Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Uusin elä­ke­hui­jaus

Aikoinaan Paavo Lipponen taittoi eläkeläisten selkärangan taitetulla indeksillä. Suurin osa ei ole sen seurauksia kokenut, mutta meillä vanhemmilla tulos on karmea. Parhaimmillaan eläkkeet olisivat 1,4-kertaisia nykyiseen.

Lapsenkasvoiset kansanedustajat ovat jälleen eläkkeiden kimpussa. Onhan se aivan kauheaa, kun leikattuun eläkkeeseen tulee viiden prosentin korotus. Rahapulassa on helppo ottaa niiltä, joilla on vähiten ja yhteiskunnallinen asema suojaton. Tosiasiassa verottaja iloitsee eniten. Suomalainen progressio huolehtii, että valtio saa mopen osan varsinkin suuremmista eläkkeistä.

Sopuisana ihmisenä en ryhdy riitelemään tai kahlitsemaan itseäni Kelan oveen. Leikataan vain, muttei ilman ehtoja.

Palataan samaan aikaan kuin meillä vanhoilla. Eläkkeen kertymä alkaa vasta 24-vuotiaana, sitä ennen tienatut menevät harakoille. Eläkettä ei kerry vanhempainvapailta, koska nekin poistetaan. Lastentarhat ja päiväkodit suljetaan, jokainen hoitaa kakaransa itse. Koulukuljetukset pois niin kunto paranee. Asumistuet pois, eiköhän meiltä löydy vinttikomeroita. Kirjat ja tietokoneet itse hankittavaksi, lukukausimaksut takaisin ja kouluruoka maksulliseksi. Näitä yhteiskunnan tukia riittää enemmän kuin yksi eläkeläinen muistaa ja tietää.

Seurauksena tästä on veroprosentin radikaali lasku, ihmisten omatoimisuuden kasvu, opiskeluaikojen lyhentyminen ja työmotivaation nousu. Lopuksi saamme 200 000 ihmistä työmarkkinoille tuottavaan työhön kun tukiorganisaatiot puretaan. Loppuu kitinä hoitajapulasta sairaaloissa ja kotiavustajista.