pääkirjoitus: Saa­me­lais­kä­rä­jät hy­väk­syi kiis­tel­lyn saa­me­lais­la­ki­esi­tyk­sen lähes yk­si­mie­li­ses­ti – vas­taa­vaa komp­ro­mis­si­ha­lua toi­voi­si löy­ty­vän edus­kun­nas­ta­kin

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 3. päivän luukku tästä

Vaa­ral­li­sen helteen va­roi­tus kattaa puoli Lappia aina Sallaa myöten – Tässä ohjeet

Metsäpalovaroitus on voimassa lähes koko maassa, vaarallisen helteen varoitus Keski- ja Pohjois-Suomessa, sekä Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla

Pudasjärvi
Tuulettimesta voi olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä
Tuulettimesta voi olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä
Kuva: Santeri Matero

Ilmatieteen laitos on antanut vaarallisen helteen varoituksen muun muassa Pohjois-Pohjanmaalle, Lapin etelä- ja keskiosiin ja Kainuuseen. Näillä alueilla on myös mahdollisesti vaarallinen metsäpalovaroitus.

Helle voi olla vaarallinen etenkin kroonisesti sairaille henkilöille. Myös perusterveiden ihmisten tulee kiinnittää huomiota vointiinsa, sekä syödä ja juoda monipuolisesti. Helle voi olla haitaksi myös perusterveiden toimintakyvylle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antaa verkkosivuillaan vinkkejä helteellä pärjäämiseen. THL suosittelee muun muassa sulkemaan verhot ja ikkunat auringonpaisteella ja kun ulkoilma on sisäilmaa kuumempaa, käyttämään mahdollisia ilmastointilaitteita ja sammuttamaan turhat valot ja sähkölaitteet, jotka lämmittävät asuntoa.

Tuuletin voi helpottaa oloa, kun sisäilma on alle 35 astetta, mutta se ei viilennä ilmaa. Kuumassa siitä on itse asiassa enemmän haittaa. kuin hyötyä, sillä keho lämpenee entisestään.

THL suosittelee myös pitämään yhteyttä yksin asuviin sukulaisiin, ystäviin ja naapureihin. Etenkin riskiryhmiin kuuluvia on syytä tukea, ja tarvittaessa etsiä viileämpi asuinpaikka väliaikaisesti esimerkiksi läheisen luota.

Myös lapsia on syytä tarkkailla, sillä he eivät välttämättä ymmärrä itse vaikkapa juoda tarpeeksi. Pienet lapset kärsivät aikuisia herkemmin nestehukasta.

Ilmatieteen laitos listaa varoitukset verkkosivuillaan.

Ilmatieteen laitoksen varoitukset luokitellaan kolmeen vaarallisuusluokkaan: mahdollisesti vaarallinen, vaarallinen ja hyvin vaarallinen. Pellon, Rovaniemen, Kemijärven ja Sallan korkeudelle asti varoitus koskee vaarallista hellettä ja pohjoisempana Lapissa mahdollisesti vaarallista hellettä seuraavan vuorokauden aikana.