Festivaali: Si­me­rock jul­kai­si nipun ar­tis­ti­kiin­ni­tyk­siä – ­Behm, Kuumaa ja Rosa Coste mukana ensi kesän fes­ti­vaa­leil­la

Tuulivoima: Itä-Lap­piin voi nousta maan suurin tuu­li­puis­to, jos tut­ka­on­gel­miin löytyy rat­kai­su

Kolumni: Vai­kein­ta on vas­taan­ot­taa

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Vael­lus­ka­lat ta­kai­sin Ki­ti­seen ja Luiroon

Kitisen varressa lapsuuden viettäneenä olen harmitellut monen muun lisäksi luonnonmukaisten kalakantojen häviämistä vesistörakentamisen myötä. Vaelluskalojen palauttamiseksi useat Lapin kunnat ovat lähteneet ajamaan vaelluskalojen palauttamista Kemijoen vesistöihin. Tavoitteena on, että vesivoimalaitoksiin rakennettaisiin luonnonmukaiset ohitusuomat vaelluskaloille.

Vesilaki on 1960-luvun peruja ja käytännössä ns. rakentajalaki. Aikoinaan vesivoimarakentamiseen annetut luvat eivät ole riittävällä tavalla pystyneet huomioimaan luonnon- ja vesistöjen monimuotoisuutta. Vanhat, voimassa olevat vesivoimaluvat pitäisi pystyä avaamaan ja tekemään tarkastelu kalatalousvelvoitteiden osalta. EU on myös vaatinut Suomea uudistamaan vesilainsäädäntönsä.

Tein joulukuussa 2022 Sodankylän valtuustossa aloitteen vaelluskala-asian edistämisestä. Esitin, että kunta liittyy vaelluskaladelegaatioon ja ryhtyy yhteistyössä muiden kuntien kanssa ajamaan vaelluskalan palauttamista Kemijoen vesistöihin sekä edistämään edunvalvontatyössä vesilain uudistamista.

Vesistörakentamista harjoittava yhtiö nostaa taloudelliset menetykset esteeksi vaelluskalojen palauttamiseksi luonnonmukaisten ohitusuomien avulla. Todellisuudessa kyse ei ole rahasta, sillä sähköntuotannon osalta puhuttaisiin noin viiden prosentin ohitusuomien ohijuoksutuksesta aiheutuvista menetyksistä. Voidaankin puhua lähinnä tahdosta. Löytyykö yhtiöltä tahtoa palauttaa vaelluskalat rakennettuun vesistöön?

Vaelluskalojen palauttamisesta rakennettuun vesistöön on tutkittua tietoa. Aalto-yliopiston tutkija Jukka Jormola todennut, että vaelluskalakantaa voitaisiin palauttaa luonnonmukaisten ohitusuomien ja ympäristövirtaamien avulla. Mitä ohitusuomat ovat Kitisen ja Luiron osalta? Kysymykseen saadaan vastaus Sodankylässä 24.3. kello 18, kun Jormola esitelmöi aiheesta Alariesto galleriassa. Tilaisuus on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille.

Tiedon äärelle rantautuminen voi osoittaa otsikon kaltaisen utopistiselta kuulostavan heiton todenperäiseksi. Kitisen ja Luiron osalta toivoa vaelluskalojen palauttamisesta on, jos yhteistä tahtoa asian suhteen löytyy.