi!

Olen elänyt kahdeksan presidentin johtamassa tasavallassa, eikä mielestäni sinä aikana ole valittu yhtään sitoutumatonta kansanedustajaa. Kekkosen aikana oli niin sanottuja sitoutumattomia ministereitä, koska Urho hajotti hallituksen aika usein, ja tilalle nimitettiin virkamieshallitus. Vaaliliittojen kautta on ehkä valittu muitakin kuin puolueeseen kuuluvia henkilöitä, mutta siitä on tehty ennen valintaa vaaliliitto, jossa on määritelty kunkin osakkaan oikeudet ja velvollisuudet. Suhteellinen vaalitapa antaa mahdollisuuden kaikille vaaliliittoon kuuluvalle tulla valituksi, mutta valitaanko pelkästään sitoutumattomien listalta ketään?

Toisaalta on ihan hyvä, että vapaassa maassa saa vapaasti yrittää kaikenlaista. Tämä tukee demokratiaa, menestyi hanke eli ei. Ihmisellä on vapaus ilmaista ajatuksensa ja kertoa siitä julkisesti. Vielä jos itse uskoo omaan sanomaansa, on kurjaa, jos ei sitä pääse testaamaan isommilla foorumeilla. Kun kokeilee ainakin kerran, ei tarvitse koko ikäänsä haikailla, ”kun ei tullut kokeiltua”? Tuloksen näkee heti vaalien jälkeen ja silloin viimeistään voi tehdä johtopäätöksensä ja toimia sen mukaisesti!

Isot puolueet ovat valtaa pullollaan ja uskovat olevansa ainoat, jotka voivat hoitaa kansan asioita. Kaikkea kannattaa epäillä ja parempi on tässä vaiheessa olla maalaamatta omaa puoluetta nurkkaan, kieltäytymällä yhteistyöstä jonkun toisen puolueen kanssa. Lopputulos voi yllättää, ja suuri voi muuttua pieneksi ja jäädä valitsematta kumppaniksi tulevaan hallitukseen! Yhteistyötä kehiin ja erottelu pois!

Juhani Isometsä