kolumni: Kahden ikä­krii­sin ris­ti­pai­nees­sa – poden var­muu­dek­si mo­lem­pia

pääkirjoitus: Putinin Venäjä on to­dis­ta­nut ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa ja häi­käi­le­mät­tö­myy­ten­sä jo useam­paan kertaan – Suomen on oltava valmis mihin tahansa

Väljyys on tee­ma­sa­na, kun Ro­va­nie­men ra­vin­to­lat avaavat maa­nan­tai­na – Uu­tuus­ra­vin­to­la Hanki kun­nioit­taa Korean ko­ro­na­lin­jaa ja jatkaa vain nou­to­ruoal­la

Hanki-ravintolassa jatketaan tiukkaa turvallisuuslinjaa ja keskitytään noutoruokaan.

Ensi maanantaista lähtien ravintolat saavat avata oviaan asteittain. Myös terassien avaaminen on sallittua.

Rovaniemellä kaupunki on lisäksi päättänyt, että kävelykadulla voidaan järjestää yleisötilaisuuksia.

Aluehallintovirastot ovat linjanneet, että sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 50 henkilöä, mutta enintään 500 henkilöä.

Edellytys on, että yleisötilaisuus tai yleinen kokous toteutetaan opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamia ohjeita noudattaen. Määräys on voimassa kesäkuun ajan.

Comicossa joka toinen pöytä käyttöön

Comicossa on hyvin tilaa, arvioi Jari Näsman.
Comicossa on hyvin tilaa, arvioi Jari Näsman.

– Rajoitusten aikana olemme myyneet take away -tuotteita, laitoimme nettikaupan ja aloimme kuljettaa ruokia koteihin ja työpaikoille itse. Lisäksi annoksiamme valmistetaan Rinteenkulman K-marketiin myyntiin. Olemme pitäneet vakituisen henkilökunnan töissä koko ajan. Kovin pitkään toimintamme ei olisi mahdollista, jos nykyinen tilanne jatkuisi.

– On hienoa päästä ”tositoimiin”. 16-vuotisen taipaleen kunniaksi julkaisemme myös uuden ruokalistan samalla. Tulemme avaamaan myös terassin uudelle paikalle kaupungissa juhannuksen jälkeen. Näen tulevaisuuden ravintoloissa erittäin haastavana.

– Meillä on hyvin laaja ravintola, joten ruoan tarjoaminen on melko helppo järjestää väljästi ja turvallisesti lautastarjoiluna. Meillä on käytössämme joka toinen pöytä. Käytämme tietysti erityistä huomiota pintojen ja vessojen, ovien kahvojen ynnä muiden hygieniassa.

Yrittäjä Jari Näsman

Hanki jatkaa noutoruokaravintolana

Chi Hyun Kim tarjoilee jatkossakin noutoruoka-annoksia.
Chi Hyun Kim tarjoilee jatkossakin noutoruoka-annoksia.

– Avasimme ravintolan maaliskuun alussa, kun korona-aika alkoi. Silloin uskoin, ettei koronatilanne kestäisi pitkään, mutta nyt se yhä jatkuu. Ravintola suljettiin kaksi viikkoa avajaisten jälkeen, ja aloimme toimia take away -periaatteella. Me olemme korealaisia, ja maamme on estänyt koronaa onnistuneesti. Seuraamme sekä Korean että Suomen uutisia. Suomen politiikkaa seuratessani tekee mieli seurata Korean mallia. Me esimerkiksi tilasimme maskeja käytettäväksi ravintolassamme.

– Kesäkuussa jatkamme take away -periaatteella. Aiemmin toimimme vain lounasaikaan, mutta nyt jatkamme myös illalla. Minusta ravintolan avaaminen olisi vaarallista. Lisäksi asiakkaat eivät varmaan uskaltaisi tulla. Meidän täytyy pitää etäisyyttä toisiin ihmisiin.

– Yritämme pitää asiakkaiden ravintolassa käynnit mahdollisimman lyhyinä. Suosittelemme tilaamaan annokset etukäteen sosiaalisessa mediassa tai puhelimessa, ja sitten hakemaan sovittuna aikana.

Yrittäjä Chi Hyun Kim

Cafe Rovaniemessä rajoitukset koetaan vähäisiksi

Terassi korvaa asiakaspaikkojen menetyksiä Cafe Rovaniemessä. Kuva otettu yrityksen edellisissä toimitiloissa.
Terassi korvaa asiakaspaikkojen menetyksiä Cafe Rovaniemessä. Kuva otettu yrityksen edellisissä toimitiloissa.

– Poikkeustilan ja ravintoloiden sulkuajan ravintolamme on ollut pääosin suljettuna. Tosin olemme tehneet vakioasiakkaille cateringia. Vietimme myös kesäloman sulkuaikana.

– Avaamme ravintolan hyvillä mielin heti maanantaina kymmeneltä. Valtioneuvoston asettamat säännöt ja suositukset eivät juuri rajoita lounas- tai kahvilatoimintaa paitsi asiakasmäärien osalta. Osa asiakaspaikkojen supistuksista tosin kompensoituu terassilla.

– Järjestelemme toiminnan niin, että lounas muuttuu noutopöydästä tarjoilluksi. Tarjolla on myös take away, niin lounaan kuin kahvilan osalta. Puhtaanapito korostuu entisestään, ja tietenkin odotamme myös asiakkaiden käyttäytyvän vastuullisesti.

Yrittäjät Satu Urasto ja Mika Pajuniemi

Hallitus: Tilannetta arvioidaan parin viikon välein
Tiia Haapakangas

Ravintolat saavat avata ovensa kesäkuun alussa rajoitetusti. Hallituksen mukaan tilannetta arvioidaan parin viikon välein. Ravintoloiden toimintaan vaikuttava säliaikainen asetus tartuntatautilakiin on voimassa lokakuun loppuun.

Päätös sisältää paljon velvoitteita. Hygienia on oltava mahdollisimman hyvää ja asiakkailla tulee olla näkyvä mahdollisuus käsienpesuun ja desinfiointiin.

Ravintoloilla on myös velvollisuus järjestää tilansa ja kalusteensa niin, että virus ei pääse leviämään. Ruuhkaa tai tungosta ei saa syntyä, ja asiakkaita saa olla puolet aikaisemmin sallitusta määrästä. Rajoitukset eivät koske ulkoterasseja.

Asiakkaille tulee näkyvästi ilmoittaa, että oireisena ei saa tulla ravitsemusliikkeeseen. Ravintoloissa tulee istua omissa pöydissä, mutta pöytiintarjoilupakkoa ei ole. Asiakas ei kuitenkaan saa ottaa itse ruokaa buffet-pöydästä.

Ravintolat saavat avata kello 6.00 ja ne tulee sulkea viimeistään kello 23. Anniskelu eli alkoholijuomien myynti on puolestaan lopetettava viimeistään kello 22.

Aluevalvontavirasto valvoo säädösten toteutumista ja saa tarvittaessa poliisilta virka-apua. Laiminlyönneistä voidaan asettaa sanktioita.