Uusi Rovaniemi

Eino Härkönen suunnitteli halkomakoneen pyörätuolissa istuvalle Markku Kenttälälle: "Pitää mielen virkeänä, kun pystyy tekemään jotain"

Anna-Reetta Kytölahti
Eino Härkönen suunnitteli halkomakoneen pyörätuolissa istuvalle Markku Kenttälälle: "Pitää mielen virkeänä, kun pystyy tekemään jotain"

Eino Härkönen (vas.) suunnitteli Markku Kenttälälle halkomakoneen tämän toiveiden mukaan. Siinä sivussa miehet ystävystyivät.

Anna-Reetta Kytölahti

Klapi kalahtaa pinon jatkoksi saarenkyläläisen Markku Kenttälän pihalla. Toissapäivänä saapunut uusi halkomakone on päässyt ahkeraan käyttöön Kenttälän pilkkoessa sillä pölkyn toisensa perään.

"Sie saat kohta pistää tuohon tienvarteen kyltin, että halkoja kaupan", nauraa halkomakoneen Kenttälälle tilaustyönä tehnyt Eino Härkönen.

Härkösellä on jo usean vuosikymmenen kokemus halkomakoneiden valmistuksesta, mutta tällaista yksilöä hän ei ole aiemmin tehnyt.

Katso videolta, kuinka halkomakone toimii käytännössä.

 

Ajatus oli kytenyt Markku Kenttälän mielessä jo pitkään. Jotain pitäisi tehdä, jotta aika kuluisi. Jotain pitäisi tehdä myös siksi, että vielä pystyy.

Veli tiesi, että Siikakämällä asuu muuan Eikka, joka varmasti osaisi tehdä tarvittavanlaisen laitteen.

"Siitä kehittyi tällainen savotta lopulta", Kenttälä sanoo viitaten pihalla nököttävään klapikoneeseen.

Kone on suunniteltu toimimaan niin, että pyörätuolissa istuva Kenttälä pystyy työskentelemään sen ääressä turvallisesti.

"Piti katsoa esimerkiksi, ettei Markku pääse liian lähelle terää, jolloin hänellä voisi jäädä vaikka käsi väliin. Nyt pölkyn joutuu pudottamaan alustalle, joten vahinkoa ei pääse syntymään", Eino Härkönen avaa.

"Olen kiitollinen, että apua oli sairausvaiheessa saatavilla paljon."

Härkönen on suunnitellut halkomakoneeseen myös lisätyökaluja, joiden avulla Kenttälä pystyy muun muassa vetämään halot lähelleen. Vinssi auttaa nostamaan suurikokoisetkin pölkyt kyytiin, pienemmät puut taas nousevat saksien avulla.

"Nosturi oli minulta ehdoton vaatimus. Nyt se on käytössä ja hyväksi todettu näin prototyypiksi", Kenttälä sanoo.

Käsivoimia Kenttälällä riittää. Hän on pitänyt kunnostaan huolta muun muassa kuntosaliharjoittelulla, mutta tammikuisen onnettomuuden jälkeen siihen on tullut pieni tauko.

"Minulta murtui reisiluu kun kaaduin tallissa. Kunto on nyt huonompi, mutta ehkäpä tämä vielä tästä korjaantuu", Kenttälä sanoo.

Anna-Reetta Kytölahti
"Pitää mielen virkeänä, kun pystyy tekemään jotain", Markku Kenttälä tuumii.

"Pitää mielen virkeänä, kun pystyy tekemään jotain", Markku Kenttälä tuumii.

Vuosi 1992. Kenttälä joutuu jäämään sairaslomalle työstään. Jokin on vialla, mutta kukaan ei vielä osaa sanoa mikä. Vasta nelisen vuotta myöhemmin diagnoosi selviää. Kyseessä on ALS:ää muistuttava neurologinen sairaus, lateraaliskleroosi, joka tuhoaa elimistön liikeratasoluja.

Tauti etenee pikkuhiljaa. Tällä hetkellä 73-vuotias Kenttälä käyttää liikkumiseen pyörätuolia. Puheen tuottamisesta on myös tullut vaikeampaa, joten hän käyttää toisinaan kommunikoinnin apuna sanelukonetta.

Mieleen sairaus ei kuitenkaan vaikuta. Vieressä istuva Eino Härkönen vakuuttelee, että Kenttälän mieli on edelleen terävä kuin partaveitsi.

"Meistä on tullut aika läheiset nyt", Härkönen sanoo. "Mutta mie oon kyllä semmoinen, että mie lähestyn kaikkia."

Auttamishalu on tullut Härköselle kuin luonnostaan. Tunnekysymys, Härkönen sanoo ja vakavoituu.

Mie oon kyllä semmoinen, että mie lähestyn kaikkia."

Kaksi vuotta sitten Härkösen elämä meni uusiksi puolisolla todetun sappisyövän myötä. Työt sorvaamolla saivat jäädä hetkeksi tauolle, kun oli laitettava asioita tärkeysjärjestykseen.

"Olen kiitollinen, että apua oli sairausvaiheessa saatavilla paljon. Lääkärit kävivät meillä kotona, jolloin hän myös sai sairastaa pääsääntöisesti kotona."

Nykyään Härkönen on jo eläkkeellä, mutta tekee silti halkomakoneita – lähinnä huvikseen.

Anna-Reetta Kytölahti
Eino Härkönen ja Markku Kenttälä ovat tyytyväisiä prototyypiksi kutsumaansa halkomakoneeseen.

Eino Härkönen ja Markku Kenttälä ovat tyytyväisiä prototyypiksi kutsumaansa halkomakoneeseen.

Niin, halkomakone on nyt saatu Kenttälän pihaan. Kaksikko vakuuttaa kuitenkin, etteivät suunnitelmat vielä tähän lopu. Mietinnässä on ainakin laatikot, jonne halot pääsisivät putoamaan suoraan koneesta. Tällä hetkellä Kenttälä kaavailee käyttävänsä puita lähinnä omaan tarpeeseensa.

Näyttäisi kyllä, että tällä tahdilla tulevaisuudessa saa jonkinlaista kauppaakin alkaa tekemään.


Kommentit (2)

  • Tahto ratkaisee

    Go Kentsu! Ottakaapa kaikki oppia asenteesta.

  • Nimetön

    Se on kuntoutusta, jota ei tarvitse miehisen miehen häppeillen tehä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös