kolumni: Il­mas­to­pää­tök­sis­sä me­ga­luo­kan ai­ka­tau­lu­vir­he

Tähtijuttu: Kop­pi­mön­ki­jät ovat syr­jäyt­tä­neet mo­po­au­tot nuo­ri­son lii­ken­ne­vä­li­nee­nä

pääkirjoitus: Tuu­li­voi­ma tar­vit­see tuek­seen sää­tö­voi­maa, jonka riit­tä­vyys on uhat­tu­na

’’­Vä­lil­lä täytyy skei­ta­ta keit­tiös­sä’’ – skeit­taa­mis­pai­koil­le on nyt kova tarve Ro­va­nie­mel­lä

Rovaniemen rullalautailijoiden mukaan kaupungin skeittaamismahdollisuudet ovat riittämättömät.

Henri Tapio on skeitannut Antinpuiston epävirallisessa skeittiparkissa aina vuodesta 2003 alkaen, kun se valmistui ja avautui kävijöille.
Henri Tapio on skeitannut Antinpuiston epävirallisessa skeittiparkissa aina vuodesta 2003 alkaen, kun se valmistui ja avautui kävijöille.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Näyttelijä, skeittaaja ja yliopisto-opiskelija Henri Tapio hivelee allaan olevaa asvalttia kuin arvokasta puuparkettia.

– Tämä asvalttilaatu on kallista, mutta myös laadukasta. Siksi se on kestänyt vuosikaudet, Tapio kertoo.

Antinpuiston tenniskenttiä vastapäätä sijaitsee epävirallinen skeittipuisto, jossa Tapio itse on skeitannut lapsesta saakka. Kolmekymppinen skeittaajakonkari on siis nähnyt useamman sukupolven skeittiparkilla ja osallistunut myös Rovaniemen skeittaajien harrastusmahdollisuuksiin vaikuttamiseen. Vuonna 2016 perustettu skeittiseura Rovaniemen rullalautailijat ry, jossa Tapiokin on mukana, toimii aktiviisesti sen eteen, että Rovaniemellä panostettaisiin skeittaamiseen tarkoitettuihin tiloihin.

– Kaupungin ainoa virallinen skeittiparkki Lappi Areenan yläpuolella on täynnä eri tasoisia harrastajia, jonka vuoksi kaikki eivät mahdu harrastamaan omalla taitotasollaan, Tapio toteaa.

Antinpuiston skeittiparkki onkin ollut hieman kokeneemmille skeittaajille varasuunnitelma, jos virallinen skeittipuisto on ollut niin täynnä, ettei harrastamaan ole mahduttu.

Kaupunginhallitus päätti toukokuussa Antinpuiston epävirallisen skeittiparkkialueen vuokraamisesta Rovaniemen verkkopalloseuralle. Seura suunnittelee alueelle uusia tennis- ja padelkenttiä sekä ulkokuntosalia.

– Kun ensimmäisen kerran kuulin tuosta päätöksestä, tuli reaktio, että mitä teette meidän alueella, Tapio muistelee.

Tapion mukaan kaupunki on luvannut kuitenkin radan toisella puolella sijaitsevan hiekka-alueen skeittaamistarkoitukseen sekä rahoittaa uuden skeittipuiston rakentamista.

Skeittaamisen lisäksi Henri Tapiolla on intohimo näyttelemiseen. Hänet nähdään tänä kesänä Konttisen kesäteatterin näytelmässä Ronja Ryövärintytär.
Skeittaamisen lisäksi Henri Tapiolla on intohimo näyttelemiseen. Hänet nähdään tänä kesänä Konttisen kesäteatterin näytelmässä Ronja Ryövärintytär.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Keittiön lattiakin ajaa asiansa

Tapio kertoo, että uusi skeittipuisto tulisi käyttöön kesän 2022 aikana, kun nykyiselle paikalle aloitetaan uusien tennis- ja padelkenttien rakentaminen. Tänä kesänä harrastajat saavat käyttää vielä vanhaa Antinpuiston aluetta.

– Jos kaikki tapahtuisi kuten on luvattu, niin olisi helkkarin siistiä, Tapio sanoo.

Tapion mukaan vielä ulkoskeittipuistoa tärkeämpää olisi järjestää Rovaniemelle skeittihalli, jossa pääsisi harrastamaan skeittaamista ympärivuotisesti. Tällä hetkellä rovaniemeläisten skeittaajien täytyy matkustaa talvisin Tornioon, sillä sieltä löytyy lähin sisätiloihin rakennettu skeittipuisto. Aina matkustaminen toiselle paikkakunnalle ei kuitenkaan syystä tai toisesta onnistu.

– Välillä täytyy skeitata keittiössä, kun menee hermot, Tapio nauraa.

Nuorisopalvelut mukaan skeittaustoimintaan

Hallin tarve on otettu vakavasti Rovaniemen nuorisopalveluiden toimesta. Nuorisopalvelut etsivät tällä hetkellä Rovaniemeltä vapaana olevaa hallitilaa, jonka voisi kunnostaa skeittihalliksi. Tapio toivoo, että nuorisotyö voitaisiin jalkauttaa skeittihalliin, sillä lajin parissa on monia sellaisia nuoria, joita ei löydä esimerkiksi urheilukentiltä tai muista sosiaalisista piireistä.

– Sillä, että nuorisotyö tulisi mukaan järjestämään skeittaustoimintaa ja muutenkin lähelle lajin parissa harrastavia, saataisiin pelastettua monen syrjäytymisriskissä olevan nuoren elämä, hän korostaa.

Lisäksi ohjattu toiminta skeittihalleissa mahdollistaisi myös tyttöjen rohkaisemisen lajin pariin, joka on aina ollut kovin poika- ja miesvaltainen.

– Hallista voisi varata vaikka tietyn ajan päivästä pelkästään naispuolisille skeittaajille, niin kenenkään ei tarvitsisi kokea suorituspaineita, Tapio ehdottaa.

Skeittihalli tarjoaisi mahdollisuuden nuorisotyölle
Aurora Kuusisto

Rovaniemen nuorisopalveluiden nuorisotoiminnan koordinaattori Rauno Savela näkee skeittihallissa mahdollisuuden nuorisotyölle.

– Jos olisi tällainen skeittaamiseen tarkoitettu nuorisotila, voisimme sen kautta tavoittaa uusia nuoria, jotka eivät vielä ole palveluiden piirissä, Savela kertoo.

Tavoittamisella Savela tarkoittaa sitä, että nuori voi tulla keskustelemaan nuorisotyöntekijän kanssa esimerkiksi työ- tai opiskelupaikoista, tai muista asioista.

Nuorisotyön yhdistäminen skeittaamistoimintaan mahdollistaisi sen, että toiminta skeittialueella olisi valvottua ja siellä olisi tietyt pelisäännöt, joita kaikki noudattaisivat.

– Käytäntöhän sen näyttäisi, mitkä ne toimivat tavat tulisivat olemaan, hän kertoo.

Savelalla ei ole vielä tietoa siitä, onko Rovaniemeltä mahdollisesti löydetty tyhjillään olevaa hallitilaa, johon voisi perustaa skeittiparkin.

– Alkusyksystä saadaan varmaankin enemmän tietoa tästä asiasta.