Tulipalot: Ro­va­nie­men Kar­von­ran­nas­sa paloi oma­ko­ti­ta­lon sau­nas­sa – yksi savua hen­git­tä­nyt jat­ko­hoi­toon

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Val­ko­pos­ki­han­hien pesiä tu­hot­tiin saa­res­sa, epäilty kärähti ve­rek­sel­tään – "Aivan ai­nut­laa­tui­nen tapaus"

Veneilijä nousi lintuluodolle ja alkoi järjestelmällisesti tuhota pesiä. Tekijästä saatiin valokuva, ja rikosilmoitus on jätetty. Kyseessä on ensimmäinen tiedossa oleva tapaus, jossa valkoposkihanhien pesiä on tuhottu.

Valkoposkihanhet ja niiden aiheuttamat tai niiden vuoksi koetut haitat ovat aiheuttaneet kiivasta keskustelua pitkään. Tänä keväänä keskustelu on ollut erityisen kiihkeää.
Valkoposkihanhet ja niiden aiheuttamat tai niiden vuoksi koetut haitat ovat aiheuttaneet kiivasta keskustelua pitkään. Tänä keväänä keskustelu on ollut erityisen kiihkeää.
Kuva: Kari Mankonen

Rauhoitetun valkoposkihanhen pesiä on tuhottu tarkoituksella Helsingin edustalla sijaitsevassa saaressa.

Maanantaina aamupäivällä sattuneella tapauksella oli useita silminnäkijöitä. Heidän mukaansa yksin liikkunut henkilö oli veneillyt lintuluodolle ja noussut maihin. Siellä hän oli alkanut järjestelmällisesti tuhota pesiä.

Tapausta todistivat useat lintuharrastajat, jotka havaitsivat tapahtumia kaukoputkilla.

– Henkilö oli hakannut maata kepillä, kertoo tutkija Pekka Rusanen Suomen ympäristökeskuksesta (Syke).

Tilanteesta ilmoitettiin saman tien poliisille, mutta venepoliisin ehtiessä luodolle epäilty oli jo kaikonnut. Hänestä ja hänen veneestään oli kuitenkin saatu valokuvia.

Muiden lajien pesiin ei koskettu

Yksi lintuharrastajista seurasi lisäksi veneen liikkeitä ja onnistui seuraamaan sitä maitse satamaan. Siksi henkilön tuntomerkit ja hänen autonsa rekisterinumero ovat nyt poliisin tiedossa.

Lintuharrastaja oli myös puhutellut epäiltyä.

– Hän kiisti tapahtuneen ja sanoi olevansa lintujen ystävä, Rusanen kertoo.

Helsingin poliisilaitos vahvistaa, että tapauksesta on tehty rikosilmoitus.

Myöhemmin saaristolintujen asiantuntija ja rengastaja kävi tarkistamassa paikan ja tuhot yhdessä poliisin kanssa.

– Valkoposkihanhen pesiä oli tuhottu seitsemän. Kolme pesää oli jätetty ilmeisesti sen vuoksi, että niiden emot ovat erityisen aggressiivisia, Rusanen sanoo.

– Kaikkien muiden lajien pesät saivat olla rauhassa.

"Itä-Suomen maataloudella ei ole tekemistä näiden lintujen kanssa"

Valkoposkihanhet, niiden aiheuttamat Itä-Suomen maataloudelle sekä koetut haitat puistoissa ja uimarannoilla ovat aiheuttaneet kiivasta keskustelua pitkään. Tänä keväänä keskustelu on kuitenkin ollut erityisen kiihkeää erityisesti maataloushaittojen vuoksi.

Rusanen sanoo, että keskustelu on jo mennyt "överiksi". Tutkija muistuttaa, että Itä-Suomessa haittoja aiheuttavat hanhet ovat läpimuuttajia, joiden pesimäalue on Venäjän arktisella alueella.

– Näillä Helsingin saariston linnuilla ei ole mitään tekemistä niiden kanssa.

Pesien tuhoamisen motiivi ei ole tiedossa. Siksi ei tiedetä myöskään, liittyykö se keskusteluun maataloushaitoista vai ei.

– Vai onko jollakin niin syvä viha puistohanhia kohtaan? Rusanen aprikoi.

Korvausarvo lähes 2 500 euroa

Saaristolinnut ovat aiheuttaneet aggressioita ja suoranaista vihanpitoa ennenkin. Kohteeksi valikoituvat yleensä syystä tai toisesta runsastuvat lajit.

Takavuosina tuhottiin varsinkin harmaa- ja merilokkien pesiä, kun taas viime vuosina tuhoja on tehty merimetsoyhdyskunnissa.  Valkoposkihanhen kohdalla tapauksia ei ole tiedossa ennen tätä.

– Tämä on ihan ainutlaatuinen keissi, Rusanen vahvistaa.

Jos tekijä tuomitaan, kyseessä on luonnonsuojelurikos.

Rauhoitettuja lintuja koskevan ympäristöministeriön päätöksen mukaan esimerkiksi oikeustapauksissa käytettävä ohjeellinen nimellisarvo yhdestä valkoposkihanhesta on 336 euroa.

Rusasen mukaan ministeriön linjaus on, että yksi tuhottu pesä vastaa korvausarvoltaan yhtä aikuista lintua. Tekijälle voi siis mätkähtää korvattavaa lähes 2 500 euroa.

Päivitetty klo 11.42: Lisätty ympäristöviranomaisen kommentit ja tietoja niiden perusteella.