Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Pääkirjoitus: Sää­ty­ta­lol­la esillä oleva ay-liik­keen ve­ro­etu­jen ka­ven­ta­mi­nen on tu­li­kuu­ma kysymys

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

Vakava ky­ber­hyök­käys voi lau­kais­ta Naton 5. ar­tik­lan – di­gi­taa­li­ses­sa maail­mas­sa sota ja rauha hä­mär­ty­vät

Asiantuntijoiden mukaan kybermaailma kuuluu Naton yhteiseen puolustukseen. Siksi Suomeen kohdistunut laaja kyberisku voisi vastedes johtaa vastaaviin toimiin hyökkääjää vastaan. Suomalaisilla huipputeknologian yrityksillä on nyt pääsy Naton miljardirahoitukseen kehittämään muun muassa kyberpuolustusta.

Naton viides artikla eli kollektiivisen puolustuksen artikla koskee myös tietoverkoissa tapahtuvia kyberhyökkäyksiä, jos ne ovat vaikutuksiltaan niin vakavia, että ne vastaavat sotilaallista voimankäyttöä.

Näin kertovat haastatellut asiantuntijat, Maanpuolustuskorkeakoulun kyberopettaja, everstiluutnantti Tom Malmström ja kyberturvallisuusasiantuntija, Nato-esikunnassakin työskennellyt Catharina Candolin.

Tarkkaa kynnystä, jolloin 5. artikla laukeaisi, ei ole – eikä sitä halutakaan viestiä.

– Mitään ennakkotapauksia ei ole. Jos kyseessä on kyberhyökkäys, joka on rinnastettavissa vaikutuksiltaan aseelliseen hyökkäykseen, viides artikla voitaisiin ottaa käyttöön.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.